POSLJEDNJI VELIKI INTERVJU

Zbogom, gospon Fulir! ''Smatram i ovo jednim od posljednjih duljih razgovora''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Donosimo posljednji veliki intervju koji je Relja Bašić dao In Magazinu u kojem je otvorio vrata svojeg stana, iz kojeg, zbog bolesti, nije izlazio godinama i ispričao nam detalje iz svoje bogate karijere i sadržajnog života.

Veliki glumac i još veći gospodin Relja Bašić prije tri i pol godine - toplo nas je ugostio u svojem zagrebačkom domu. Iz njega zbog slomljenog kuka nije izlazio godinama. Najteže mu je padalo to što, iako je u blizini većine zagrebačkih kazališta, u njih nije mogao svratiti.''Smeta me što ne mogu pratiti kazalište zbog svoje invalidnosti iako sam okružen kazalištima koje ne mogu posjećivati tako da sam prestao komparirati'', otkrio je Relja Bašić za IN Magazin.

Pogledaj i ovo In Magazin: Amerikanka Olivia - 3 Prati ju 50 tisuća ljudi Amerikanka hrvatskih korijena o navikama i mitovima Hrvata koje dijeli sa svojim pratiteljima: ''To je jedan od razloga zašto sam ostala ovdje!''

Prestao je uspoređivati kazalište nekad i sad. Predstave i glumce s bogatim iskustvom u svojem Teatru u gostima. Gotovo da ne postoji mjesto u Hrvatskoj gdje ovo putujuće kazalište, za koje je, kaže, ukrao ideju, nije bilo u svojih trideset godina postojanja. ''Preko 4400 predstava koje smo dali od kojih je 620 izvan područja bivše jugoslavije. Od Švedske, Francuske, Rusije. Mislim da je to najvažniji segment mog života. Ipak, to nije ono po čemu ga, mnogim velikim ulogama unatoč, pamti i uvijek će ga pamtiti šira javnost - riječ je, naravno, o neponovljivom gospodinu Fuliru. I zbog toga nije žalio. ''Nisam ja bio svjestan kad smo snimali film da bi to mogao biti takav uspjeh, ali mislim da je to najzagrebačkiji film što se tiče tadašnje produkcije. I silno mi je drago što je postao prepoznatljiv film za mene.

Ipak, smatra da je u inozemstvu odigrao najbolje uloge. Glumio je s mnogim glumačkim velikanima kojih se teško i prisjetiti. No, najintimnijom suradnjom smatra onu najdugotrajniju, s Richardom Burtonom. ''I to u dvije faze. Kad je bio s Liz i kad nije bio, kad smo bili sami. Onda sam napravio intervju Richard Burton razgovara s Richard Burtonom. Ono što mi je laskalo je da mi je rekao da je to jedan od najboljih intervjua jer ga nisam ništa pitao o Liz Taylor, a to ga svi pitaju'', otkrio je. I sam Relja svjedočio je njihovu turbulentnom odnosu. Tijekom svojih svađa, katkad su uništili i hotelsku sobu. No jedna druga problematična zvijezda također je našla mjesto u biografiji poznatog glumca. ''U prvom redu smo snimali film Waltera Shrodera koji je dobio Oscara za limeni bubanj i igrao sam šefa bande. Moja žena je bila Anita Palmberg, tadašnja žena Kieth Richardsa''. Gitarist Rolling Stonesa došao je na snimanje i toliko mu se svidjela atmosfera da je poželio ostati. Zamolio je redatelja da mu nađe ulogu. '' I onda mu je rekao ti imaš dugu kosu, obući ćeš haljinu i može biti sluga Relji Bašiću. Tako smo se vrlo mnogo družili'', kazao je.

Čudno je to, kaže Relja, nekoliko mjeseci intezivno se družiš s nekim, a onda ga godinama ne vidiš. ''Dok snimate dva mjeseca, non stop ste s istim čovjekom, recimo Marcello Mastroiani, a onda se raziđete i četiri godine se ne sretnete, a on do tad ode u najveći filmsku karijeru a vi ostanete tamo gdje ste bili. Onda vas sretne na ulici u Rimu i kaže: ''Svinjo ti se ne bi ni javio da si u Rimu''. Mogao je Relja ostvariti i veliku glumačku karijeru u inozemstvu. Imao je istu agenticu kao i Brigitte Bardot, samo se trebao preseliti u neki od velikih europskih gradova, što je on odbio, upravo zbog Teatra u gostima, no zbog toga ne žali. ''Povukao sam se u mirovinu, ali sve sam ograničio, zadnji film sam snimio pred 6 godina, ne prihvaćam filmove, smatram i ovo jednim od posljednjih duljih razgovora za televiziju'', priznao je Relja. Šteta, jer Relja Bašić itekako ima što za ispričati. I izvan glumačkih voda, njegova biografija je zanimljiva - igrao je košarku u prvoj ligi, zbog hokeja je odustao od violine, završio je pomorsku školu, govori pet jezika, vodio je koncerte, među kojima je čak i onaj Louisa Armstronga.

A na svojem životnom putu osvojio je sve važnije nagrade, proglašen je UNESCO-vim umjetnikom za mir u društvu svega četerdesetorice, među kojima je i Celine Dion. Sve su svemu, karijera je to kojom se rijetko tko može pohvaliti i po kojoj ćemo ga se zauvijek sjećati.

Više pogledajte u prilogu IN magazina. IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene