Kao strani film

I Hrvatska ima aduta za Oscara – 'Halimin put'!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Sedamnaestero članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika je tajnim glasovanjem odlučilo kako će Halimin put biti hrvatski film koji će ući u konkurenciju za Oscara.

Natpolovičnom većinom s 9 glasova, 17 članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika, odlučilo da će film 'Halimin put' redatelja Arsena Antona Ostojića  u produkciji 'Arkadene' bit će predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu Američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji 'najbolji strani film'.

Pogledaj i ovo showbuzz Kolege o skandalu Katalenić premijeru dočekao iza rešetaka: 'Ne znam jel to istina, lijepo smo se družili'

U kategoriji za izbor bili su još filmovi: "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, "Sonja i bik" redateljice Vlatke Vorkapić, "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana i "Zagonetni dječak" redatelja Dražena Žarkovića.

>> Halimin put' osvojio Nagradu publike na SEEfestu u Los Angelesu

'Halimin put' nije ratni film; ovo je prije svega ljubavni film, priča o zabranjenoj ljubavi između dvoje mladih različitih vjera i beskrajnoj ljubavi majke prema svom sinu. Dirljiva je to poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo, gdje muslimanka traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti da je sina posvojila u tajnosti te potražiti biološku majku. Uz Almu Pricu u glavnim ulogama su Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević.

Film je dosad dobio četrnaest međunarodnih nagrada među kojima su glavna nagrada na filmskom festivalu u Puli, a nagrađen je i na 22. filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu, zatim u Tallinnu, Belgiji, Maroku...  u sljedeća će dva mjeseca sudjelovati i u službenim programima još petnaest međunarodnih filmskih festivala.

Nominacije za Oskara objavit će se 16. siječnja iduće godine, a dodjela nagrada održat će se u Los Angelesu 2. ožujka.


 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene