Oporavlja se

Domaća ljepotica nakon mastektomije: 'Najgore je iza mene'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Svim ženama poručuje kako je u ovoj bolesti najvažnije pravovremeno reagirati.

Bitka s karcinomom potpuno je promijenila život Josipe Pavičić. Uz to što je osvijestila kako na zloćudnu bolest nitko nije imun, u njoj se probudila hrabrost. Kako bi spriječila povratak bolesti, Josipa se odlučila za dvostruku mastektomiju. Sada, kaže, napokon može mirno spavati. Svim ženama poručuje kako je u ovoj bolesti najvažnije pravovremeno reagirati.

Pogledaj i ovo James Michael Tyler (Foto: Screenshot) Tužna vijest Preminuo omiljeni Gunther iz Prijatelja, imao je 59 godina, dugo se borio s teškom bolesti

'Svaki dan ide sve bolje, dobro se oporavljam. I ovo je stvarno živa istina, najgore je iza mene. Žena nađe kvržicu, nema se šta ostavljat za sutra. Ona mora bit prioritet jer razlika je naći karcinom manji od cm, kad se odmah stvari obave, takva hitna reakcija znači život.', kaže Josipa.

Bitka za život ju je potpuno promijenila te u njoj otkrila hrabrost koje nije bila ni svjesna. A uklanjanje žljezdanog tkiva dojki, kaže, bila joj je najbolja odluka koju je mogla donijeti.

'Imala sam vrlo visoke šanse da se karcinom vrati. Imala sam varijantu buditi se i razmišljati o nekoj novoj kvržici ili obavit to što sam obavila i taj rizik svesti na minimum i da mirnije spavam', kaže Josipa.

Bitka domaće ljepotice: 'Nakon operacije ponovno ću mirno spavati'

Nakon svega što je doživjela, svoja iskustva često dijeli s brojnim ženama koje prolaze isto. Tješi ih toplim riječima, u njima budi nadanja te ih hrabri da se usude učiniti isto. Kako kaže, mastektomija ne bi smjela biti bauk, a kirurgija je danas toliko napredovala da prihvatljiva alternativa postoji:

'Podrška je jako bitna i lijepa. Ja sam toliko zahvalna, toliko divnih ljudi mi je ušlo u život,. Istina je jedna, sve to moraš proći sam, ali podrška puno znači', objašnjava Josipa.

Josipa je potporu pronašla i u udruzi Europa donna koja radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, ali i u Udruzi Žene i vino Hrvatske, koja slavi žensku snagu i hedonizam.

Ove žene su zabavu i pomaganje spojile u već tradicionalnom Pink dayu, festivalu ružičastih vina. A enološki projekt ove je godine dobio i gastronomsku notu. Naime, uključilo se tridesetak restorana sa svojom ponudom ružičastih jelovnika, a sve s ciljem da se prikupi novac za uređaj za intraoperativno zračenje. Tako je Pink dan postao pink tjedan, koji je upravo u tijeku:

Nužnosti akcija poput ove koja se vodi pod motom "Darujmo ružičasti život" najviše su svjesne same žene. Razgovor o bolesti je zaista potreban, kao i osvještavanje o samopregledu. A o tome u potpuno iskrenoj knjizi progovora i Josipa koja se pera uhvatila prošlog srpnja, nakon prvog operativnog zahvata:

Ove se dame nadaju da će biti motivacija svim ženama te da će svojim djelovanjem pokrenuti cijelu Hrvatsku.

Prilog u cijelosti pogledajte u in Magazinu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene