Hrvatska ponovno tuguje

Oproštaj od Andreja Barbierija: Prisjećamo se trenutaka koje smo dijelili s jednim od najvećih hrvatskih chefova

Hrvatski chef Andrej Barbieri (Foto: IN Magazin) - 5 Hrvatski chef Andrej Barbieri (Foto: IN Magazin) - 5 In Magazin 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Hrvatski chef Andrej Barbieri (Foto: IN Magazin) - 2 Hrvatski chef Andrej Barbieri (Foto: IN Magazin) - 5 Hrvatski chef Andrej Barbieri (Foto: IN Magazin) - 3 Chef Andrej Barbieri na MasterChefu (Foto: IN Magazin) - 1 Chef Andrej Barbieri na MasterChefu (Foto: IN Magazin) - 2 +0 Hrvatski chef Andrej Barbieri (Foto: IN Magazin) - 4 Galerija

U subotu nas je napustio jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Andrej Barbieri. Kulinarski maestro, široj javnosti poznat i kao član žirija u emisiji Masterchef, preminuo je u 50-oj godini života. U idućim minutama prisjećamo se trenutaka koje smo dijelili s Andrejom.

Prvo jelo skuhao je kad je imao samo sedam godina. No njegova majka, govorio je, tad nije bila oduševljena njegovim kulinarskim vratolomijama. Ipak, maleni Andrej Barbieri izrastao je u jednog od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije. Zbog njegova preranog odlaska tuguje cijela Hrvatska...

Pogledaj i ovo showbuzz Povratak u show 'Mediteranske splačine mog brata odredile su me kao kuhara'

"Kad sam bio jako mali, volio sam jesti pohance i ot mi se i danas sviđa. Dakle, ako me želite osvojiti sa mojim omiljenim jelom, ispohajte bilo šta.", govorio nam je. 

U njegovoj obitelji oduvijek je gotovo sve bilo posvećeno umjetnosti kulinarstva. Pozivu da postane kuhar kumovao je, rekao je Andrej, njegov brat, ugledni gastronomski ekspert i književnik Veljko Barbieri, koji mu je nerijetko kuhao, ali i govorio o toj umjetnosti:

"On je kuhao neke mediteranskee splačine , kako sam ih ja zvao. To nije imalo nikakvu formu , čak bi se stavilo u neku posudu nije izgledalo nikakio, ali je bilo jako ukusno'', pričao je. 

Andrej je rođen u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u Lovranu, vrlo mlad otišao je u Italiju. Ondje je uspješno vodio noćni klub, a dugo se opirao i pozivu glazbenika. Unatoč tomu što je s godinama drastično promijenio način odijevanja, tvrdio je da će zauvijek ostati punker u duši...

"Prestao sam iz jednostavno estetsko-moralnih razloga, s obzirom da sam prestar da se igram punkera. Ali i dalje mi se u glavi puno stvari nije promijenilo'', znao je reći. 

Od '99. godine posvećen je isključivo kulinarstvu. Vodio je kuhinje brojnih restorana u najpoznatijim turističkim destinacijama na Mediteranu. Njegovo ime trajno je upisano u vrhunskim restoranima Egipta, Grčke, Španjolske i Hrvatske. Bio je jedini koji je istodobno vodio luksuzni restoran i bistro u Opatiji i Rijeci. Prije dvije godine otvorio je i prvi hrvatski restoran u katarskoj Dohi. Iako je prvu kuharsku plaću zaradio tek s 30 godina, kulinarstvo mu je, čini se, oduvijek bilo suđeno...

"Dal mi je bilo moguće pobjeći, možda da, ali se nisam baš naročito trudio. U jednom trenutku je tako ispalo.Uvijek sam želio neki posao koji bi mi dozvoljavao neku maržu kreativnosti'', zaključio je. 

Šira javnost Andreja će pamtiti i po njegovim kulinarskim ekspertizama u Masterchefu...

"Budimo jasni. Jedno jelo može se napraviti, ja mislim, na najmanje sto načina. Ni jedan nije kriv ili kompletno kriv.", objašnjavao je. 

No višegodišnja bolest kriva je što se Hrvatska zauvijek oprašta od nenadmašnog kulinarskog vrituoza. Uspješni i nagrađivani hrvatski chef u dobi od 50 godina, u kliničkom bolničkom centru na Sušaku u Rijeci, zauvijek je zatvorio svoje oči. Zbogom, maestro!

Cijelu priču pogledajte u prilogu IN magazina. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene