nije se uvijek tako zvao

Znate li od čega su izrađeni zlatni kipići Oscara? Zapravo vrijede tek jedan dolar, a evo i koliko je vremena potrebno za njihovu izradu!

Kipić Oscara - 3 Kipić Oscara - 3 Profimedia 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Kipić Oscara - 3 Kipić Oscara - 6 Kipić Oscara - 7 Kipić Oscara - 4 Statua Oscara Kipić Oscara - 5 Kipić Oscara - 2 Kipić Oscara - 1 +0 Ilustracija (Foto: AFP) Galerija

Uoči 96. dodjele Oscara donosimo zanimljivosti o zlatnom kipiću s kojim svi dobitnici ponosno odlaze svojim kućama.

Iz godine u godinu dobitnici Oscara, najprestižnije filmske nagrade u svijetu, svojim kućama odlaze sa zlatnim kipićima, a koji zapravo kriju zanimljive priče, koje donosimo uoči njihove 96. dodjele.

Iako se vrijednost nekih Oscar kipića dnas procjenjuje na iznose od 400 do čak 1,36 milijuna dolara, primjerice redatelj Steven Spielberg si je otkupio Oscara za najbolju glumicu Bette Davis iz 1938. godine za 578 tisuća dolara, sudska presuda iz 2015. godine nalaže da se svaka preprodaja kipića prvo ponudi Akademiji za samo jedan dolar. Prema tome Oscar tehnički vrijedi samo jedan dolar, a što se tiče troškova njegove proizvodnje, kipovi se izrađuju za oko 400 dolara po komadu.

Oscar nije uvijek bio službeni naziv nagrade, već je nagrada u svojim počecima nosila naziv "Oscar Award of Merit" i još uvijek je pomalo misterij odakle je Oscar došao. Jedna od glasina kaže da se akademska knjižničarka, a kasnije i izvršna direktorica, Margaret Herrick našalila da poleđina kipića pomalo nalikuje njezinom ujaku Oscaru pa je prema tome dobio naziv. Akademija nije prilagodila njegovo ime sve do 1939. godine, ali je postalo široko popularno još pet godina ranije, kada je jedan od novinara proglasio tada najbolju glumicu Katharine Hepburn uspjehom Oscara.

Kipić  je oblikovan po uzoru na viteza i drži mač, a to je zato što je originalni dizajn kipića prikazivao viteza koji je pozirao iznad filmske role, kako bi predstavljao križara filmske industrije. Koncept, koji je osmislio umjetnički direktor MGM-a Cedric Gibbons, pojednostavio se tijekom godina i postao je zlatni čovjek kakvog poznajemo danas, a mač je i dalje ostao tu.

Za izradu jednog kipića potrebno je 10 dana, a tri mjeseca da se napravi svih 50. Od 1982. do 2016. godine radili su se u tvornici iz Chicaga R.S. Owens & Company, prije toga su se proizvodili u Bataviji u Illinoisu, a sada se izrađuju u jednoj ljevaonici umjetnina u Polich Tallixu, u blizini New Yorka. Kipići su samo pozlaćeni, a ispod pozlate od 24 karata zapravo se nalazi bronca.

Prije točno 24 godine kipići su bili ukradeni iz dostavnog kamiona, a kasnije ih je u smeću pronašao jedan skupljač otpada. Nakon toga događaja, Akademija naručuje dodatni set koji je sigurno zaključan u trezoru, kako se ne bi ponovilo nešto slično.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Iris Livaja - 5 Iris Livaja - 2 Iris Livaja - 1 Iris Livaja - 3 +26 Iris Livaja - 4 Celebrity Iris Livaja došla je podržati supruga na važnu utakmicu, a čini se da ga je njeno prisustvo itekako motiviralo!

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Baby Lasagna - 2 Baby Lasagna - 4 Baby Lasagna - 3 Baby Lasagna - 2 +26 Baby Lasagna - 1 Celebrity Baby Lasagna još je jednom pokazao da je veliki ljubitelj mačaka, znate li kako se zovu njegovi kućni ljubimci?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene