"bez obzira što se radi o mom tekstu…"

Emotivni trenuci zabilježeni kamerom: Član Zaprešić Boysa nije uspio zadržati suze zbog pjesme za koju je posebno vezan

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Hrvoje Hegedušić Zaprešić boys Zaprešić boys Zaprešić boys Vladimir Kočiš Zec Pjesme za Vukovar - 5 Pjesme za Vukovar - 1 Pjesme za Vukovar - 2 Pjesme za Vukovar - 3 +0 Pjesme za Vukovar - 4 Galerija

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje prisjetit ćemo se nekih od najljepših domoljubnih pjesama posvećenih upravo gradu heroju. Na tragediju Vukovara nisu ostali ravnodušni ni mnogi domaći glazbenici. Kako su nastali stihovi zbog kojih se i danas naježimo, otkriva Julija Bačić Barać iz IN Magazina.

Da je Vukovar inspiracija i simbol svega onog što se ne smije zaboraviti pokazali su Zaprešić Boysi snažnom emotivnom pjesmom "Moj Vukovar".

Pogledaj i ovo Vladimir Kočiš Zec prijatelji se uplašili Vladimir Kočiš Zec o strašnim lažima koje se šire o njemu: "Objavio sam na Facebooku da sam živ i zdrav"

"Ja ga tako doživljavam kao moj Vukovar, svi ga tako doživljavamo kao naš Vukovar", govorio Marko iz Zaprešić Boysa.

Pisati i pjevati o našem Vukovaru nije nimalo lak zadatak.

"Za ovu pjesmu sam posebno emotivno vezan i bez obzira što se radi o mom tekstu, 50 puta ju čujem, 50 puta...", zbog suza nije uspio dovršiti Marko.

Emocije ne mogu sakriti, a veliko strahopoštovanje prema Vukovaru i Vukovarcima razlog je zašto su ovu pjesmu godinama čuvali u ladici.

"Nadamo se da će im naša pjesma probuditi taj osjećaj da Vukovar ima budućnost i ponovit ćemo onu njihovu frazu-grad to smo mi", poručuje Ivan iz Zaprešić Boysa.

Ovo su povijesne riječi Šiniše Glavaševića, a jednako snažno o'. su odjeknula i riječi pjesme Hrvoje Hegedušića "Stoji grad".

"Stoji grad i stajao je i dalje kad je bio pao", govori Hegedušić.

"Nije to bila samo pjesma o Vukovaru, nego o svim gradovima koji su tih dana stradavali", dodaje.

Hegedušić je pjesmu "Vukovar" napisao kad je postao svjestan da tom gradu i cijeloj Hrvatskoj treba optimizma jer je sve izgledalo potpuno crno.

"Rodila se ta pjesma gledajući u ljudima nevjericu i strah. U tom času je postojala opasnost da se solidarnost među ljudima zbog straha i nevjerice gubi", prisjetio se.

Kad ju je otpjevao, nikoga nije ostavio ravnodušnim.

"Prva reakcija je stigla iz Beograda, tamo su napisali da je Hrvoje Hegedušić nasjeo na ustašku propagandu, ja nisam nikog spomenuo u toj pjesmi, oni su se otkrili s tom porukom", ispričao je.

I nije bio jedini koji je te '91., najtužnije godine u novijoj hrvatskoj povijesti, shvatio da je glazba najbolje oružje protiv agresora.

Pjesma zbog koje se mnogi naježe je "Gospodine generale" zbog koje Vladimiru Kočišu Zecu i danas prilaze.

Zagrle me, daju mi ruku, i kažu mi koliko im je ta pjesma u tim trenucima značila, motivirala, dala snagu da izdrže novo granatiranje. Strašni su to trenuci", kaže Kočiš Zec.

U tim strašnim trenucima nastala je i pjesma "Vukovar Vukovar" Zlatnih dukata.

I sve te pjesme posvećene heroju na Dunavu nosile su u sebi snažne poruke zajedništva.

"Siniša Glavašević je spominjao kako te pjesme zapravo puno znače za branitelje", istaknuo je Hrvoje Hegedušić.

Značile su braniteljima i svima koji su bili svjedoci tog strašnog vremena, vremena zbog kojeg se na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje isprepleću i ponos i tuga.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/35 >> Pogledaji ovu galeriju Nives Celzijus - 1 Nives Celzijus - 2 Nives Celzijus - 4 Nives Celzijus - 5 +30 Nives Celzijus - 4 Celebrity Pogledajte kako se Nives Celzijus ponijela u pomalo neugodnoj situaciji u kojoj se našla zbog haljine sa seksi detaljem

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Harrison Ford Harrison Ford Calista Flockhart Calista Flockhart (Foto: Profimedia) +7 Calista Flockhart (Foto: Profimedia) Celebrity Lukavim potezom zavela je 22 godine starijeg slavnog šarmera, a on je s 80 pokazao da je još pravi frajer!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene