Pola godine bez gaža

Naši glazbenici otkrivaju kako preživljavaju bez koncerata i publike: "Sva sreća da sam uspio u životu neki novac zaraditi"

Petar Grašo, Davor Gobac, Saša Lozar i Mia Dimšić Petar Grašo, Davor Gobac, Saša Lozar i Mia Dimšić DNEVNIK.hr 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Petar Grašo, Davor Gobac, Saša Lozar i Mia Dimšić Galerija

Možete li zamisliti da pola godine ne donesete nijednu kunu u vaš kućni budžet? Glazbenici mogu itekako! U proteklih šest mjeseci, zbog pandemije, mnogi pjevači nisu imali niti jedan koncert, a upravo su im nastupi glavni izvor prihoda. Od čega preživljavaju i koliko će dugo izdržati bez pozornice i svoje publike, naši glazbenici otkrili su Davoru Gariću.

Domaćim su glazbenicima onemogućeni koncerti na kakve su naviknuli, a to za mnoge od njih znači - prihoda nema. Neki glazbenici od početka pandemije nisu dobili nijednu jedinu kunu, s obzirom na to da su im svi nastupi otkazani. Svi su morali posegnuti u kasicu prasicu, ako su je uopće imali čime napuniti.

Pogledaj i ovo BOK festival - 3 Ovo nismo očekivali! Poslušajte kako zvuči kada Goran Navojec i Faris Pinjo zapjevaju u duetu: "Više su tu noći odradile svoje nego neka pjevačka tehnika!"

"Pa čuj, imamo neke rezerve koje se nemilosrdno troše", otkrio nam je frontmen Psihomoda Popa Davor Gobac.

"Ja sam i autor mnogih svojih pjesama pa i tu imam autorskih prava, izvođačkih prava, ali naravno koncerti su uvijek bili moj primarni izvor prihoda i moram priznati da smo svi sad malo već onako... Ok, svi imamo neke zalihe i ušteđevine, ali pokušavamo smisliti na bilo koji način kako ćemo nastupat", priznala nam je glazbenica Mia Dimšić.

"Ja preživljavam od zaliha jer su mi svirke, cijelo ljeto kad mi je booking bio najbolji do sada mi je otkazano, mene je baš potrefilo. Svaka svirka mi je bila otkazana. Sva sreća da sam uspio u životu neki novac zaraditi i da sam bio relativno pametan s njim, tako da sad živim od zaliha", otkriva nam glazbenik Marko Tolja.

Od zaliha živi i Petar Grašo. Jedan od najizvođenijih pjevača i autora ipak se ne mora brinuti zbog novonastale situacije.

"Ja ću koliko god mogu pričekati ipak da se vrati to staro normalno stanje. Ne novo normalno jer mi se nekako čini da mi je ipak prirodnije svirat u Areni pred 15 tisuča ljudi, nego pred dvije, tri. Ali se nadam da će neki drugi glazbenici koji zaista žive od tih nekih tjednih prihoda i od tih nekih manjih svirki, ja se nadam da će im bit omogućeno da žive i hrane svoje familije od toga što rade", izjavio je Petar.

Oni koji pak moraju nastupati, moraju to činiti pod strogim epidemiološkim mjerama, a tu ekonomske računice nema.

"Ovi uvjeti pod kojima mi možemo sad raditi, ne drže vodu po pitanju računice. Jedva da se pokriješ. Barem na tom nekom nivou na kojem ja radim, ja imam super muzičare koji i koštaju na kraju krajeva. Produkcija košta. A kad ti ideš u prostor koji prima 1500 ljudi sa 500 ljudi, tu već nemaš nikakvu računicu", objasnio nam je Marko.

"Na neki način uvijek nađeš načina kad radiš to što voliš da se čovjek nekako pokrene, ali da smo svi ludi i da su nam glave malo gore, malo dole... Mislim da je to tako sa svima, bez obzira bio ti glazbenik ili netko drugi", zaključio je pjevač Saša Lozar.

Miroslav Škoro je privremeno promijenio profesiju, no koncerti i publika itekako mu nedostaju.

"Nedostaje mi jako. Pogotovo zato što je glazba je dio mene, glazba je mene učinila onim što jesam, po zanimanju sam Škoro. Ja vjerujem da ni ovih drugih poslova ne bi bio da nije bilo glazbe i tih pjesama koje sam napisao nekliko i koje su se stvarno primile", smatra Miroslav.

Dok mlađi glazbenici muku muče s manjkom prihoda, oni nešto stariji strepe i zbog zdravlja. Zec i Miljenko štite se osmijehom, iako pripadaju rizičnoj skupini.

"Važno je da je imunitet bitan. Rakijica, travarica.
Malo, nježno, nježno. Ne se baviti previše sumnjivim ženama!
Ne bih htio da to netko uzme kao pravilo, al to je ponaosob, kako kome paše! Haha", našalili su se glazbenici Vladimir Kočiš Zec i Miljenko Colnago.

Bez obzira na to kako se financijski nose s ovom koronakrizom, jedno je sigurno, umjetnički i kreativno neće još dugo izdržati bez svjetla pozornice i svoje publike.

"Mi se svi nadamo i nekako mi se čini kad gledam sve te vijesti i vidim sve te ljude koji pričaju o cjepivu, nadam se da će se dogodit prije sljedeće sezone. Tako da možemo u sljedeće ljeto ipak ući rasterećeni, nasmijani, s koncertima, sa zabavom i da živimo onako kako želimo, a to je slobodno", zaključio je Petar.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene