Bori se već 17 godina!

Bio je omiljeni lik iz kultne serije i sportaš, a onda se suočio sa strašnom dijagnozom, evo kako danas izgleda i što radi

Michael Newman Michael Newman Profimedia 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Michael Newman Michael Newman 2015. godine Michael Newman Pamela Anderson - 7 Jason Momoa (Foto: Profimedia) Jason Momoa (Foto: Profimedia) David Hasselhoff (Foto: Profimedia) David Hasselhoff (Foto: Profimedia) +0 David Hasselhoff (Foto: Profimedia) Galerija

Američki glumac Michael Newman proslavio se zahvaljujući ulozi hrabrog spasioca Mikea Newmieja Newmana na plaži u seriji "Spasilačka služba", no rijetki znaju da se od 2006. godine nosi s ozbiljnom dijagnozom i bolešću o kojoj je sada odlučio progovoriti u dokumentarcu naziva "Baywatch: The Documentary".

Sve je počelo kada je Michaelova supruga Sarah 2006. godine primijetila kako se on ponekad čudno trese i čudno hoda. Postao je spor u plivanju u bazenu i drugim aktivnostima, što je za jednog čovjeka koji se cijeli život bavio sportom i zdravo živio bilo poprilično nevjerojatno.

Michael je tada bio umirovljeni glumac i vatrogasac od 50 godina i pretpostavio je kako ga jednostavno godine sustižu, ali je na molbu članova obitelji i prijatelja ipak odlučio posjetiti liječnika. Tamo su mu prepisali tabletu koja se zove Azilect - MAO-B, indikator koji usporava razgradnju dopamina u mozgu i to je za njega bilo poput neke vrste čarolije. Gotovo odmah svi su se njegovi fizički problemi smanjili, a već sljedećeg dana vratio se i uzbuđeno rekao liječniku da se osjeća sjajno.

Kako Michael danas izgleda, pogledajte OVDJE

Nažalost, pokazalo se da nema razloga za slavlje. U katastrofalnom obratu događaja njegov mu je liječnik objasnio da zapravo nije dobro što mu je ta tableta pomogla jer je to značilo da ima Parkinsonovu bolest - i otad za Newmana više ništa nije bilo isto.

"Sve se promijenilo. Sve što ste mislili učiniti sa svojom djecom i unucima, fotografije koje smo namjeravali snimiti, svi planovi koje sam imao... nestali su", izjavio je danas 66-godišnji Michael za magazin People.

Prije dijagnoze on i njegova supruga Sarah planirali su otići u mirovinu na Havajima, gdje je čak vlastitim rukama izgradio njihov dom iz snova, zajedno s olimpijskim bazenom. Par je u braku 36 godina i imaju 34-godišnjeg sina Chrisa i 31-godišnju kćer Emily.

No umjesto na Havajima, Michael svoju mirovinu provodi u Los Angelesu, a uskoro se vraća i na male ekrane. Iako je davno završio sa svojim glumačkim danima, spreman je pojaviti se u nadolazećoj seriji od četiri dijela koja se osvrće na kulturni utjecaj "Spasilačke službe".

U režiji Matta Felkera, "Spasilačka služba: Američki san" osvrnut će se na fenomen serije koja se prikazivala od 1989. do 2001. godine, kao i na živote njezine glumačke postave, među ostalima na Pamelu Anderson, Davida Hasselhoffa i Jasona Momou, a upravo je od svih njih Michael bio najzanimljiviji redatelju.

"Čak sam i na našim društvenim mrežama primijetio da Mike, što je dovoljno iznenađujuće, ima veću bazu obožavatelja od gotovo bilo kojeg drugog glumca, vjerojatno na istoj razini kao Pamela Anderson i David Hasselhoff. Svi su voljeli tog tipa, mislili su da je jednostavno jako kul", ispričao je Felker za People.

Michaleov lik u "Spasilačkoj službi", Newmie Newman, bio je opuštena karikatura njega samog. Godinama ga nije bilo ni na uvodnoj špici, ali kao jedini stvarni spasilac u glumačkoj ekipi i aktivni vatrogasac, na setu se pokazao neprocjenjiv. Izvodio je vratolomije u vodi koje nitko drugi nije mogao i ponudio je piscima smjernice o scenama spašavanja u zamjenu za nekoliko rečenica više, što mu se na kraju se isplatilo.

"Bio sam prekoristan da bi me se riješili", rekao je kroz smijeh. "U suštini sam počeo kao kaskader, a nakon sedam godina izostanka iz uvodne odjavne špice, konačno mi je dopušteno da budem u prvom planu."

Michael danas nema tremor, koji ljudi obično povezuju s Parkinsonovom bolešću, još uvijek je u vrhunskoj fizičkoj formi, ali je primjetan bolesti utjecaj na donji dio tijela. Ima problema s hodanjem i ponekad se izgubi u tijeku misli kada govori.

U početku je oklijevao i nije bio siguran treba li otvoreno progovoriti o svojoj dijagnozi u dokumentarcu jer nije želio biti poznat samo kao tip s Parkinsonovom bolešću. No nakon što je proveo više vremena s Felkerom, predomislio se i dao redatelju svoj blagoslov da njegovu priču, autentično, podijeli sa svijetom.

Njih dvojica tada su postali bliski, a Felker je Michaela čak usporedio s očinskom figurom i tri ili četiri puta tjedno vodi ga u Malibu i pomaže mu da uđe u ocean. Michael nikad nije prestao ulaziti u vodu, zapravo aktivan je kao i uvijek. Svaki dan pliva, vozi kajak ili trči po pijesku. Objašnjava da je najbolji tretman za Parkinsonovu bolest vježbanje, najmanje 45 minuta dnevno intenzivnog kardio treninga. U tom pogledu kaže da sebe smatra sretnikom.

"Trenirao sam za ovo. Netko tko ima 65 godina i nije baš atletski građen, a da mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, to ne bi ispalo tako dobro. Sve sam ih pobijedio, pretpostavljam, ako bismo to mogli nazvati pobjedom", zaključio je.

Felker se slaže da je ocean mjesto na kojem Newman blista.

"U vodi je kao Superman, a na kopnu je Clark Kent. Vidite ga na kopnu i posrće, spotiče se... Ali stavite ga u vodu i tip je kao Superman", otkrio je Felker.

To ima smisla s obzirom na to da je Newman u biti proveo cijeli život u vodi. U mladosti je bio mlađi spasilac na pristaništu Santa Monica, a zatim je nastavio plivati ​​za Santa Monica City College.

Danas bolest opisuje kao zlokobnu stvar sa simptomima koji napreduju tako sporo da jedva primjećujete da se mijenjaju. Nakon što se u prošlom desetljeću uglavnom držao podalje od očiju javnosti, sada je odlučio ispričati svoju priču u nadi da bi mogla pomoći drugima. Sudjelovanje u Felkerovu dokumentarcu došlo je uz uvjet da će surađivati ​​sa Zakladom Michael J. Fox i Cedars-Sinai na prikupljanju sredstava za borbu protiv Parkinsonove bolesti.

"Ovo mi možda neće pomoći", kaže, "ali pomoći će nekome na tom putu."

Osvrćući se sada na svoj život, Newman priznaje da postoji puno stvari koje bi napravio drukčije, ali također i da je neizmjerno zahvalan za mnogo toga: svoju ženu i djecu, spasilačka natjecanja na kojima je sudjelovao diljem svijeta, na svim dobrim ljudima koje je upoznao tijekom svoje karijere i na mnogim godinama koje je proveo u "Spasilačkoj službi".

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Lepa Brena i Vlado Kalember - 5 Lepa Brena i Vlado Kalember - 1 Lepa Brena i Elizabeta Gojan Lepa Brena i društvo u Saloonu +26 Lepa Brena i Aleksandra Prijović - 5 Celebrity Pogledajte kako se Brena 1998. zabavljala u kultnom zagrebačkom klubu, posebno je uživala u društvu našeg pjevača

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Nenad Cvetko Nenad Cvetko - 5 Nenad Cvetko - 4 Nenad Cvetko - 3 +1 Nenad Cvetko - 2 Celebrity Poznati domaći glumac preminuo nakon borbe s teškom bolesti, imao je samo 53 godine

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene