Oscara ne dobivaju samo glumice

Tko je 10 žena nominiranih za zlatni kipić 2022. u kategorijama koje nisu glumačke?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ovogodišnji Oscari opet imaju nebrojeno kategorija nagrada, a evo gdje su nominirane žene – a da to nisu glumačke kategorije.

Godinama unazad žene se bore da dođu do drugačijih pozicija u stvaranju filma osim onih glumačkih. Tako danas u dugotrajnom procesu snimanja, produciranja, režiranja, montiranja i promoviranja filmova radi i mnogo žena koje su vrsne scenaristice, redateljice, producentice, dizajnerice, scenografkinje i slično.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Pogledaj i ovo Cillian Murphy i Florence Pugh u filmu ''Oppenheimer'' Briljantan uradak! Favorit ovogodišnjih Oscara: Jedan od najvažnijih filmova prošle godine, potresan i nužan

Evo u kojim su neglumačkim kategorijama za Oscara 2022. nominirane žene:

Kategorija za najbolju snimateljicu:

Ari Wegner, ''Šape pasje''

Ova Australka većinu svog snimateljskog života provela je snimajući kratke filmove i reklame. Snimala je reklame za Apple, nekoliko kratkih filmova od kojih su poznatiji ''Macbeth'' i ''Zola'', a ove je godine nominirana za snimanje vesterna.

Kategorije za najbolju režiju, najbolji film i najbolji adaptirani scenarij:

Jane Campion, ''Šape pasje''

Osim Wagner, na ovom je vesternu briljirala i Jane Campion, novozelanđanka koja će probati osvojiti kipić za najbolju redateljicu, najbolju fotografiju i najbolji adaptirani scenarij. Campion je jedina žena koja je dvaput nominirana za najbolju redateljicu. Prvi puta je priliku dobila za film ''Piano''. Nije pobijedila u kategoriji redatelja, ali je zato pobjedu odnijela za kategoriji za najbolji originalni scenarij.

Kategoriju za najbolju kostimografkinju:

Jenny Beavan, ''Cruella''

Beavan je dosad bila nominirana za čak 11 Oscara. Njezini obožavatelji prepoznat će njezin rad i u filmovima ''Pobješnjeli Max: Divlja cesta'', ''Soba s pogledom'', ''Sherlock Holmes'', a iako nije osvojila nijednog Oscara, dobila je nagradu BAFTA za ''Pobješnjelog Max-a''.

Jacqueline West, ''Dina''

Osim Beavan, u ovoj kategoriji nominirana je i još jedna žena, Jacqueline West. Svoju je kreativnost i znanje pokazala u filmovima ''Neobična priča o Benjaminu Buttonu'', ''Drvo života'' i 'Povratnik'', a sada je nastavila nizati uspješne filmove i uz ''Dinu'' koji je apsolutni favorit ove godine. Dosad je u ovoj kategoriji bila nominirana četiri puta.

Kategorija za najbolji dokumentarni igrani film:

Jessica Kingdon, ''Ascension''

Ovo je njezina prva nominacija za zlatni kipić, a dosad je radila na nekoliko filmova kao scenaristica, producentica i redateljica.

Kategorija za najbolju montažu:

Pamela Martin, ''Kralj Richard''

Pamela iza sebe ima čak 28 uspješnih filmova, a neki od poznatijih su ''Hitchcock'', ''Boksač'', ''Borba spolova'' i ''Mala Miss Amerike''. Kako kaže, ''Kralj Richard'' joj je posebno drag, a sve filmove koje je montirala pričali su priču o ljudima koji iza sebe imaju nevjerojatnu priču, a upravo njezina sposobnost korištenja glazbe, zvuka i rezanja učinila je te filmove toliko posebnima.

Kategorija za najbolji dizajn produkcije kao dizajner produkcije:

Tamara Deverell, ''Ulica noćnih mora''

Deverell ima preko 30 godina iskustva s dizajniranjem setova za snimanje filmova. Ovo joj također nije ni prvi put da radi s redateljem ovog filma Gulliermom del Torom, a za ovaj je film bilo potrebno mnogo istraživanja i pripreme. Kako i sama kaže, za ovaj film nije bilo ničega što smo upravo iznajmili. Sve je izgrađeno. Bio je to stvarno rad po narudžbi.“

Kategorija za najbolji dizajn produkcije kao dekorater scenografije:

Nancy Haigh, ''Tragedija Macbetha''

Ova je dizajnerica već osvojila dva kipića u ovoj kategoriji i to za filmove ''Bilo jednom u Hollywoodu'' i ''Bugsy''. Bila je nominirana još osam puta, a njezin rad vidljiv je i među poznatijim filmovima ''Forrest Gump'', ''Trumanov show'' i ''Grit''. 

Kategorija za najbolji adaptirani scenarij:

Maggie Gyllenhaal, ''Mračna kći''

Maggie je sestra poznatog glumca Jakea Gyllenhaala, a dok brat osvaja nagrade u glumačkom svijetu, sestra iza sebe ima scenarije za filmove „Donnie Darko“, „Vitez tame“, „Ludo srce“, a „Mračna kći“ je njen debitantski pokušaj.

Posljednja od kategorija je ona za najbolji film kao producent:

Sara Murphy, ''Licorice Pizza''

Murphy je u Americi poznata po suradnji sa sestrama Haim, popularnog grupi glazbenica koje su između ostalog prošle godine osvojile i dva Grammyja. S njima je snimila nekoliko spotova, jedna od sestara Alana Haim također i glumi jednu od uloga, a u filmskome svijetu zaslužna je za produciranje ''Podzemne željeznice'', ''Anime'' i ''Gore''

Kako će dame proći ove godine te tko će osvojiti zlatni kipić saznat će se već ovaj ponedjeljak.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Nina Badrić - 3 Nina Badrić - 4 +0 Nina Badrić na koncertu Želim život - 9 Celebrity Nina u pripijenim hlačama od lateksa i majici s posebnom porukom zapalila atmosferu u prepunoj Areni, o ovome će se još pričati!

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene