Zanimljivosti o Oscarima 2024.

Legendarni redatelj upisao se u povijest, među nominiranima su čak četiri ljubavna para, a u utrci za kipić je i jedan božićni film!

Tom Ackerley, Margot Robbie, Greta Gerwig, Noah Baumbach Tom Ackerley, Margot Robbie, Greta Gerwig, Noah Baumbach Profimedia 1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Lily Gladstone Lily Gladstone Tom Ackerley, Margot Robbie, Greta Gerwig, Noah Baumbach argot Robbie, Greta Gerwig i America Ferrera argot Robbie, Greta Gerwig i America Ferrera argot Robbie, Greta Gerwig i America Ferrera Justine Triet i Arthur Harari Justine Triet Jane Fonda i Justine Triet Justine Triet +4 Jane Fonda i Justine Triet - 1 Galerija

Ususret ovogodišnjoj dodjeli nagrada Oscar izdvojili smo zanimljive činjenice o nominiranima za najprestižniju filmsku nagradu.

Svake godine nominacije za prestižnu nagradu Oscar sa sobom donose i neke nove prvijence i rekordere.

Ništa drugačije nije bilo ni ove, a u nastavku smo izdvojili nekoliko najzanimljivijih činjenica o nominiranima za najprestižniju filmsku nagradu uoči 96. dodjele Oscara, koja se održava 11. ožujka:

Glumica Lily Gladstone, zvijezda filma "Ubojice cvjetnog mjeseca" ("Killers of the Flower Moon"), je prva Indijanka u povijesti koja je nominirana za Oscara najbolju glavnu glumicu.

Greta Gerwig prva je redateljica u povijesti čija su prva tri filma nominirana za Oscara za najbolji film. Nakon filmova "Lady Bird" i "Male žene" ("Little Women"), ove je godine u utrci za Oscara s filmom "Barbie".

Ovo je i prvi put da su u utrci za Oscara za najbolji film tri redateljice - Justine Triet za film "Anatomija pada" ("Anatomy of a Fall"), Greta Gerwig za "Barbie" i Celine Song za "Prošli životi" ("Past Lives").

"The Holdovers" je prvi božićni film nominiran za Oscara nakon filmova "Čudo u 34. ulici" iz 1948. i "Divan život" iz 1947. godine. Radnja filma vrti se oko čangrizavog profesora koji mora provesti Božić na internatu kako bi nadzirao djecu koja ne idu doma za blagdane.

U kategoriji za najbolji dokumentarni film nije nominiran nijedan dokumentarac na engleskom jeziku, što je također prvi put u povijesti Oscara da se nešto tako dogodilo.

Martin Scorcese nominiran je za svojeg 10. Oscara, čime je postao najnominiraniji živući filmski redatelj svih vremena. 81-godišnjak je također postao i službeno najstariji redatelj nominiran za Oscara, a prije njega je to bio John Huston, koji je imao 79 godina kada je 1986. nominiran za film "Čast Prizzija" ("Prizzi's Honor").

Skladatelj John William se s 91 godinom upisao u povijest kao najstarija osoba koja je dosad nominirana za Oscara, čime je oborio vlastiti rekord od prošle godine.

Ove godine za Oscare su nominirana i čak četiri ljubavna para. U kategoriji za najbolji originalni scenarij nominirani su redatelji i scenaristi Justine Triet i Arthur Harari, koji su u dugogodišnjoj vezi. Supružnici Christopher Nolan i Emma Thomas zajedno su nominirani kao producenti "Oppenheimera", u sklopu nominacije za najbolji film. Greta Gerwig i suprug Noah Baumbach zajedno su nominirani za scenarij filma "Barbie", dok su Margot Robbie i suprug Tom Ackerley nominirani kao producenti u kategoriji za najbolji film.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Pjesma za Baby Lasagnu Baby Lasagna - 2 Baby Lasagna - 1 Baby Lasagna - 3 +25 Baby Lasagna - 4 Celebrity Baby Lasagna dobio je pjesmicu od fana, pročitajte simpatičnu rimu koju je pisalo dijete: ''I onaj pozdrav, nije vau, već svima dobro poznati...''

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Minea - 10 Minea - 8 Minea - 2 Minea - 5 +25 Minea - 4 Celebrity Opa! Minea u mini-haljini najavila novu epizodu hit-showa, noge su u prvom planu!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene