Tužni rastanci

U 2021. godini zauvijek su nas napustili brojni velikani: Otišao je Đorđe Balašević, a sve je rastužila smrt Mire Furlan

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Mira Furlan Đorđe Balašević Silvije Tomašević In Magazin: Preminuo Milan Lane Gutović - 4 Žarko Potočnjak Vlatka Grakalić - 2 Čedo Komljenović - 4 Čedo Komljenović - 1 +0 Mira Furlan Galerija

Nažalost, tužni trend odlaska velikana, koji je počeo još 2020., NAstavljen je u protekloj godini. Donosimo pregled onih koji su nas naPUstili 2021.

Već u prvim danima 2021. rastužio nas je odlazak Mire Furlan. U 66. godini preminula je nakon što je duže vrijeme bolovala od virusa zapadnog Nila. Često su govorili da je bila ispred svojeg vremena. Svoj glumački dar dijelila je nesebično, a najgorim dijelom svoje profesije smatrala je slavu.

''Na neki način, čovjek se odriče svoje ljudskosti i svoje osobnosti i svoje individualnosti i postaje predmet, objekt kojim se može manipulirati. Tko bi normalan to poželio u svom životu'', rekla je jednom prilikom. 

Pogledaj i ovo Beba Balašević ''Ja sam bila šokirana...'' Kći Đorđa Balaševića ispričala je na koji je ružan način saznala da je izgubila oca, a i zašto se obitelj protivi tribute bendovima!

Mira je čvrsto stajala na nogama i kad je kao glumačka diva bivše države završila perući posuđe u SAD-u, kamo je emigrirala početkom Domovinskog rata. Ipak, njezin je glumački talent preskočio sve prepreke pa je ostvarila brojne zapažene uloge u popularnim američkim serijama. Nažalost, planove da se jednog dana s obitelji vrati u Lijepu Našu nije ispunila.

''Pored mora bi vrijedilo živjeti. Pored nekog mora! A ovo more volim!
Znači, mogli bi brojati valove jedan dan! Ahhh, apsolutno. Mogla bih cijeli život gledati u valove'', govorila je. 

Mjesec dana kasnije uslijedio je još jedan šok. Tužna vijest da je preminuo Đorđe Balašević pogodila je cijelu regiju. Zbog komplikacija nastalih zarazom koronavirusom i teškom upalom pluća napustio nas je tiho, iznenada i prerano, u 68. godini života.

Njegove pjesme bile su mostovi koji su spajali stotine tisuća obožavatelja na ovim prostorima, koji su savršeno razumjeli jezik kojim je pjevao. Njegovi roditelji protivili su se želji da postane glazbenik, nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, a on im je uvijek čuvao dva prazna mjesta u publici.

Baš kako je tražio u pjesmi, na posljednje počivalište je ispraćen skromno, u najužem krugu obitelji i prijatelja. Panonski mornar ostavio nam je more pjesama kroz koje ga se i danas sjećamo.

A onda nas je dočekala tužna vijest da nas je napustio legendarni nogometaš i trener Zlatko Cico Kranjčar. Jedna od najvećih Dinamovih legendi napustila nas je nakon kratke i teške bolesti. U voljenom klubu igrao je od svoje desete godine. Za Modre je nastupio 307 puta i postigao čak 125 golova, a s voljenim klubom osvojio je i čuveni naslov prvaka 1982. godine.

Napustio nas je i hrvatski rukometaš i trener Zlatko Saračević, legendarni vaterpolist Juga Đuro Savinović, a iznenada, u 59. godini, preminuo je i legendarni košarkaš Jugoplastike Goran Sobin. Iz Splita je stigla i tužna vijest da je u 52. godini preminula Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica u povijesti.

Umrli su i cijenjeni jazz glazbenik Mladen Baraković Lima, književnica Irena Vrkljan, ali i istaknuti dirigent Pavle Dešpalj. Otišao je i legendarni kazališni redatelji i pedagog Joško Juvančić, a napustio nas je i legendarni Brico iz 'Našeg malog mista', veliki Miše Martinović.

Iznenada je, u 53. godini, preminuo hrvatski kazališni i televizijski glumac, redatelj i pedagog Saša Anočić. Napustio nas je i Silvije Tomašević, novinar i publicist koji je godinama radio kao dopisnik iz Italije i Vatikana. Preminuo je i Ivo Štivičić, cijenjeni hrvatski dramaturg i autor kultne serije 'Kuda idu divlje svinje'.

Stihove Oliverove ''Što to bješe ljubav'', ''Tri sam ti zime šaptala ime'' grupe Magazin ili pak Mišinu ''Svi pjevaju, ja ne čujem'' napisala je Marina Tucaković. Jedna od najuspješnijih autorica u regiji preminula je u 67. godini uslijed komplikacija zbog COVID-a i višegodišnje borbe s rakom.

U 75. godini u Beogradu je od posljedica izazvanih koronavirusom preminuo poznati glumac Milan Lane Gutović. Iza sebe je ostavio velik broj uspješnih kazališnih i filmskih uloga. Ipak, široke mase najviše će ga pamtiti po ulozi neponovljivog Srećka Šojića.

Napustio nas je i velikan hrvatskog glumišta Žarko Potočnjak. Preminuo je u 76. godini, nakon duge borbe s bolesti. Na kazališnim daskama odigrao je oko 150 premijera, a na malim ekranima mogli smo ga gledati u tridesetak serija i 25 igranih filmova. Jedan je od osnivača i zaštitni znak glumačke družine Histrioni.

Nakon kratke i teške bolesti u 48-oj godini preminula je posljednja pjevačica Srebrnih krila Vlatka Grakalić. Pjevačica je od '94. do 2000. sa Srebrnim krilima osvajala vrhove top ljestvica. Vlatka i njezin poseban vokal zauvijek će živjeti u pjesmama koje pjevaju generacije.

Preminuo je i poznati zagrebački klobučar Zlatko Cahun. Njegovi šeširi nošeni su u legendarnom filmu 'Tko pjeva, zlo ne misli', a poznat je i crveni cilindar koji je izradio za pjevača Dinu Dvornika.

U Milanu je preminuo Čedo Komljenović. Organizam čuvenog fotografa nije se uspio oduprijeti virusu korone. U intervju za IN Magazin otkrio je kako je upravo on upoznao Slavicu i Bernija Ecclestonea.

Tužan kraj godine obilježio je odlazak kraljice dance scene, jedinstvene Kasandre. Tužna vijest da je zaspala i više se nije probudila, iznenadila je glazbenu scenu. Njezini hitovi "Nisi ti jedini na svijetu", "I've Got A Feeling", "Kazna" i "Sladoled" obilježili su devedesete.

Naravno, protekle godine napustili su nas i brojni drugi velikani koji su nas zadužili svojim likom i djelom. Hvala im i neka im budu mirne nebeske pučine.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Tina Kunakey (Foto: Profimedia) Tina Kunakey i Vincent Cassel (Foto: AFP) +0 Tina Kunakey, Vincent Cassel (Foto: Profimedia) Celebrity Suprug koji je od nje stariji 31 godinu ne može joj se nadiviti, prije nje je ljubio jednu od najljepših žena svijeta  

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Izabel i Mateo Kovačić Celebrity Mateo Kovačić pozirao s roditeljima, svi su odmah primijetili kome više sliči, a mama je dobila brojne komplimente

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene