Dodijeljene su i nagrade

Ekipe filmova "Bosanski lonac" i "La Palisada" obilježile su treću večer Sarajevo Film Festivala, a karte za projekcije su planule!

Ekipa filma Bosanski lonac Ekipa filma Bosanski lonac PR 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Ekipa filma Bosanski lonac +0 Ekipa filma La Palisada Galerija

Treću večer Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prošetale su ekipe filmova "Bosanski lonac" i "La Palisada".

Večer su obilježili glumac Senad Bašić i redatelj Pavo Marković, ali i ostatak ekipe dugometražnog igranog filma "Bosanski lonac" koji je na 29. Sarajevo Film Festivalu, u programu "Open Air“ imao svoju svjetsku premijeru. Projekcija filma u kojem je glavnu ulogu odigrao poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić, bila je rasprodana do posljednjeg mjesta.

U Narodnom pozorištu prikazivao se se film iz Natjecateljskog programa "La Palisada" ukrajinskog reditelja Philipa Sotnychenka, koji je na SFF -u imao svoju regionalnu premijeru, a u okviru programa Open Air u Ljetnom kinu Coca-Cola održana je projekcija finsko – njemačkog filma "Prošli životi", redateljice Celine Song.

Dodijeljene su i nagrade Srce Sarajeva, za najbolje TV serije. U konkurenciji za nagrade ove je godine nominirano 19 serija u 14 kategorija a na svečanoj ceremoniji koja se održala u hotelu Hills.

Srca Sarajeva za Najbolje TV serije dobili su:

U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja dramska serija nagrađena je TV serija KOTLINA
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja glavna glumica u dramskoj seriji nagrađena je Jovana Stojiljković (VERA)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji nagrađen je Feđa Štukan (KOTLINA)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja epizodna uloga – glumica u dramskoj seriji nagrađena je Ida Keškić (KOTLINA)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja epizodna uloga - glumac u dramskoj seriji nagrađen je Boris Ler (KOTLINA)
U kategoriji Srce Sarajeva - Zvijezda u usponu nagradu je dobio Denis Murić (ZLATNI DEČKO)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja režija za epizodu – dramska serija nagradu su dobili Danis Tanović i Aida Begić (KOTLINA)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolji scenarij za epizodu – dramska serija nagradu su dobili Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić (KOTLINA)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja komedija nagrađena je TV serija MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2
U kategoriji Srce Sarajeva za najbolju režiju - komedija nagrađen je Gordan Kičić (MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2)
U kategoriji Srce Sarajeva za najbolji scenarij – komedija nagrađeni su Gvozden Đurić, Marko Manojlović i Gordan Kičić(MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolja glavna glumica – komedija nagrađena je Nina Janković Dičić (MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2)
U kategoriji Srce Sarajeva - Najbolji glavni glumac – komedija nagrađen je Gordan Kičić (MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2)
U kategoriji Srce Sarajeva - Zvijezda u usponu – komedija nagradu je osvojio Aleksej Bjelogrlić (MAMA I TATA SE IGRAJU RATA 2).

U festivalskom centru masterclass je održao škotsko-irski redatelj Mark Cousins. Njegovi filmovi često istražuju teme seksizma, rasizma i feminističkih pogleda, poput LIFE MAY BE. Radovi su mu prepoznati diljem svijeta, a kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Mark Cousins je primio i nagradu Počasno Srce Sarajeva na 29. Sarajevo Film Festivalu.

Večeras nas na programu Natjecateljskog programa – igrani film, u Narodnom pozorištu očekuje nas međunarodna premijera rumunjsko - mađarskog filma "Sloboda", koji je režirao Tudor Giugiu, i svjetska premijera grčko - bugarskog filma "Medium", redateljice Christine Ioakeimidi. Projekcija filma "Pero" održat će se također u Narodnom pozorištu, u sklopu programa U fokusu. Film "Adaptacija" redatelja Spike Jonzea, prikazivat će se u okviru programa Open Air u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Sutra u festivalskom centru masterclass će održati Charlie Kaufman, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala, američki scenarist, redatelj i producent, koji je za svoj revolucionarni scenarij iz 1999. godine "Biti John Malkovich", nominiran je za nagradu Američkog udruženja pisaca, Oscara i Zlatni globus, a osvojio je nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenarij. Scenarij za meta-komediju "Adaptacija", Kaufmanu je donio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara®, dok je za scenarij za film "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" Michaela Gondrya iz 2004. godine, ponovo dobio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.

29. Sarajevo Film Festival održava se do 18. kolovoza.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene