Pjesme kao mostovi

Teško je povjerovati da Đorđe više nikad neće svoje priče o kojima je pjevao u pjesmama ispričati i otpjevati na pozornici

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Đorđe Balašević Đorđe Balašević +0 Đorđe Balašević Galerija

Tužna vijest šokirala je cijelu regiju u petak poslijepodne. Preminuo je Đorđe Balašević. Na posljednje počivalište ispraćen je u nedjelju u Novom Sadu. Njegova života, karijere, koncerata u našim najvećim dvoranama i pjesama zbog kojih je bio omiljen, prisjetila se Julija Bačić Barać za IN magazin.

Zbog komplikacija nastalih zarazom koronavirusom i teškom upalom pluća napustio nas je tiho, iznenada i prerano, u 68. godini života.

Pogledaj i ovo Đorđe Balašević Slavio bi okrugli rođendan Osvanula dosad neviđena fotografija neprežaljenog Đorđa Balaševića: "Običan, a vječan!"

''Ja ću možda otići, ali tu sve ostaju pjesme i one su moj most obrane'', rekao je jednom prilikom.

I bile su njegove pjesme mostovi koji su spajali stotine tisuća obožavatelja na ovim prostorima koji su savršeno razumjeli jezik kojim je pjevao Balašević. Baš kako je tražio u pjesmi, na posljednje počivalište ispraćen je skromno, u najužem krugu obitelji i prijatelja.

A tko je bio Đorđe Balašević? Kantautor, pjesnik, književnik, redatelj, zapravo jednom riječju umjetnik. I to najviše umjetnik riječi. Jer u njegovim je pjesmama plesala djevojka sa čardaš nogama, svi su znali tko je Vasa Ladački, a tko protina kći, Provincijalka, Olivera i što rade neki novi klinci.

''Omiljene pjesme nema i to ne bi bilo pošteno kad bi se čitavog života krio iza jedne ili dvije pjesme'', govorio je. 

Balašević je rođen 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi roditelji protivili su se Đoletovoj želji da postane glazbenik, nisu prisustvovali nijednom njegovu koncertu, a on im je uvijek čuvao dva prazna mjesta u publici.

''Nije mi palo na pamet da ću pjevati. Muško koje pjeva, to je bilo sramota u nas u obitelji spomenuti'', govorio je. 

Glazbom se ozbiljnije počeo baviti u svojima dvadesetima, najprije kao član glazbenih sastava, a onda samostalnu pjevačku karijeru započinje '82. godine. Od tada do danas Balašević je postao jedno od najvećih glazbenih imena na području cijele bivše Jugoslavije.

''Pa, ja vrlo malo nastupam i uvijek uživam u tome, čekam koncerte s puno uzbuđenja'', priznao je. 

Tko se više veselio, publika Đoletu ili Đole publici, teško je procijeniti.

I gdje god bi se pojavio Đorđe Balašević, to je bio događaj, razlog zbog kojeg su se stvarali redovi za ulaznice da bi se uopće dobila prilika poslušati ga uživo. I bilo je dovoljno samo da izađe na pozornicu, najčešće odjeven u crnu majicu i traperice, s izraženim smislom za humor, i čarolija bi počela.

Od njega su se ovih dana opraštali Zagreb, Split, Pula, Zadar, Osijek, Sarajevo, Beograd i drugi gradovi, a najtužniji je njegov Novi Sad.

Pjesme bez pjevača su tužne, ali one žive i kad pjevač ode. Tako će zauvijek živjeti i Đole u svojim stihovima u kojima je ispričao život.

Mirne ti nebeske pučine, panonski mornaru. Ostavio si nam more pjesama, ali i more tuge.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene