Jeste li čuli za ghee?

Startaj Hrvatska: Mama i sin iz Zagreba osvajaju ghee maslacem koji se koristi u medicini, kozmetici i kulinarstvu!

Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 1 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 1 In Magazin 1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 1 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 2 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 3 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 4 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 5 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 6 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 7 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 8 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 9 +0 Startaj Hrvatska - Berna Storjak - Ghee - 10 Galerija

Od davnina se upotrebljavao u različitim kulturama širom svijeta zbog svojih korisnih svojstava, a primjenu je pronašao u kulinarstvu, medicini i kozmetici. Radi se o gheeju, pročišćenom maslacu, a u Zagrebu ga proizvode Berna Storjak i njezin sin Donat Rupčić. Kako su se odlučili na to te kako je tekao njihov put, ispričat će u ovotjednoj emisiji Startaj Hrvatska.

Ako ste ikada tražili neku zdraviju varijantu masnoće na kojoj možete peći namirnice koje jedete, svakako ste naišli na ghee.
On hrani daje posebnu aromu koju ne možete ne voljeti.

Pogledaj i ovo Danijel Horvat i Monika Parat - 1 Startaj Hrvatska! Najslađi desert koji nećete moći prestati jesti - karamelizirani lješnjaci iz Baranje!

''Ghee je ustvari pročišćeni oblik maslaca, inače u maslacu imamo određeni postotak vode, mliječnog proteina i mliječnih šećera. U gheeju se sve to izvuče prilikom procesa pripreme i ostaje gotovo stopostotna mliječna masnoća'', priča Berna Storjak. 

Ghee se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji, a nalazimo ga u ajurvedskoj medicini, gdje je osobito cijenjen.

''Rađen je tradicionalnom metodom, a ta metoda uključuje kontrolu procesa. Za ghee je veoma bitno da u sebi ne sadrži vodu, laktozu ili kazein, pa ga mogu onda koristiti i osobe koje su inače osjetljive na mliječne proizvode i ne smiju ih konzumirati zato što su ili alergične ili intolerantne na njih'', dodaje Berna. 

''Moj ghee je poseban po tome što stvarno mogu reći da je to jedini pravi hrvatski ghee, od početka do kraja proizveden je u Hrvatskoj. Kad govorimo o sirovini koja je domaća, pa do same proizvodnje i finalnog proizvoda, sve je hrvatsko'', objasnila je. 

Već prvi ghee koji je napravila dobio je pozitivne reakcije, a prve su imale čast kušati ga njezina majka i sestra.

''Jako fin je bio. Zapravo, kada sam napravila svoj prvi ghee, kupila sam maslac i odnijela sam ga kod mame i tamo smo zajedno napravili taj ghee i to je bilo fenomenalno. Nakon toga morao je biti moj sin taj koji ga je probao'', kaže. 

Ghee se dobiva topljenjem i kuhanjem običnog maslaca. Može se koristiti sa svime. Kao dodatak jelima ili pak namaz na kruh.

''Pogotovo ako je svjež kruh, možda još topao, pa ga lijepo razmažete. No na njemu se može pripremati hrana, recimo mogu se peći jaja, meso, riba, krumpir, može se dodati na kraju jela u nekakvo varivo, u palentu, u neke kašice, guste juhe. Dakle, svugdje gdje biste mogli staviti nekakvu masnoću ili gdje vam nešto nedostaje'', kaže. 

Želja joj je da se u svakom kućanstvu nađe barem jedna teglica gheeja. U svemu joj pomaže i sin Donat.

''Sin je velika podrška, ali i veliki kritičar, što je u mom slučaju zaista jako bitno'', priznaje. 

Veliki jedinstveni projekt Nove TV i Spara Hrvatska ''Startaj Hrvatska'' pomaže ljudima s idejama i vizijom, a u jedinstvenom TV formatu gledatelji imaju priliku upoznati ukupno osmero poduzetnika kojima je pružena prilika života, a među njima su i Berna i Donat. Kako je tekao njihov put, provjerite već ove subote u 18:15 na Novoj TV.

 IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Melania i Donald Trump (Foto: AFP) Melania Trump (Foto: AFP) Melania i Donald Trump (Foto: AFP) +0 Melania i Donald Trump (Foto: AFP) Celebrity Bizarno ponašanje Melanije i Donalda u javnosti teško je objasniti, ali kada se kamere ugase sve je drugačije?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene