"cosmic disco"

Bend koji je svojim posebnim zvukom osvojio hrvatsku i regionalnu publiku: "Bavimo se glazbom, sve drugo je nebitno"

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Pulsko-zagrebački kvintet nemanja nedavno je objavio novi album "Cosmic Disco", a u intervjuu su nam ispričali sve što se trenutačno zbiva u bendu.

Nakon ezoteričnih ritmova "Tarot Funka", pulsko – zagrebački psych funk kvintet nemanja objavio je nedavno novo studijsko izdanje "Cosmic Disco" - album nadahnut drevnom "Tibetanskom knjigom mrtvih" i zvucima thai funka, italo disca, chicha cumbie, anatolijskog rock, duba i afrobeata. Album su najavili singlom "Dāw Yĕn", a na njemu se nalazi ukupno devet novih pjesama. nemanju čine Matej Perić (bubanj), Karlo Lugarić (perkusije) Laura Matijašević (bass), Leo Beslać (organ,synth) i Luka Šipetić (gitara). Vizualni dio nemanje upotpunjuje Branimir Štivić (Ḍĭe Zoone) čije projekcije nastaju live, tijekom samog nastupa benda. Sve o tome kako nastaju pjesme, kakvi su planovi benda te zašto baš Tibetantska knjiga mrtvih objasnio nam je "mozak" benda, Luka Šipetić.

Pogledaj i ovo Princ Harry i Meghan Markle što li sada smišljaju? Najnoviji potez Harryja i Meghan s razlogom je potaknuo glasine o još jednom udaru na kraljevsku obitelj

Zašto baš Tibetanska knjiga mrtvih, što to znači za bend i autore?

Tibetanska knjiga mrtvih je bila prirodan izbor za nastavak priče o nemanji. Kako prvi album, Tarot Funk, prikazuje “put junaka” tj, njegov “pad” i krizu duha, drugi nas vodi kroz početak njegove promjene. Svaki početak je i novi kraj, a kraj je smrt. Kako TKM opisuje put koji duh preminulog vodi prije nirvana ili pak reikarnacije, tako Cosmic Disco opisuje nemanjin put prije trenutka ponovnog rođenja. Svaka promjena je mala smrt i to zna biti stresno stoga je album plesan i vesel da služi kao suputnik u teškim vremenima.

Što se sve promijenilo na drugom albumu u odnosu na prvi?

Rekao bih da je drugi album malo više plesniji i vedriji nego prvi, ima više teksta i izravniji je u prenašanju poruke na slušatelje. Prvi je tarot, drugi je cosmic, prvi je funk, drugi je disco!

Kakve su reakcije publike, što ste očekivali i jeste li zadovoljni s odazivom na "Cosmic Disco"?

Za sada mi se čini da su dosta pozitivne. Nisam očekivao neke posebne reakcije, radim muziku koja se meni sluša te sam se samo nadao da će ljudima album biti zabavan i da će ih tjerat na ples i putovanje na neke druge svjetove. Čini mi se da su ljudi pod stresom od svih pandemija i tragedija, svima je potrebno malo bijega i sretnih misli. Ja bježim cijeli život, pa sam zaključio da bih mogao podjeliti svoja iskustva i misli, možda nekom pomogne da se rastereti brige na pola sata. Ako se samo jedna osoba osjećala malo bolje i vedrije nakon slušanja albuma, ja sam sretan i zadovoljan!

Odakle ime nemanja i zašto malo "n"?

nemanja je ideja neimanja – neimanja ega i žanra, neimanje ikakvih motivacija s ovozemaljskim svijetom, već utapanje i nestajanje pojedinca u zvuk kako bi se širio ples i sreća. Ponekad svi moramo nestati kako bi se pronašli. A malo n je zato jer se osjećam malim kad osjetim Muziku od koje nestanem.

Kakvi su vam planovi za ovu godinu? Što bendovi uopće mogu u ovom trenutku dok su koncerti zapravo zabranjeni i teško ih je organizirati?

Plan nam je da se osjećamo disco i da sviramo čim više. 27. kolovoza nastupamo u sklopu Art Zagreba u Tehničkom muzeju, a potvđeno je još par svirki. Nadamo se svirati što je više moguće, ljudima treba muzika, pogotovo sada

Radite li već na sljedećem izdanju?

Ne još, ali već par mjeseci razmišljam o konceptu i postoji “zvuk” novog albuma u glavi. Jesen/zima je uvijek radni period, nešto ću zasigurno neobavezno početi raditi, pa ću vidjeti gdje će to završiti.

Kako birate pjesme koje ćete uvrstiti na album? Postoje li neke koje su gotove, a publika ih neće imati priliku poslušati?

Pjesme nastaju u periodu dok snimam album, u svaki album ulazim prazne “vreće”. Pošto su albumi su konceptualni, pjesme nastanu kad sebi u glavi izdefiniram koncept i zvuk koji želim dobiti te što se želi time poručiti. Mislim da je sličan proces i kod rada na filmu ili romanu.

Za ovaj album završeno je 17 pjesama od kojih su 9 završile na albumu za koje smatram da se najviše poklapaju s onime što nemanja poručuje i što zastupa. Postoje još dvije, tri koje su mi drage, možda ih zgotovim pa ih objevim nekom posebnom prilikom.

Na kojim sve projektima članovi benda rade osim na nemanji? S čim se sve bavite?

Svi smo na raznim frontevima. Leo Beslać, Karlo Lugarić i Matej Perić aktivni su u bendovima Pseća Plaža i Peglica i Komandos. Karlo i Perić aktivni su članovi Jeboton ansambla, a Perić još svira u Portu Mortu, a Karlo Lugarić ima solo projekt pod svojim imenom. Leo Beslać ima svoj projekt Krv u stolici, a pojavljuje se još u bendovima Mangroove i Mimika Orchestra. Bavimo se glazbom, sve drugo je nebitno.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene