Prkosna i buntovna

Udala se u kraljevsku obitelji, a ne poštuje niti jedno pravilo?! Lista svih tradicija koje je Meghan Markle prekršila

Meghan dobije baš sve što poželi (Foto: AFP) Meghan dobije baš sve što poželi (Foto: AFP) afp 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Meghan dobije baš sve što poželi (Foto: AFP) Meghan Markle pokazuje gola ramena Meghan Markle voli naglašavati svoj trudnički trbuh (Foto: AFP) Meghan Markle (Foto: Getty Images) Meghan Markle (Foto: Getty Images) Meghan Markle (Foto: Profimedia) Vjenčanje Meghan Markle i Trevora Engelsona (Foto: Profimedia) +0 Meghan Markle (Foto: Getty Images) Galerija

Meghan Markle u samo je godinu dana od službenog ulaska u kraljevsku obitelj uspjela prekršiti cijeli niz pravila. Želi li ona modernizirati monarhiju ili joj doći glave?

Princ Harry uvijek je bio crna ovca obitelji. Mlad, crvenokos i buntovan, kada je imao 17 godina završio je na odvikavanju od alkohola i kanabisa, njegove gole fotografije curile su u javnost, a prizora raskalašenih tuluma na kojima je hvatao djevojke za grudi obišli su cijeli svijet. Od njega se nije ni očekivalo da se skrasi s nekim konvencionalnim, no je li kraljevska obitelj bila spremna za dolazak– Meghan Markle, provokatorice koja lijepim osmijehom ruši barijere i tradicije?

Pogledaj i ovo Princ Harry i Meghan Markle nakon svega... Harry i Meghan mogli bi biti od velike pomoći kraljevskoj obitelji u ovim teškim trenucima, hoće li napraviti taj potez?

Donosimo listu svih kraljevskih „prekršaja“ vojvotkinje Meghan kojima je poručila da je ona žena budućnosti, a ne strogih pravila prošlosti.

1. Meghan lakira nokte u tamnocrveno

Navodno kraljica Elizabeta II. već 30 godina nosi isti nježno ružičasti lak za nokte, koji stoji svega 8 dolara, a nosi naziv ''Baletne papučice". Jednom je prilikom kraljica izjavila kako je to jedini lak za nokte koji bi ikada nosila. I ne samo to. Do sada je ta nijansa bila gotovo jedina koja se i tolerirala u Buckinghamskoj palači.

Naime, službena pravila Buckinghamske palače navode kako su od lakova za nokte dopušteni samo oniu nježnim roza i bež tonovima, koji djeluju prirodno, a jarke boje zabranjene su jer su ''vulgarne". Ipak – ne vrijedi to i za Meghan.

Kada se Meghan u visokom stadiju trudnoće pojavila na British Fashion Awards, svi su ostali bez daha zbog njezina trudničkog sjaja. A specijalisti za kraljevski protokol zbog užasa – Meghanini nokti bili su boje tamnog vina. Boje koju do tada niti jedna pripadnica te obitelji u javnosti nije nosila.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“I recently read that the culture of fashion has changed from where it was once ‘cool to be cruel’ to now where it is ‘cool to be kind’. I feel especially proud to announce tonight’s winner, who is a British designer leading on the global stage with vision and creativity, but also with incredible kindness.” – The Duchess of Sussex presents @clarewaightkeller with her award for British Designer of the Year - Womenswear at the @britishfashioncouncil Fashion Awards. The award recognised Clare Waight Keller’s formidable contribution as a British fashion designer to the industry this year and was decided by a panel of over 2,000 international industry experts. Clare is the Creative Director of International fashion house @givenchyofficial.

Objavu dijeli Kensington Palace (@kensingtonroyal)

2. Meghan sama zatvara vrata automobila

Čini se nebitno, no zapravo nije. Mala gesta neovisnosti, samostalno zatvaranje vrata automobila, pokazala je kako Meghan nije dopustila da ju pravila aristokratskog ponašanja potpuno obuzmu. Kate Middleton nikada nije viđena kako sama zatvara automobila iz kojeg je upravo izašla, no Meghan svakim svojim korakom pokazuje da je ona neovisna i snažna žena – koja prkosi i detaljima.

3. Meghan javno govori o abortusu

Meghan Markle od prvog je dana javno izražavala svoja feministička načela, a svoj aktivizam ne srami se izraziti ni sada kada je vojvotkinja.

Tradicionalno članovi kraljevske obitelji ne izražavaju snažna politička mišljenja koja bi mogla podijeliti javnost jer im je uloga zbližavati naciju, no prilikom svoga službenog posjeta Dublinu Meghan je započela razgovor s nekoliko aktivista koji su podržali irski referendum za legalizaciju abortusa I na taj način odaslala snažnu poruku.

Svojim feminističkim govorima i zagovaranjem prava žena, nije pretjerano iznenađujuće da je Meghan i o pitanju reproduktivnih prava žena zauzela jasan stav, neovisno o politici neutralnosti kraljevske kuće kojoj pripada.

4. Meghan je na rođendanu kraljice Elizabete nosila haljinu bez rukava

Prvo Meghanino pojavljivanje na balkonu Buckinghamske palače bilo je za rođendan bake njezina supruga, kraljice Elizabete II. Oči javnosti bile su uprte u mladu vojvotkinju zbog jednostavnog razloga – nosila je nježno ružičastu haljinu bez rukava, što je za tako svečanu priliku nečuveno.

Nepisano pravilo glasi – dame koje pripadaju najužem obiteljskom krugu kraljevske obitelji ne nose haljine koje otkrivaju kožu, pa ni one bez rukava, u formalnim prilikama. Meghan je hrabro prekršila tu tradiciju i dokazala kako modna pravila stvarno služe kako bi se rušila.

5. Meghanin obiteljski grb ne uključuje njezino djevojačko prezime

Uz tijare i dragulje, uz kraljevsku titulu dolazi i još jedna povlastica – obiteljski grb. Kada je Meghan postala aristokratkinja, trebalo joj je izmisliti i grb pa je tako još jednom ušla u povijest kao prva članica kraljevske obitelji čiji obiteljski grb ne sadrži njezino djevojačko prezime, kao ni njezinu obiteljsku povijest.

Grb Kate Middleton na primjer sadrži reference i na njezina oca i majku, dok je Meghanin posvećen isključivo njoj samoj. Dizajn njezina grba uključuje plavu pozadinu i dvije zlatne zrake, što su simboli za ocean i sunce, a reprezentiraju Kaliforniju, iz koje ona dolazi.

6. Natjerala je princa Harryja da prekrši tradiciju i – nosi vjenčani prsten

Tradicionalno muškarci u kraljevskoj obitelji nakon vjenčanja ne nose vjenčano prstenje, no princ Harry na zahtjev svoje drage prekršio je tu tradiciju te sada ponosno nosi svoju burmu. Njegov brat William odlučio se pak za tradicionalni pristup, pa tako na njegovu vjenčanju s Kate Middleton nije bilo razmjene prstenja.

7. Meghan nosi torbice preko tijela

Meghan najčešće prkosi modnim nepisanim pravilima kraljevskog oblačenja. Tako je u veljači 2018. u javnosti nosila nešto što se Kate Middleton nikada ne bi usudila – torbicu preko tijela.

Kraljevske dame obično nose clutch-torbicu kako bi imale pune ruke i na taj način izbjegle rukovanje.

„Dio je protokola da ne pružate ruku niti jednom pripadniku ili pripadnici kraljevske obitelji, osim ako oni prvi ne pruže ruku“, rekao je insajder iz Buckinghamske palače. Kako Meghan igra na kartu „vojvotkinje dobrog srca“ koja je bliska s ljudima, njezina torbica omogućila joj je slobodne ruke i slobodno dodirivanje s ljudima.

8. Božić s Kraljicom

Meghan Markle revolucionarka je u svakom smislu, pa je tako svojim šarmom uspjela i samu Kraljicu nagovoriti da ju pozove na proslavu Božića 2017., kada još nije bila ni službena članica kraljevske obitelji. Kate Middleton prije svoje udaje nije bila pozivana na Kraljičine božićne domjenke.

9. Meghan ignorira pravilo o nošenju najlonki

Pravila odijevanja za vojvotkinje su jasna – nema pokazivanja golih nogu. Neovisno o tome koliko im može biti vruće ili koliko im najlonke smetale, one u boji kože neizostavan su dio njihove garderobe. Ili je barem tako bilo prije revolucije zvane Meghan.

Meghan je već na objavi zaruka s princem Harryjem pozirala bez najlonki, čime je oduševila javnost, a nastavila se jednako opušteno ponašati i nakon udaje.

10. Udala se u svibnju

Nema ničeg boljeg od proljetnog vjenčanja? Razmislite ponovno! Tradicija britanske kraljevske kuće nalaže da vjenčanja nikako ne smiju biti u mjesecu svibnju jer je kraljica Victorija u 19. stoljeću zbog praznovjera zabranila vjenčanja u to doba godine vjerujući da će se tada sklopljeni brakovi razvrgnuti. Ipak, proljetno bajkovito Meghanino vjenčanje nije se obaziralo na praznovjerja i održalo se 19. svibnja 2019.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just Married: Introducing The Duke and Duchess of Sussex #RoyalWedding

Objavu dijeli Kensington Palace (@kensingtonroyal)

11. Meghan je razvedenica!

Prije upoznavanja s Harryjem Meghan je već bila udana. Nakon sedam godina veze s filmskim producentom Trevorom Engelsonom Meghan se za njega udala 2011., a brak je potrajao samo dvije godine.

Prije Meghan članovima kraljevske obitelji bilo je striktno zabranjeno vjenčati se s osobama koje iza sebe već imaju brak. Zbog tog pravila propale su mnoge velike aristokratske ljubavi. Sestra kraljice Elizabete, princeza Margaret morala je prekinuti svoju vezu s pukovnikom Peterom Townsendom, a kralj Edward VIII. abdicirao je zbog ljubavi prema američkoj starleti Wallis Simpson.

Princ Harry tako je postao prvi član kraljevske obitelji koji je oženio razvedenicu, i to još u crkvi. Jednostavno je – za Meghan granice ne postoje.

12. Meghan nije anglikanka

Doslovno je stoljećima engleskim aristokratima bilo zabranjeno ženiti se rimokatolicima. Ipak 2015. godine zakonski je dopušteno da se pripadnici kraljevske kuće mogu vjenčati s osobama druge vjere i iako Meghan nije nikada javno progovarala o svojoj vjeri, zna se da joj je otac Židov, a da je ona sama pohađala katoličku školu za djevojke.

13. Meghan obožava javno pokazivati svoju ljubav prema Harryju

Iako nema pisanih pravila o izražavanju emocija, aristokrati tradicionalno izbjegavaju javne izraze osjećaja, osobito kada se one odnose na fizički kontakt. Tako će se William i Kate jako rijetko pojavljivati držeći se za ruke, dok Harry i Meghan kao da su priljepljeni jedno za drugo. Tijekom svog prvog javnog pojavljivanja, Harry i Meghan čak su se i poljubili, dok su mediji u zadnjih 10 godina samo desetak puta vidjeli Kate i William da se uopće i dodiruju.

14. Meghanina naslovnica časopisa Vanity Fair 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In Vanity Fair's October cover story, @MeghanMarkle opens up about living in the spotlight, starring on @Suits_USA, and her whirlwind royal romance: "I think it’s really simple. We're two people who are really happy and in love." Photograph by @therealpeterlindbergh.

Objavu dijeli Vanity Fair (@vanityfair)

Nije neviđeno da se članica kraljevske obitelji slika za naslovnicu nekg modnog časopisa, ipak je i Kate Middleton to učinila za Vogue. No uz fotografiranje u ekskluzivnom intervjuu progovoriti i odnosu s princem Harryjem prije samih zaruka bilo je neočekivano. Ipak, Meghan je upravo to napravila.

Zaključimo, Meghan reformira tradiciju gdje god stigne. Je li to potrebno ili poželjno, procijenite sami. Jedno je sigurno – kraljevski stil postaje sve manje strog.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy one year anniversary to Their Royal Highnesses, The Duke and Duchess of Sussex! Today marks the one year anniversary of the wedding of The Duke and Duchess of Sussex. Their Royal Highnesses exchanged vows at St George’s Chapel within the grounds of Windsor Castle on May 19th, 2018. The selected song “This Little Light of Mine” was chosen by the couple for their recessional. We hope you enjoy reliving this moment, and seeing some behind the scenes photos from this special day. A message from The Duke & Duchess: Thank you for all of the love and support from so many of you around the world. Each of you made this day even more meaningful. Photo credit: Chris Allerton (B&W); PA (color) ©️SussexRoyal (B&W images and video)

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene