Ipak je po njezinom

Angelina na sudu pobijedila hrvatskog novinara!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Američka glumica Angelina Jolie pobjednica je sudskog procesa koji je protiv nje pokrenuo hrvatski novinar James J. Braddock (Josip Knežević).

Knežević je tvrdio kako je njezin redateljski prvijenac "U zemlji krvi i meda" plagijat jer je ukrala ideju iz njegova romana, prenosi časopis Hollywood Reporter.

Jolie je zajedno s producentskom kućom GK Films i distribucijskom kućom Film District američkom okružnom sudu u Los Angelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da nije ukrala ideju iz knjige "The Soul Shattering" (u originalu "Slamanje duše") koju je 2007. Knežević objavio pod pseudonimom James Braddock.

Jolie i njezin tim zastupala je odvjetnička tvrtka L.A.’s Reed Smith koja je priopćila da Angelina Jolie i njezin tim nisu prekršili Bernsku konvenciju kao ni američke zakone o zaštiti autorskih prava.

Pogledaj i ovo Laura Dern i Billy Bob Thornton Njega je to usrećilo Planirali su obitelj i živjeli zajedno, a onda je ona bez objašnjenja saznala da se oženio drugom: "Više nikada nisam čula niti riječ od njega"

>> 'Divno je kada netko tko se tako voli, može raditi zajedno!'

U objašnjenju okružne sutkinje Dolly Gee navodi da film i knjiga "u suštini" nisu slični te da bi Braddock u eventualnom nastavku procesa trebao podastrijeti nove dokaze ako ne želi trajno odbacivanje tužbe.

Knežević, sarajevski novinar sa zagrebačkom adresom, svojedobno je ispričao kako se nekoliko puta našao s producentom Ericom Sarkićem da bi razgovarali o potencijalnom snimanju filma po njegovu književnom predlošku te da je bio šokiran kad je čuo kako isti producent u suradnji sa slavnom glumicom radi film prema istovjetnoj priči.

Kneževićeva knjiga priča o tragičnoj sudbini jedne Sarajke, koja je prošla golgotu srpskih logora u ratnoj BiH. U logoru je izgubila i 13-godišnju kćer, ali i zaljubila se u jednog od zapovjednika, jedinog koji je nije silovao. Knjiga je temeljena na istinitoj priči.

U središtu radnje filma "U zemlji krvi i meda" ljubavna je priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle.

Sutkinja Gee u objašnjenju navodi kako je čitajući knjigu i gledajući film zamijetila neke sličnosti, no da to nije dovoljno da bi se Braddockova tužba smatrala opravdanom.

Sutkinja je također kazala kako je analizirajući temu obaju uradaka zamijetila i brojne razlike.

"U zemlji krvi i meda" prvenstveno je priča o izdaji, osveti i tragediji u kojoj se nazire vrlo malo ili nimalo nade, a radnja knjige "Slamanje duše" fokusirana je na obitelj, ljubav i ljudsku snagu, stoji u objašnjenju američkog okružnog suda u Kaliforniji.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene