Odraz današnjeg društva

Priča o izgubljenoj strasti i ljubavi zbog licemjernosti društva koje nas konstantno ocjenjuje

Ralph Fiennes, The Menu Ralph Fiennes, The Menu Foto: Profimedia

500 grama crnog humora, 250 grama trilera, prstohvat drame i 1 žlica horora. Sve su to "sastojci" koji čine novi film "The Menu" ("Meni") pravom filmskom poslasticom. Film "Meni" priča je o izgubljenoj strasti i ljubavi zbog licemjernosti društva koje nas konstantno ocjenjuje.

Redatelj Mark Mylod ("Igra prijestolja", "Nasljeđe") zajedno sa scenaristima Seth Reissom i Will Tracy napravio je film koji je beskrajno zabavan, satiričan, ali i okrutan.

Pogledaj i ovo Pamela Anderson Poznati Voldemort Slavnoj plavuši u novom nastavku ''Južnog vetra'' pridružit će se i još jedno moćno ime filmske industrije

Prati svijet privilegiranih osoba koje za 1250 dolara po osobi večeraju u famoznom restoranu Hawthorne na čelu sa chefom opsjednutim perfekcionizmom Julianom Slowikom (Ralph Fiennes).

Od trenutka kada gosti dođu na posjed restorana Hawthorne, jasno nam je da to neće biti samo obična ekskluzivna večera za odabrane. Odabir radnji, facijalnih ekspresija kod konobara i pomoćnih chefova te iznimna uporaba zvuka nagovještaj je za ono što će se dogoditi. Takav kreativni narativ podcrtava tenziju i emotivno stanje svih likova u filmu. Mylodove redateljske intervencije da taj film napravi hororom koji podsjeća na kulinarske showove bio je briljantan izbor. Izbor koji je gledateljima komičan, ali i izbor koji prikazuje čitavu suludost situacije.

Scenaristi Reiss i Tracy napravili su nevjerojatan posao s dijalozima koji su prepuni dosjetki i osvrta na današnje pretenciozno društvo. Moram naglasiti da je jedino razočaranje u filmu bio njegov kraj, koji se činio kao nespretno i brzopleto rješenje. Kraj je imao dosta narativnih rupa i zaista je šteta što je tako dobar i kvalitetan film završio na tako trivijalan način.

Jedan lik koji iskače od ostalih te koji nije trebao biti na toj večeri jest lik Margot (Anya Taylor-Joy). Margot se ne uklapa u društvo foodieja, kritičara hrane, ultrabogatih parova i samodopadnih glumaca. Ona se tu nađe slučajno te je večera nimalo ne impresionira, štoviše prva je koja shvati da nešto ne štima. Anya Taylor-Joy daje svom liku buntovnički šarm te od početka do kraja ostaje dosljedna svom karakteru mlade žene koja nije odrasla u privilegiranim uvjetima kao ostatak likova u filmu. Njezina volja za životom i borbom na kraju je i spase te je ona jedini lik koji se doista čini kao da želi da se spasi. U ovom filmu ona je jedini glas razuma.

Još jedan lik koji vrijedi spomenuti lik je chefa Juliana Slowika, kojega je utjelovio genijalni Ralph Fiennes. Fiennes proslavljenog kuhara pretvara u megalomanskog luđaka s puno crnog humora, ali i dominantnih i ozbiljnih glumačkih izbora. Njegov izraz lica i glasni pljesak ruku podcrtavaju njegov devijantni lik, dok njegova strast prema kuhanju i želja da upozna Margot pokazuju njegovu meku stranu. Njegova glumačka igra teatralna je, surova i apsolutno briljantna.

"Meni" je film koji je komentar na one ekstremno bogate privilegirane članove našeg društva te na ekstremnu suludost fine dining restorana koja seže od hrane, serviranja hrane, porcija, pa i do basnoslovnih cijena. Film nam je zabavan jer smo sigurno u nekoliko navrata prokomentirali takve ljude i sigurno smo i poželjeli da budemo na njihovu mjestu. Smijemo se jer pate ljudi koji to "zaslužuju", koji uzimaju stvari zdravo za gotovo i koje zapravo nije briga tko im sprema hranu i što jedu.

Ovaj je film društveni komentar na narcisoidnost, elitizam, idolopoklonstvo, pohlepu i narcisoidnost našeg društva koje je više preokupirano slikanjem jela nego uživanjem u njima. Više nas privlači to da sjedimo u restoranu u kojem ćemo platiti večeru od 1250 dolara nego razgovor koji ćemo voditi sa svojim partnerom, prijateljem ili članom obitelji. Na satiričan način prikazuje i današnje influencere i food blogere koji su zaokupljeni time da znaju svaki sastojak, ali kada ih se stavi u kuhinju, počnu se preznojavati.

Lik chefa u ovom je filmu lik frustracije nad današnjim ispraznim društvom, kojemu je bez obzira na to koliko ima Michelinovih zvjezdica, današnje stanje društva i način života ubilo ljubav i strast prema poslu.

S najmračnijom mogućom satirom i raspletom situacije, "Meni" je film koji će vas nasmijati i isfrustrirati u isto vrijeme. Savršeno ide uz veliku porciju kokica, jednim do dva pića po želji i malim desertom koji će zasladiti vaše nepce. Ipak, treba isprati gorak okus u ustima kada postanemo svjesni svojega okruženja.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Film Sigurno mjesto Film Sigurno mjesto +0 Sigurno mjesto Preporuke Film koji se gleda otvorenog srca i duše, dok pokušavate suspregnuti jecanje kako ne bi ometali druge gledatelje u kinu

1/14 >> Pogledaji ovu galeriju Elizabeth Debicki Elizabeth Debicki Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 2 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 1 +9 Elizabeth Debicki kao princeza Diana - 6 Preporuke Jezivo stvaran prikaz Dianina emocionalnog i fizičkog stanja te fascinantna priča o engleskoj monarhiji

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene