Usuret adventu!

Tko se drži tradicije, a tko jedva čeka izvaditi lampice? ''Takav je običaj i toga se držim!''

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Adventski vijenac - 2 Adventski vijenac - 3 Adventski vijenac - 4 Adventski vijenac - 5 Marko Grubnić Adventski vijenac - 1 +0 Anica Kovač Galerija

Omiljeno doba godine, avent je pred vratima. Kako ih blagdani ove godine ne bi dočekali nespremne, naša poznata lica požurila su na malu radionicu adventskih vijenaca. I dok su neki jedva dočekali opravdan razlog da izvuku kuglice i lampice jer im blagdansko vrijeme naprosto prekratko traje, Anica Kovač se drži tradicije.

Iako temperature još do nedavno to nisu dale naslutiti, bliži nam se najljepše doba godine. Adventsko vrijeme je pred vratima pa su mnogi već počeli s prvim pripremama.

''Volim, jednostavno mi je taj ugođaj, naprosto je toliko čarobno uvijek i toliko je magično da mi uvijek bude nekako prekratko'', priznao ej Marko Grubnić da voli prije Badnjaka okititi jelku. 

''Mislim da je već bilo vrijeme da se počne kititi, ja to jedva čekam, ja sam već počela slušati božićne pjesme, ja stvarno volim ovo doba godine'', otkrila je Ema Gračan. 

''U nas se po običaju na Badnjak kiti bor i skida ga se na Tri kralja, takav je običaj i toga se držim, na kraju krajeva, tako i djecu učim. Ja volim taj običaj sačuvati, zato što on više nije bitan za mene nego je bitan sutra za moju djecu i za njihovu djecu'', rekla je Anica Kovač. 

A božićni ugođaj u njihove domove već godinama donosi upravo Ante.

''Ja sam jako sretan da svi ovi ljudi mene puštaju godinama u dom i daju mi priliku da im ja napravim doma božićnu čaroliju, ali ove godine sam odlučio ih naučiti da bar jednu stvar naprave sami. S ovim blagdanskim duhom obično se kreće nakon Svih svetih, već kreću prve dekoracije, ja obično znam pogledati u gradu ima jedan dućan prekrasan i onda kad vidim da oni stave Božić, krenem i ja, ne želim biti prvi'', govori Ante Jurković, dekorater. 

Stoga si je ove godine odlučio olakšati posao i naučiti ih kako da adventske vijence naprave sami.

''Puno, puno, puno prirodnog bora da fino miriši i što sjajnije, šljašteće, i jako dobro sve pritegnuti žicom da se silikon ne vidi'', otkriva. 

''Evo, stavila sam leptira pošto se meni moj tata pojavljuje kao leptir, i u tome uživam, pa evo, bit će mi večeras na mom vijencu'', kaže Anica Kovač.

''Ja danas prvi put radim adventski vijenac, ne bi vjerovali. Ja sam po prirodi kreativan, kao što vidite i znate, tako da ja uvijek volim nešto svoje dodati, bez obzira na te njegove savjete kojih se trebamo držati, ja uvijek volim svoje zvjezdane prašine dodati'', objasnio je Marko Grubnić. 

Slična je situacija i u domu bivše Kraljice svijeta, gdje Ema s majkom Danielom već tradicionalno izrađuje božićne dekoracije.

''Moja mama jako uživa u tome i u uređenju svega. Mama je to još od svoje mame pokupila i naslijedila, mi svake godine se svi skupimo i radimo vijence i bor, svake godine nešto drugačije i to je naš neki mali običaj'', otkrila je Ema Gračan. 

A cijelu ovu, nekima možda preuranjenu, ali, svi će se složiti, idiličnu adventsku priču, zaokružit ćemo malom zanimljivošću kako su adventski vijenci uopće nastali.

''Uvijek volim da priča ima i neku dublju pozadinu. Adventski vijenac je zapravo simbol vječnosti, jedan krug, i svijeća kao simbol svjetlosti. Mene zaista to inspirira i raduje i veseli, osim toga prvi vijenac je nastao u domu za nezbrinutu djecu, kad ih je okupio jedan svećenik i napravio nešto lijepo za njih. Tako da je cijela ta konotacija oko vijenaca lijepa, a kad je nešto lijepo, ja se rado odazovem'', otkrila je Emina Pršić, spisateljica. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene