Binu zamijenio šumom

Jura Geci iz Soulfingersa osvaja nepca ljutim umacima i pestom od medvjeđeg luka!

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Jura Geci Jura Geci Jura Geci Jura Geci +0 Jura Geci Galerija

Dok su neki glazbenici zamjerili opaskama poput one da zasukaju rukave i počnu kopati krumpire, gitarist Soulfingersa Jura Geci s užitkom se uhvatio motike. Pozornicu je zamijenio poljem i šumom te otkrio kako nastaje njegov pesto od medvjeđeg luka i zašto su svi ludi za njegovim ljutim umacima.

U njegovu rodnom Varaždinu ovih dana Juru, poznatijeg kao gitarista benda Soulfingers, najčešće možete zateći na šumskom putu, zbog nekoliko razloga.

Pogledaj i ovo showbuzz Sretna vam Nova! Ovako su naše zvijezde izgledale u najluđoj noći!

''Nema ljudi, to je prvo. Drugo je to što djeluje terapeutski, a treće je, evo, polje medvjeđeg luka, divlji nasad. Sad dolazi kopriva i plučnjak koji se bere za čajeve, ima svega u šumi'', kaže. 

Zelena idila krije sirovinu od koje nastaje njegov, sad već nadaleko poznati, pesto od medvjeđeg luka. Iako vas ne može zaobići intenzivan miris luka kroz šumu, važno je da ga pri branju ne zamijenite s mrazovcem ili đurđicom.

''Svaki raste iz svoje stapke, ne raste iz jednog stručka da rastu cvjetovi kao npr. mrazovac, tako raste i đurđica. Prepoznaje se još jer miriše na češnjak. List mrazovca može izazvati tešku i polaganu smrt jer je otrovan, ali tu još nisam naišao na njega. Jako sam oprezan prilikom branja medvjeđeg luka'', objašnjava. 

Ime je dobio prema tome što se njime slaste medvjedi nakon buđenja iz zimskog sna, a najbolji pesto izrađuje se od mladog medvjeđeg luka.

Tajna tog zdravog i ukusnog pesta krije se u maštovitosti. Uz maslinovo ulje, limun i sol Jura mu dodaje i orašaste plodove.

''Koristim u posljednje vrijeme bućine sjemenke jer je ovaj kraj poznat po bućinu ulju i mogu doći do vrhunskih bućinih sjemenki. Stavljam orahe, suncokretove sjemenke. Nema pravila, može se eksperimentirati'', kaže. 

Uz pesto u njegovoj kuhinji nastaje plejada vatrenih okusa.

''Ide ta prehrana s glazbom, ali ljuto pogotovo. Za ljutim sam lud i isprobavam umake iz cijelog svijeta i odlučio sam krenuti sam u to'', objašnjava. 

Gotovo je cijelu zaradu ostavljao na putovanjima Amerikom, iz koje se vraćao s torbama punim sjemenja. Zato danas na balkonu uzgaja više od 20 vrsta papričica od kojih nastaju ljuti umaci, namazi, ajvar te ukiseljene delicije.

''Umake radim godinama više za sebe i prijatelje, ali zanimljivo je da sam prvi umak prodao u Americi, u Kaliforniji, slučajno smo se tamo našli, snimali smo album'', prisjeća se. 

No nije ni sanjao da će doći dan kada će se OPG pretvoriti u glavni biznis.

''Kao i drugi glazbenici, ne sviramo trenutačno, ne nastupamo zbog korone, tog užasnog doba koje je došlo. Ja u neku ruku imam sreće što se bavim ovim. Mama mi je agronom, tata je glavni na polju. Bavimo se poljoprivredom, nemamo puno toga, ali zasad kako nemam prihode od muzike, ovo me vadi, ovo mi je prihod za život'', kaže. 

Sada umjesto glazbenih kroji simfonije okusa.

''Jučer sam složio pesto sa soja sosom i medom, i s jednim slanim sirom i ta kombinacija je - vau'', zaključio je. 

Iako u ovom gastronomskom pothvatu uživa pomoć susjeda i prijatelja, većina je rada u njegovim rukama, no to mu ne smeta jer barem su zaposlene dok ponovno ne uhvate instrumente.

''Vratimo se zemlji, kako je rekao Voltaire, stoga, ljudi, vratite se zemlji'', poručio je. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene