Jeste li znali?

Ovo je 10 zanimljivih činjenica o Eurosongu: Zašto tirkizni tepih, koji su uvjeti da zemlja postane domaćinom...

Emilija Kokić na Euroviziji 1989. - 3 Emilija Kokić na Euroviziji 1989. - 3 Youtube 1/28 >> Pogledaji ovu galeriju Celine Dion na Eurosongu 1988. - 3 Celine Dion na Eurosongu 1988. - 2 Celine Dion na Eurosongu 1988. - 1 Emilija Kokić i Riva na Euroviziji 1989. - 2 Emilija Kokić i Riva na Euroviziji 1989. - 1 Emilija Kokić na Euroviziji 1989. - 3 Emilija Kokić na Euroviziji 1989. - 2 Emilija Kokić na Euroviziji 1989. - 1 Electric Fields Electric Fields +17 Electric Fields Galerija

Dok se s nestrpljenjem čeka finale Eurosonga 2024. godine, ovo je 10 zanimljivih činjenica o ovom glazbenom natjecanju.

Euosong finale samo što nije krenulo, a evo nekih zanimljivih činjenica o ovom natjecanju koje već godinama prikuplja fanove glazbe.

1. Niz je uvjeta potrebnih kako bi zemlja postala domaćin

Kako bi grad u kojemu će se održati natjecanje mogao postati domaćin, niz je uvjeta koje je potrebno zadovoljiti. Prije svega, dvorana mora imati kapacitet za najmanje 10.000 posjetitelja, a mora postojati i prostor u kojemu će sjediti delegacije 26 zemalja, svaka od desetak ljudi. Također, krov dvorane mora moći podnijeti više od 100 tona opreme, a u blizini dvorane treba biti i press centar za otprilike 1.200 osoba.

2. Arena u kojoj se održava natjecanje mora biti slobodna otprilike dva mjeseca, kako bi se mogle održati potrebne pripreme i probe za natjecanja.

Osim dvorane, grad mora imati i dostupnih 3.500 hotelskih soba tijekom tjedna natjecanja i 1.000 hotelskih soba dva tjedna prije natjecanja. Da bi organizacija natjecanja išla po planu, potrebno je imati i oko 600 volontera. Grad mora imati i prostor za Euroclub i eurovizijsko selo koje služi za svakodnevne izvedbe uživo, ali i za organizaciju grupnog praćenja događaja za one koji nisu stigli osigurati kartu za Arenu.

3. Dok su neke zemlje zaradile milijune, druge su upale u dugove

Nakon pobjede Ukrajine na Eurosongu 2022., sljedeće je izdanje održano u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, zbog ratne situacije s Rusijom. Grad je izvijestio da ga je zbog Eurosonga posjetilo više od 400.000 ljudi, s ukupnom zaradom od 55 milijuna funti. Ekonomija je procvjetala zahvaljujući kafićima, hotelima, restoranima i trgovinama, otvarala su se nova radna mjesta, a lokalne su tvrtke imale priliku predstaviti se obožavateljima.

No, nije uvijek bilo tako sjajno. Kopenhagen je bio domaćin Eurosonga 2014. godine, nakon čega je upao u dugove. U eurovizijsku arenu transformirano je staro brodogradilište, a troškovi su bili čak tri puta veći od očekivanih. Velike svote novca za organizaciju uložio je i Azerbajdžan 2012., izgradivši potpuno novu arenu za natjecanje u samo nekoliko mjeseci, s troškom većim od 100 milijuna eura.

4. Zašto se ne natječu Turska, Mađarska ili BiH?

Možda ste primijetili da se neke države kontinuirano ne pojavljuju na Eurosongu. Jedna od njih je Turska, koja je sudjelovala na glazbenom natjecanju 34 puta. Godine 2004. bila je i domaćin osvojiviši Eurosong prethodne godine. Ipak, 2012. godine su se povukli jer im se nije svidjelo kako žiri dodjeljuje glasove. Smatrali su da bi isključivo publika trebala odlučivati o ishodu, što je, iz njihove perspektive, čak i logično s obzirom na veliku tursku dijasporu. Također, 2014. kritizirali su pobjedu Conchite Wurst, koji se opisuje kao drag queen.
Sljedeći Tursku, s glazbenog natjecanja povukla se i Mađarska zbog prevelikog udjela LGBTQ+ sudionika.

Bosna i Hercegovina sudjelovala je na natjecanju 19 puta, a njihova televizija BHRT navodno je u velikim dugovima zbog kojih im sudjelovanje nije dopušteno.

Pogledaji ovo showbuzz Zanimljivosti Evo zašto Bosna i Hercegovina ne sudjeluje na Eurosongu već osam godina, a sjećate li se tko ih je predstavljao zadnji?

5. Na Eurosongu je bila čak i Celine Dion, a i Toše Proeski

Mnogima je fascinantno što je, iako svjetski poznata, ustvari kanadska pjevačica Celine Dion sudjelovala na natjecanju, i to predstavljajući Švicarsku na Eurosongu 1988. s pjesmom Ne partez pas sans moi, s kojom je i pobijedila. Tada je imala 20 godina, a njezino sudjelovanje u natjecanju, osim gledatelja, iznenadilo je i nju samu. Na Eurosongu je za Makedoniju nastupao Toše Proeski, koji se 2004. godine natjecao s pjesmom Life i osvojio tek 14. mjesto.

Pogledaji ovo Celine Dion Naslovnica Celine Dion prije 36 godina pojavila se na Eurosongu, tada nije ni sanjala da će biti ovakva zvijezda, a znate li koga je predstavljala?

6. Crveni tepih za Eurosong - tirkizne je boje

Veliki tjedan Eurovizijskog natjecanja započinje ceremonijom otvaranja i tepihom tradicionalne, crvene boje. Ipak, boja tepiha više se puta mijenjala. Godine 2010. bio je ružičast. U Portugalu je 2018. bio plave boje, povezan s temom natjecanja - bojom mora. Godine 2019. ispao je narančast, a od iduće pa nadalje odlučeno je da će biti tirkizan.

7. Broj država varira, a znalo ih je biti čak 43

U tri izdanja Eurosonga sudjelovale su čak 43 države. To se dogodilo u Beogradu 2008. godine, zatim u njemačkom Düsseldorfu 2011. pa 2018. godine u portugalskom Lisabonu. Sama produkcija natjecanja priznala je kako je teško održavati natjecanje s tolikim brojem država zbog logističkih i organizacijskih razloga, a broj sudionika posljednjih se godina vrti se oko 37.

8. Eurosong nije samo za europske države?

Od 2015. godine na Eurosongu sudjeluje i Australija, kojoj je EBU dopustio da se natječe, unatoč tome što geografski ne pripada Europi. Ipak, u slučaju pobjede Australije, domaćin će, kako je dogovoreno, biti neka europska država.

Uz Australiju na Eurosongu se natječu i zemlje poput Azerbajdžana, Gruzije, Armenije i Izraela, koje spadaju u članove Europske radiodifuzijske unije zbog čega im je dozvoljeno sudjelovanje. Član EBU-a je i Maroko, koji je sudjelovao samo jedanput, 1980., a zbog lošeg plasmana povukli su se i nikad se više nisu vratili. Članovi EBU-a koji nikad nisu sudjelovali na Eurosongu su i Tunis, Jordan i Libija, piše Srednja.hr.

Pogledaji ovo Electric Fields Zanimljivosti "Što oni rade na Eurosongu?" Gledatelji se ovo iznova pitaju od 2015. godine, a evo i objašnjenja!

9. Hrvatska nije pobijedila nikada, a Zagreb je ipak bio domaćin

Na Eurosongu 1989., pobjednička izvedba pripala je Jugoslaviji s pjesmom Rock Me, koju je izvela hrvatska grupa Riva. Sljedeće godine, Eurosongu je domaćin bio Zagreb, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Pogledaji ovo Emilija Kokić - 2 Celebrity Jedina hrvatska pobjednica na Eurosongu oglasila se uoči nastupa Baby Lasagne, evo što mu je poručila!

10. Irska je ostvarila tri pobjede za redom!

Čak tri godine za redom Irska je uspjela pobijediti na Eurosongu - 1992., 1993. i 1994.. Španjolska, Luksemburg i Izrael jedini su ostvarili dvije pobjede zaredom. Trenutačno najviše pobjeda na glazbenom natjecanju imaju Švedska i Irska - po sedam.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene