Glumačka diva

Sjećanje na Nedu Arnerić: Prerani odlazak jedne od najljepših zvijezda bivše države

Neda Arnerić Neda Arnerić In Magazin 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Neda Arnerić Neda Arnerić Neda Arnerić Neda Arnerić Neda Arnerić (FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL) Neda Arnerić (FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL) Neda Arnerić, Miran Kurspahić (FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL) +0 Milena Dravić, Neda Arnerić (FOTO: FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL) Galerija

U 67. godini napustila nas je jedna od najpopularnijih i najljepših glumica s ovih prostora Neda Arnerić. Zvijezda bivše države, koja je u pola stoljeća dugoj karijeri ostvarila više od 110 filmskih i televizijskih uloga, u petak je preminula u svojem stanu u Beogradu. Prisjećamo se glumačke dive, podrijetlom s Korčule, koja je u jugoslavenskoj kinematografiji ostavila neizbrisiv trag.

Shirley Temple jugoslavenskog filma Neda Arnerić rođena je u Knjaževcu u istočnoj Srbiji, no njezina obitelj podrijetlom je s Korčule. Djed joj je bio geodetski inženjer u Rovinju, a u njezinu srcu posebno mjesto oduvijek je imala i Pula.

Pogledaj i ovo In Magazin: Vinko Čemeraš - 6 Već ima i svoj mural! Godinama je izbjegavao Doru, a onda se prijavio i postao njezino najveće iznenađenje: "Bilo je u tom trenutku nestvarno''

"Tu su mi živjeli i baka i dida, pa se sada svega toga sjećam, i naravno, sad kad toga više nema, nema ni bake ni dide. Živim u hotelu kad dođem na festival", izjavila je Neda jednom prilikom.

Na Pulskom festivalu osvojila je i srebrnu i zlatnu arenu. Srebrnu davne '77. godine za glavnu žensku ulogu u filmu "Ispravi se, Delfina". Zlatnu pak '88. godine za ulogu u filmu "Haloa - Praznik kurvi". Unatoč brojnim nagradama i velikoj popularnosti, istinskoj glumačkoj divi skromnost je uvijek bila najveća vrlina. Nju duguje majčinu odgoju.

"Puštala me je u veliki svijet, ali je stalno bila prisutna sa svojim savjetima. Hvala joj što je od mene napravila jednu normalnu osobu koja apsolutno ne shvaća da je glumica koju prepoznaju", izjavila je Neda.

Predivno neponovljivo lice i osmijeh "Višnje na Tašmajdanu" ili mlade u "Tko to tamo peva" pamtit ćemo i iz filmova "Sutjeska","Grlom u jagode", "Valter brani Sarajevo" i ostalih više od 110 filmskih i televizijskih ostvarenja te 40-ak kazališnih. Posljednju važnu ulogu imala je u hrvatskom filmu "Aleksi", a hrvatska publika pamtit će je po ulozi u telenoveli Nove TV "Pod sretnom zvijezdom", koju je 2011. snimala u Zagrebu.

"Strašno volim Zagreb, ondje sam radila svoju prvu sapunicu gdje sam se kalila u tom žanru i mislim da je to jedan žanr koji svaki glumac mora proći", smatrala je Neda.

Glumačka diva za kojom su se otimali domaći i inozemni producenti slovila je i kao seks-simbol bivše države. Prvu ulogu odigrala je kad je imala samo 13 godina u filmu "San" te postala prva dječja zvijezda u bivšoj Jugoslaviji.

"Imala sam možda 13 godina kad su me zvali da se preselim u Rim i da tamo nastavim školovanje i da potpišu sa mnom neki veliki ugovor. Tu je tata jedino rekao ne, ne, ne, i hvala mu što je rekao ne", zaključila je Neda.

Vječna djevojčica jugoslavenske kinematografije udavala se tri puta, no nije imala djece. S trećim suprugom doktorom Miloradom Mešterovićem provela je gotovo četiri desetljeća.

"Ja sam ga prepoznala među milijun nekih potencijalnih udvarača da je to onaj pravi. Ja sam njega izabrala, ne on mene", objasnila je.

U prosincu 2018. godine, nakon teške bolesti, ljubav njezina života zauvijek ju je napustila. Neda se teško nosila s gubitkom supruga te, govorilo se, sve više padala u depresiju. Zvuči nestvarno da nam je u svojem posljednjem intervju za IN magazin, prije manje od godinu dana, na pitanje o nekim novim ulogama, gotovo najavila svoj odlazak.

"Zlatno doba je sada, zato je meni žao što nema uloga i ne vjerujem da će ih i biti osim ako sama ne sjednem i počnem pisati, ali mislim da sam suviše lijena za to. Tako da ćemo sačekati neki drugi život."

Nebeska scena dobila je još jednu od najboljih. Putuj sa zvijezdama, draga Nedo. Jer uvijek si bila jedna od njih!

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Alessandra Ambrosio (Foto: Profimedia) Alessandra Ambrosio (Foto: Profimedia) Alessandra Ambrosio (Foto: Profimedia) +0 Alessandra Ambrosio (Foto: Instagram) Celebrity Umirovljena brazilska ljepotica plijenila pozornost u bikiniju koji je otkrio sve njezine draži

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene