Plesna pozornica

Strastven, erotičan i dramatičan balet "Carmen" otvara Šibenik Dance Festival

Carmen by Ballet Pécs (Foto: PR) Carmen by Ballet Pécs (Foto: PR) PR 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Carmen by Ballet Pécs (Foto: PR) Carmen by Ballet Pécs (Foto: PR) The Edge by Igor Kirov (Foto: PR) +0 Fire Woman by Lupino (Foto: PR) Galerija

Već tradicionalno kraj srpnja u Šibeniku obilježava plesna umjetnost, ove godine od 23.-28.srpnja.

Šibenik Dance Festival osmi put u Krešimirovom gradu postavlja plesne pozornice na tisućljetne kamene trgove, dovodi vrhunske plesne izvedbe na srednjovjekovne tvrđave i uvodi ljubitelje plesa u 150 godina staru zgradu Hrvatskog narodnog kazališta.

Pogledaj i ovo PR Kings of Convenience Kings of Convenience za kraj ljeta na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku!

I ovog puta četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika - Trg Republike Hrvatske pored katedrale Sv.Jakova, Tvrđava Sv.Mihovila, Tvrđava Barone, te Hrvatsko narodno kazalište - postaju pozornica za mnoge plesače, koreografe i plesne ansamble.

 

 

Festival će ove godine obilježiti svečano otvaranje na tvrđavi Sv.Mihovil i to u dva dijela:

1. "The Edge" - majstorsko djelo Igora Kirova - dio je triptiha "East and West" u produkciji baleta HNK Split. 

Još jedno u nizu maestralnih ostvarenja Igora Kirova - najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa, te ravnatelja baleta splitskog HNK. "The Edge" dio je triptiha "East and West" u produkciji baleta HNK Split.

The Edge by Igor Kirov (Foto: PR) The Edge by Igor Kirov (Foto: PR) Foto: PR

 

Bez daha ostavlja ovo djelo visoke estetike uz pratnju glazbenica na violini i klaviru uživo, na glazbu Vivaldija, Mozarta i Bacha. Od plesača zahtjeva neprekidnu transformaciju iz jednoga u drugi plesni stil, šećući od klasičnog baleta do suvremenog plesa.


2. "Carmen" – koreografija: Balázs Vincze, glazba G.Bizet

Strastven, erotičan i dramatičan balet u vrhunskoj izvedbi Nacionalnog Baleta iz Pečuha - Ballet Pécs - najstarije suvremene plesne trupe u Mađarskoj i jedne od najpoznatijih baletnih ansambla u Europi.
Snažne emocije glavnih likova ispričane majstorskom vještinom izvođača, koreografski i režijski ujedinio je Balázs Vincze, dobitnik najprestižnije nagrade Mađarske za ostvarenja u plesnoj umjetnosti.

 

Carmen by Ballet Pécs (Foto: PR) Carmen by Ballet Pécs (Foto: PR) Foto: PR  

 

Carmen je simbol slobode. Njezina priča zapravo je drama o strasti , smrti i besmrtnoj ljubavi. Kako je moguće u djeliću sekunde izgubiti razum i dovesti se do samog ruba? Kako strast može pobijediti razum s tolikom lakoćom? Gdje je ta granica između ljubavi, strasti i želje za posjedovanjem?

 

Fire Woman by Lupino (Foto: PR) Fire Woman by Lupino (Foto: PR) Foto: PR

 

Kao uvod u ovogodišnje izdanje Šibenik Dance Festivala stiže poseban gost - multimedijalni umjetnik, fotograf i kipar STEPHAN LUPINO s izložbom LUPINIZAM by LUPINO koja se otvara 22.srpnja u Atriju Muzeja grada Šibenika.

Izložbom proslavljeni fotograf i umjetnih obilježava 35 godina stvaralaštva. Bit će izložen dio opusa Lupinovih fotografija nastalih od 80-ih godina do danas, te nekoliko skulptura kojima se posvetio zadnjih desetak godina i započeo novu fazu stvaralaštva.
Najveća atrakcija, baš kao i u Klovićevim dvorima u Zagrebu, bit će brončana skulptura 'Fire Lovers' visoka više od 3 metra i teška 300 kilograma.
Ovaj mali djelić stvaralaštva najava je velike Lupinove izložbe koja će se u Šibeniku biti postavljena sljedeće godine. Tada će biti izložena i najimpresivnija Lupinova skulptura - 'Fire Angel', izlivena u bronci visine preko 4 metra.

 

 

 

Jedna slična, "Fire Woman" procjenjena na više od 200 tisuća dolara, već dvije godine krasi jedno od najfrekventnijih mjesta u New Yorku – križanje 55.ulice i 5.avenije u salonu Domenico Vacca.
Šibensku izložbu pratit će performans "Rođenje sunca" Lupinovog suradnika - make up umjetnika Dine Bakse, koji će na otvorenju uživo oslikati muški model, a Lupino će ga potom fotografirati. Simbioza make up-a i Lupinizma na fotografijama nestvarna je te prelazi granice već viđene umjetnosti.

 

Kroz sedam njegovih izdanja - Šibenik Dance Festival je posjetilo više od 10 tisuća ljudi na Tvrđavi Sv.Mihovil, te od prošle godine svježe otvorenoj tvrđavi Barone, kao i pozornici HNK Šibenik, te nebrojivo mnogo ljubitelja plesa, kao i turista koji su u programu festivala uživali na najljepšoj pozornici kulturne baštine Šibenika na Trgu Republike Hrvatske kod šibenske katedrale.

Uz to festivalom je prodefiliralo više od 300 plesača iz cijele regije ali i svijeta.

Ulaznice se nalaze u prodaji putem sustava www.eventim.hr
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene