Nije oduvijek takav

Stakleni mikrofon trofej je za koji se ove godine na Eurosongu bori i naš Baby Lasagna, a evo tko ga je osmislio i koliko vrijedi!

Eurovizijski trofej Eurovizijski trofej Profimedia 1/18 >> Pogledaji ovu galeriju Eurovizijski trofej Eurovizijski trofej - Abba 1974. Eurovizijski trofej - Ruslana, 2004. Eurovizijski trofej - Sertab Erener, 2003. Eurovizijski trofej - 5 Eurovizijski trofej - 6 Eurovizijski trofej - 7 Eurovizijski trofej - Dima Bilan, 2008. Eurovizijski trofej - Alexander Rybak, 2009. Eurovizijski trofej - Lena, 2010. +7 Eurovizijski trofej - Emmelie de Forest, 2013. Galerija

Pobjednik Eurosonga nakon natjecanja u svoju državu nosi vrlo vrijedan trofej u obliku staklenog mikrofona, no glavna nagrada ovog natjecanja nije uvijek izgledala tako.

Od 2008. godine pobjednik Eurosonga kući nosi jedinstveni stakleni mikrofon kao trofej s toga natjecanja.

Unikatno ručno rađeno umjetničko djelo u obliku klasičnog mikrofona izrađeno je od čvrstog prozirnog stakla s pjeskarenim i oslikanim detaljima, odnosno zastavom države domaćina, ali prije 2008. godine kipić Eurovizije nije tako izgledao.

Eurovizijski trofeji svake godine bili su različiti, od mini stabala do staklenih oblika, a neke od njih koje su kao pobjednici dobili Ruslana, Helena Paparizou i Sertab Erener možete vidjeti u našoj galeriji.

No onda se sve promijenilo. Dizajner Kjell Engman iz Kosta Bode čovjek je koji posljednjih 16 godina izrađuje nove unikatne staklene kipiće, a prvi koji je u ruke primio stakleni mikrofon bio je pobjednik 2008., ruski predstavnik Dima Bilan.

Sviđa li se vama eurovizijski trofej?

  • Top!
  • Flop!

Ukupno glasova:

Zanimljivo je da osim samih izvođača autori pjesama i skladatelji pobjedničke prijave dobivaju manje verzije trofeja, a postoji jedan izvorni trofej s logom natjecanja za pjesmu Eurovizije koji se većinu vremena čuva u staklenoj kutiji na recepciji u sjedištu Europske radiodifuzijske unije.

Neki se sjećaju i nezgode godine 2009. kad je pobjednik Alexander Rybak stigao na svoju konferenciju za novinare sa slomljenim peharom. Otad trofej ima dva metalna prstena koji povezuju gornji i donji dio, a to je jedini detalj koji se do danas na trofeju promijenio. 

Vrijednost ovog staklenog mikrofona prema pisanju stranih medija je oko 900 tisuća dolara, a pobjednici Eurovizije 2022. Kalush Orchestra taj su novac donirali ukrajinskoj vojsci.

Ove godine veliku šansu za osvajanje tog trofeja ima upravo naš predstavnik Baby Lasagna. Do finala je ostalo još malo, a hoće li stakleni mikrofon sljedeće godine zasjati i u Lijepoj Našoj, saznat ćemo uskoro. 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene