Lik Charlesa odskače

Jezivo stvaran prikaz Dianina emocionalnog i fizičkog stanja te fascinantna priča o engleskoj monarhiji

Elizabeth Debicki Elizabeth Debicki Profimedia 1/14 >> Pogledaji ovu galeriju Elizabeth Debicki Elizabeth Debicki Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 2 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 1 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 6 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 5 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 1 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 2 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 3 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 4 +3 Elizabeth Debicki Galerija

Peta sezona megapopularne Netflixove serije napokon je tu. "The Crown" (Kruna) vratila se na male ekrane, a priče koje prate ovu sezonu savršeno se preklapaju s događanjima u monarhiji danas - na tankom je ledu, i nismo sigurni je li spremna za nove promjene.

Početak prve epizode prikazuje mladu kraljicu (Claire Foy) koja stoji ispred kraljevske jahte Brittanije te joj želi mirno more. Kadar se lagano pomiče i u desnom kutu vidimo kraljicu u svojim 60-ima, a nju utjelovljuje maestralna Imelda Staunton.

Pogledaj i ovo Dominic West "Krajnje neukusno" Zbog hit-serije nije mogao ustati dva dana iz kreveta, nije ga brinula samo jedna stvar: "Ja sam osjetljiva duša..."

Ta tranzicija na samom početku zapravo je nagovještaj čitave priče i zapleta u ovoj sezoni. Peter Morgan ovu je seriju doveo do narativno redateljskog savršenstva s mnoštvom slojeva. Slojeva koji neće ostati visjeti u zraku i nisu tu samo radi njegova hira, tu su da gledatelji razumiju sve te slojeve te da bolje razumiju englesku monarhiju. Simbol broda kao ultimativnog luksuza i ljepote, kao što je to i sama kraljica Elizabeta II., koristi da prikaže unutarnje stanje uma kraljice te sve promjene koje joj nerado kucaju na vrata Buckinghamske palače.

Morgan sa svojim kreativnim timom u još jednoj sezoni "Krune" podcrtava koliko je kraljevska obitelj usamljena te ponekad i neshvaćena. Monarhiju predvodi kraljica Elizabeta (Imelda Staunton), koja se sa svojom toplinom zapravo čini kao najljudskiji lik u ovoj sezoni. Staunton u ovoj sezoni igra kraljicu koja je opuštenija, koja ima više razumijevanja i koja čak u jednom trenutku spusti svoj kraljevski gard kako bi pustila iskrenu suzu. Iako Staunton fizički nije najbliža kraljici Elizabeti II., njezina transformacija, govor i mimika napravili su najbolju Elizabetu dosad.

Peta sezona "Krune" fokusira se na odnos između princeze Diane (Elizabeth Debicki) i princa od Walesa, Charlesa (Dominic West).

Debicki na trenutke daje jezivo stvaran prikaz Dianina emocionalnog i fizičkog stanja. Njezina mimika i govor tijela uvuku nas u taj lik, a igra je na oprezan način koji pridodaje njezinoj mističnosti. U drugu ruku West nije Charles kakvog ga mi kao gledatelji znamo. Iako sjajan glumac, on je jedini lik u ovoj sezoni koji fizički ni na trenutke ne nalikuje svom liku. Bilo mi je dosta teško uživjeti se u njegovu interpretaciju Charlesa jer je iskakao od ostalih likova. West kao Charles odigran je na šarmantan način sa snažnom prisutnosti na ekranu. Nije ono što očekujemo od tog lika, ali je jednako dobro i korektno odigran kao i lik princeze Diane.

Iznenađujuće je u ovoj sezoni to da se serija posvećuje i likovima izvan kraljevske obitelji. Takvom vrstom narativa daje seriji da malo prodiše, ali i nama gledateljima. Isto tako, odnosi su jači i sporedni likovi su bolje objašnjeni što pridodaje na boljem razumijevanju situacija i priča koje pratimo iz epizode u epizodu. Važno je istaknuti i da iako se mnogi povjesničari ne slažu s činjenicama kojim se serija bavi, Morgan jasno daje do znanja da je to fikcija te da su likovi njegovi likovi kojima on daje jedan novi život. Iako se nekada monolozi i dijalozi čine suhoparnima i predugačkima, fascinantna priča o engleskoj monarhiji i način na koji je Morgan priča čine seriju jednom od najboljih.

Metafore i simboli koji se isprepleću s unutarnjim stanjima likova kreativna su rješenja koja pridodaju empatiji i boljem razumijevanju kako likova, tako i stvarnih članova kraljevske obitelji. Usamljenost kao lajtmotiv svih sezona postala je simbol monarhije u "Kruni", ali nas je i još više prikovala za male ekrane.

Kreatori serije nisu mogli niti sanjati ovako dobar tajming, gdje se priča iz serije preklapa sa stvarnošću. Kraljičina smrt sigurno je doprinijela da se kreativni tim toliko fokusira na temu promjena u ovoj sezoni, pogotovo kada u kontekst stavimo 2022. godinu, gdje je monarhija ponovno na tankom ledu.

Peta sezona serije "Kruna" svojevrsna je katarza emocija i odnosa između glavnih likova. Sezona je nesretne ljubavi, oslobađanja i nagovještaj tragedije koja će se, vjerojatno, pretopiti u nadolazećoj sezoni. "Kruna" je ljubavno pismo, ali i kritika britanske monarhije, koja svojom kompleksnošću i estetikom neće svakoga kupiti na prvu, ali ako ste željni kvalitetne serije, dajte "Kruni" šansu da vas bar na trenutak uvede u svijet nedodirljivih.

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Laura Niemi, Steve Carell Preporuke Orginalna priča, odlična glumačka postava i sjajan tim kreatora: Psihološki triler koji svakako predlažemo pogledati!

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Enola Holmes 2 Preporuke Priča o hrabroj mladoj djevojci koja pokušava promijeniti svijet i stvoriti svoje ime u detektivskom svijetu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene