Top 5 činjenica

Mislite da znate sve o petku 13.? Provjerite ako se usudite...

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Bez obzira na to da li ste praznovjerni ili ne, evo 5 stvari koje trebate znati o ovom zloglasnom danu.

Petak 13. je za neke samo običan dan u mjesecu, dok drugima ulijeva strah u kosti.  Ovakav dan se može pojaviti najmanje jednom, a najviše tri puta u godini.

Pogledaj i ovo showbuzz uz ovo nema spavanja Generacijama ulijevaju strah u kosti: Tko su najslavniji ubojice s filmskog platna?

>> Rujanfest: Severina, klapa Rišpet i Crvena jabuka nastupaju u petak, 13. rujna

Današnji petak 13. je prvi u ovoj godini, a čeka nas još jedan u prosincu. Bez obzira na to bojite li se da ga nećete preživjeti ili pak niste ni svjesni da je upravo danas, evo nekoliko stvari koje trebate znati o najomraženijem  danu u kalendaru.

1. Zašto baš petak i zašto baš broj 13?

Postoji nekoliko različitih teorija o tome kako je baš petak 13 došao na loš glas. Od početka 1929. godine, krahom američke burze nastao je termin 'crni petak' koji je ovom danu dodijelio negativnu reputaciju. Također, u Bibliji je opisano kako je Isus u petak razapet na križ, a u doba Rimskog carstva upravo je ovaj dan bio rezerviran za pogubljivanje.
Numerolozi vjeruju da se brojem 12 zatvara savršen krug. 12 je znakova zodijaka, 12 Isusovih apostola, 12 mjeseci u godini, na Olimpu 12 bogova... Stoga pojavljivanje broja 13 predstavlja nemir nakon kompletnog broja 12.

>> DANAS JE TAJ DAN: Zašto se ljudi boje petka 13.?

2. Poznate osobe rođene na petak 13.

Neki petak 13. smatraju sretnim danom, a s njima bi se vjerojatno složile i zvijezde koje su rođene upravo na taj dan. Među njima su Mary Kate i Ashley Olsen, Julia Louis Dreyfus, Steve Buscemi, Margaret Tacher i Alfred Hitchock (njegovi filmski hitovi možda ipak opravdavaju praznovjerje).

3. Što ne raditi na petak 13.?

Iako inače svi sa oduševljenjem dočekaju kraj radnog tjedna, danas će ga pojedini provesti u strahu te će izbjegavati raditi stvari koje su inače dio njihove svakodnevice. Neki idu toliko daleko da dan provedu zaključani u kući ne bi li izbjegli kakvu katastrofu. Praznovjerni tako danas neće mijenjati posteljinu, jer vjeruju da bi zbog toga mogli imati noćne more. Isto tako, neće rezati nokte, kako bi izbjegli tugu ili pak voziti auto da ne bi skrivili prometnu nesreću.

4. Što je paraskevidekatrifobija?

Ukoliko se iracionalno bojite petka 13., bolujte od paraskevidekatrifobije. Vaši simptomi mogu varirati od blage anksioznosti do ozbiljnih paničnih napadaja. Ukoliko vas je strah samo broja 13, bolujete od triskaidekafobije.
Prema istraživanjima, više od 80 posto nebodera u svijetu nema 13. kat. Neuspjeli put „Apolla 13“ na Mjesec pripisuje se upravo tom broju, a hotelima diljem svijeta često ne postoji soba s tim brojem.

5. Hollywodski hitovi

Hollywoodski filmski hitovi redovito su nadahnuti bizarnim situacijama, strahom i užasom, pa je petak 13. savršena prilika za snimanje još nekoliko horora. Neki od najpoznatijih na ovu temu su: serijal hororaca 'Friday the 13th', 'Jason lives' i 'The Final Friday'.... te mnogi drugi.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene