o ovome se ne priča

Mračna strana omiljenog blagdanskog klasika, iza tople ljudske priče kriju se veliki gubitci i propast

Divan život (Foto: Screenshot) Divan život (Foto: Screenshot) Screenshot 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Divan život (Foto: Screenshot) Galerija

Film "Divan život" iz 1946. godine postao je blagdanski klasik, no ova hvaljena i topla ljudska priča ima i svoju mračnu stranu.

Puno je filmskih klasika bez kojih je blagdansko doba nezamislivo, a jedan od njih je "Divan život" redatelja Franka Capre.

Pogledaj i ovo Divan život (Foto: Screenshot) Omiljeni klasik Sve je započelo čestitkom, a onda se dogodio jedan od najljepših božićnih filmova svih vremena

Snimljen 1946. godine, i danas je mnogima među božićnim favoritima, a gotovo svake godine ga se na raznim anketama proglašava i najboljim božićnim filmom svih vremena.

Ova hvaljena i topla ljudska priča s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi zarobila je srca gledatelja svojom lijepom porukom, sjajnim scenarijem i blagdanskim duhom kojim odiše, no malo je poznata mračna pozadinska priča filma.

Naime, iako je danas omiljeni klasik, "Divan život" nije odmah osvojio publiku, a gledanost je bila toliko loša da je Capra morao zatvoriti svoj studio Liberty Films jer je izgubio čak 525 tisuća dolara. Kako bi izbjegao preuzimanje, Capra je odlučio prodati studio zajedno sa svim svojim redateljskim ugovorima, a kupio ga je Paramount.

S Libertyjem je potonula i Caprina karijera, jer su iz novog studija odlučili kako on više nije sposoban za izbacivanje filmova za mase od kojih će profitirati. Redatelja je propast njegova filmskog studija koštala i prekida brojnih suradnji i prijateljstava.

Zanimljivo je spomenuti i da je Capra je zbog "Divnog života" bio optužen i za širenje komunističke propagande, a istraživao ga je čak i FBI. S obzirom na to da film prikazuje bankarski sustav kao okrutan, mnogi su mislili da zapravo želi proširiti ideologiju komunizma, od koje su u to vrijeme itekako strepili u SAD-u.

Film je stekao popularnost zahvaljujući propustu u autorskim pravima iz 1974. godine zbog čaga su ga sve televizije mogle besplatno emitirati narednih 20 godina.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene