Ljepotice

FOTO Tresle su bivšu Jugu - muškarci su ih obožavali, a žene mrzile

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ljepotice iz bivše Jugoslavije koje su imale svijet pod nogama...

Olivera Katarina Vučo

Pogledaj i ovo showbuzz Svi ih pamtimo Bile su seks ikone svog vremena: Gdje su danas ex-Yu ljepotice?

Fatalna žena, glumica, pjevačica koju su žene mrzile a muškarci doslovno obožavali.

Šef srpskih komunista Draža Marković bio je slab na dvije stvari, janjetinu i lijepe žene. Dok je Olivera Katarina pjevala, on je četveronoške puzao za njom!

Rođena je 1940. godine patrijarhalnoj obitelji. Odrastala je uz strogog oca tako da je jedva dočekala punoljetnost kako bi otišla od kuće. Otišla je u Pariz, ali nakon nekog vremena vratila se u Beograd i upisala glumačku akademiju.

Doslovno preko noći, udala se za novinara Vuka Vuča. Kada je to čuo, glumac Miloš Žutić, inače godinama zaljubljen u nju, otrovao se i jedva preživio. Brak je trajao dvije godine.

Sa dvadeset dvije godine započela je vezu s Ratkom Draževićem, Titovim obavještajcem i filmskim producentom. Sedam godina živjela je s njim na visokoj nozi u svjetskim metropolama.

Ulogom u filmu 'Sakupljači perja' 1967. Dražević je od nje napravio pravu zvijezdu za kojom je poludjela kako Jugoslavija, tako i Europa. Svojom je pojavom i glasom zaludjela i samog Salvadora Dalia koji se doslovno poklonio njezinoj ljepoti. 72 dana uzastopno punila je najpoznatiju koncertnu dvoranu u Parizu, Olimpiju.

Ratko nije želio djecu i Olivera ga je napustila. Udala se za tadašnjeg predsjednika Beograda Miladina Šakića i s njime dobila sina koji danas živi u Španjolskoj.

Nakon toga, žena za kojom su muškarci umirali, potpuno se povukla iz javnosti i o njoj se gotovo ništa nije čulo. Najljepša žena bivše Jugoslavije kao da je propala u zemlju. U javnosti se ponovo pojavila tek 2008. ulogom u filmu 'Čarlston za Ognjenku'. Od tada neprestano puni koncertne dvorane iako je tek sjena ona ljepotice kakva je nekada bila.

Za njima je uzdisala cijela Jugoslavija: Ovako izgledaju danas!

Beba Lončar

Film „Ljubav i moda“, snimljen u Beogradu 1960. godine, predstavljao je prekretnicu u jugoslovenskom socijalizmu. Prvi put u jednom domaćem filmu predstavljeni su lijepi i mladi ljudi koji se bezbrižno vole, vozikaju i zabavljaju na plesnjacima. A zvijezda tog filma bila je Beba Lončar.

Nakon premijere filma, Jugoslavija je dobila svoju Brigitte Bardot. Svi su bili zaljubljeni u slatku Bebu, a ona je bila zaljubljena u beogradskog plejboja Dejana Božovića.

U to doba ljepota je bila nešto što imaš ili nemaš, estetska kirurgija nije postojala, a glumice su toliko loše zarađivale da su jedva imale za sapun.

Kako je Bebina ljepota uvelike nadmašivala njezin glumački talent, dobivale je uloge u talijanskim drugorazrednim filmovima. Kada je trebala dobiti 'priliku života', posvađala se s redateljem i do suradnje nije došlo.

Dugo je bila u braku s biznismenom Josipom Radeljakom, s kojim ima sina Lea. Razvela se 1994. godine, a on se kasnije oženio još jednom glumicom velike ljepote - Enom Begović. Beba Lončar danas živi u Beogradu i povukla se iz javnog života.

Bernarda Marovt

U mnogim anketama Bernarda je bila proglašena najljepšom missicom koju je Jugoslavija ikada imala.

Bila je predodređena za uspjeh: godišnji kalendar za 1982. godinu magazina Start, koji je nam je u socijalizmu zamjenjivao Playboy, zbog Bernardinih slika prodan je u nevjerojatnih 350.000 primjerka! Postala je miss Starta i miss Penthausa prije nego što je odlučila isprobati sreću na izboru za miss.

Bernarda je izabrana za miss Jugoslavije na izboru u Zagrebu 1982. godine. Iako nije prošla u prvom krugu za miss Hrvatske, jer je žiri imao neke druge favorite, upala je na natjecanje umjesto miss Kosova koja je odustala. Iako izborima ljepote duguje svoj uspjeh, nema razloga pamtiti ih po lijepom.

Iako su je na izboru miss svijeta u Londonu diskreditirali zbog golišavih fotografije objavljenih u 'Startu', 30 fotografa iz raznih dijelova svijeta proglasili su je miss fotogeničnosti i dodijelili joj titulu najfotogeničnije djevojke na svijetu. Proglašena je top modelom Italije i top modelom Europe, a na vrhuncu karijere zarađivala je 3000 dolara dnevno.

Ana Sasso

Jedna od najljepših missica bivše Juge, ostale je zapamćena po reklami za sok 'Pipi' kada izlazi iz mora u pripijenoj majci koja je otkrivala njezino bujno poprsje.

Rođena 1963. godine, tek je postala punoljetna kad se kao hostesa na Splitskom festivalu zabavnih melodija prijavila za izbor najljepše Jugoslavenke. Nijedna druga nije imala šanse i 1982. godine ponijela je lentu, a zatim otputovala u London.

Bila je odlična, od ukupno 68 djevojaka ušla je u polufinale sa još sedam ljepotica.

Nakon toga snimila je čuvenu reklamu. Svjetska slava bila joj je na dohvat ruke, međutim ona je odbila sve ponude i udala se za vlasnika nekoliko splitskih pekara. Ta veza bila je turbulentna. Ljubomorni suprug tukao ju je čak i u javnosti.

Nakon razvoda, bila je u vezi sa tadašnjom zvijezdom 'Hajduka' Igorom Štimcem, ali izvori bliski paru tvrdili su kako ni s njim nije pronašla sreću i kako je i on bio agresivan prema njoj.

Od 2001. do 2004. godine bila je u braku sa Igorom Franceschijem, ribarom i pravnikom, a ostavila ga je jer ju je neprestano varao.
Cijelog života ponavljala je istu rečenicu 'Lijepim ženama prilaze krivi muškarci'. Ona je živi dokaz da je to istina.

Marija Baksa

Marija Baksa u Beogradu je živjela otprilike u isto vrijeme kad i Beba Lončar. Tadašnji mediji neprestano su ih uspoređivali, želeći stvoriti rivalitet među njima. Ali njih dvije bile su čista suprotnost.

Dok je Lončareva bila nježna, gotovo lomljiva, Marija Baksa važila je za ono što bi se danas reklo 'komad i pol'. Raskošne ljepote, koju nije sakrivala, već ju je, naprotiv, stavom i izborom garderobe naglašavala, praktično se preporučivala za uloge, takozvanih, slobodnih žena u jugoslovenskim filmovima koji su upravo bili otkrili čari prikazivanja nagog ženskog tijela.

Debitirala je kao dvadesetjednogodišnjakinja u filmu 'Bokseri idu u raj' simpatičnom ulogom, da bi 1971. godine zablistala punim seksepilom u kontroverznom ostvarenju Joce Jovanovića 'Mlad i zdrav kao ruža'.

U tom je filmu tumačila glavnu žensku ulogu, prostitutku u koju se zaljubljuje vozač taksija.

Sedamdesetih godina otišla je u Italiju gdje je snimala drugorazredne filmove. Zbog svog izgleda dobivala je bračne ponude sa svih strana od poznatih bogataša, ali sve ih je redom odbijala.

Osamdesetih se vraća u Jugoslaviju i pojavljuje se u televizijskoj seriji 'Kiklop', a zatim i u filmu 'Davitelj protiv davitelja'. Nakon toga povukla se iz javnog života i danas živi u Rimu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene