borio se s teškom bolešću

Održan je posljednji ispraćaj našeg uglednog redatelja, obitelj i prijatelji oprostili su se od hrvatskog velikana

Posljednji ispraćaj Petra Krelje - 5 Robert Anic/Pixsell 1/11 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Petar Krelja umro je nakon duge i teške bolesti, a sada je održan njegov posljednji ispraćaj.

U srijedu je na zagrebačkom groblju Krematorija bio posljednji ispraćaj jednog od najvećih hrvatskih redatelja Petra Krelje.

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih redatelja, dokumentarist i filmski kritičar umro je nakon duge i teške bolesti, u 85. godini života, doznalo se u subotu iz kruga obitelji.

Fotografije sprovoda pogledajte u našoj galeriji.

Krelja je režirao gotovo 300 filmova i televizijskih emisija prema vlastitim scenarijima, uređivao radijske emisije, pisao kritičke tekstove i eseje, uređivao knjige te dugi niz godina radio kao filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija.

Pripadnik kritičarskoga i redateljskoga naraštaja tzv. hičkokovaca, od 1960. objavljivao je filmske kritike i eseje, od 1964. do umirovljenja 2005. na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju bio je urednik filmskih emisija (Filmski mozaik, U prvom planu film, Licem u lice, Govorimo o filmu)

Tijekom svoje bogate filmske karijere osvojio je više od 35 nagrada i pamti se kao autor jednog od najkonzistentnijih redateljskih filmografija u hrvatskoj kinematografiji.

Kreljin igrani i dokumentarni opus mnogi su nazivali posebnim, izvanrednim i jedinstvenim. Njegovi danas već antologijski dokumentarci imaju temeljno uporište u promatranju stvarnosti, drame svakodnevice i interakcije s ljudima u bliskom susjedstvu.

Krelja se u svome filmskom radu bavio temama djece i mladih, društveno-psihološkim fenomenima te društveno-kritičkim pitanjima, dok se tijekom Domovinskog rata fokusirao na teme ratnih prognanika i stradalnika.

1/25 >> Pogledaj i ovo +21 Celebrity Znate li tko je na fotki? Njezin seksi izlazak iz mora svi još dobro pamte, ali danas je neprepoznatljiva!

1/33 >> Pogledaj i ovo +29 Celebrity Srpski pjevač kojeg Hrvati obožavaju vlasnik je jedne od najskupljih nekretnina u Beogradu za koju je izdvojio malo bogatstvo!

Znate li tko je na fotki? Njezin seksi izlazak iz mora svi još dobro pamte, ali danas je neprepoznatljiva!

Sjećate se hita ''Džin i limunada''? Pjevačica koja ga je otpjevala danas izgleda potpuno drukčije!

Pamtite li ovaj povijesni trenutak? Kerum opet reže pršut, 11 godina nakon što ga je lijepio na čelo!

Povezana vijest inMagazin Apneja, depresija, dijabetes: Poznati Hrvati otvoreno o zdravstvenim tegobama: ''Imam potrebu pričati o tome...''

Povezana vijest Celebrity Zbog Arsena Dedića došlo do svađe u regionalnom showu: "Što pričaš ti? To ti je legenda Jugoslavije!"

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS