odjeknula tužna vijest

Opraštamo se od legendarne Osječanke čije će ime biti upisano zlatnim slovima u hrvatsku glazbenu povijest

1/17 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Vera Sloboda - 7 In Magazin: Vera Sloboda - 6 In Magazin: Vera Sloboda - 5 In Magazin: Vera Sloboda - 4 In Magazin: Vera Sloboda - 3 In Magazin: Vera Sloboda - 2 In Magazin: Vera Sloboda - 1 Vera Svoboda - 1 Vera Svoboda - 1 Vera Svoboda - 2 +6 Vera Svoboda - 5 Galerija

U ponedjeljak je odjeknula tužna vijest. U 88. godini života, zauvijek nas je napustila kraljica tamburaške glazbe Vera Svoboda. U sljedećim minutama opraštamo se od legendarne Osječanke, čije će ime biti upisano zlatnim snovima u hrvatsku glazbenu povijest.

Rođena je na Veliku Gospu davne 1936., a jučer, na uskrsno ponedjeljak zauvijek je zaklopila oči. Tamburice sviraju tužne note, dok se opraštaju od svoje kraljice Vere Svobode.

"Ja sam još kad sam bila sasvim mala znala da ću biti pjevačica, zato jer je to moja kuma rekla, ona će ti biti. Rođena sam na Veliku Gospu, ona će ti biti pjevačica, zvijezda, Velika Gospa'', pričala je Vera Svoboda. 

U rodnom Osijeku pohađala je glazbenu školu i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji. No, glazba je oduvijek bila njezina strast. Sa šesnaset godina počela je pjevati u kazališnim predstavama i na Radio Osijeku.

"Pjevati ću do tad, dok god dođem pred publiku i dok god dobivam aplauz nekoliko minuta dok još nisam počela pjevati.", kaže. 

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila je jedna od najvećih zvijezda bivše države, a obožavala ju je i hrvatska dijaspora. Zapjevala je i u zatvoru, i to sudionicima Hrvatskog proljeća, među kojima su bili i Budiša, Gotovac i Mesić.

Kad je 70-ih godina dala intervju za Glas Koncila, nakratko su je počeli cenzurirati. No nikad nije prestala ponosno isticati svoju vjeru i domoljublje. Baš kao i ljubav prema svojoj Slavoniji. Karijeru je izgradila pjevajući u narodnoj nošnji.

''To je moja nošnja koju sam ja dobila 1971. godine na Đakovačim vezovima kao dar, a imala sam sreću što sam ju dobila što tu nošnju nije dobila žena predsjednika Jugolsavije Tita Jovanka Broz jer da je ona došla s njim na ergelu, ona bi dobila nošnju, ovako je ostala nošnja i pripala je meni'', pričala je.

Njezin glas odjekivao je i s prvih crta bojišnice tijekom Domovinskog rata, a održala je više od 400 koncerata u dobrotvorne svrhe. Predsjednik Tuđman odlikovao ju je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne doprinose u kulturi. Dobitnica je i Porina za životno djelo.

"Puno puta sam na ovoj pozornici bila i igrala i snjeguljicu i pepeljugu...čestitam ovom gradu, mom gradu u kojem sam se rodila'', govorila je. 

Od samih početaka, do svoje smrti 2010., pratio ju je suprug, doajen hrvatske tamburaške glazbe Julije Njikoš.

''Mi smo doživjeli, veliki, dugi staž u našem braku i žao mi je što ga više nema'', pričala je. 

Bol stvara i činjenica da među nama više nema ni Vere Svobode. No njezin zvonki glas i zarazni osmijeh zauvijek će odjekivati s mjesta gdje se na čaroban način spajaju slavonska i nebeska ravnica.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene