O položaju žena

"Brodolomke" u režiji Krešimira Dolenčića: Stiže najnoviji hit Kazališta Moruzgva i Ludens teatra

Brodolomke (Foto: PR) Brodolomke (Foto: PR) PR 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Brodolomke (Foto: PR) Galerija

U predstavi glume snažna umjetnička imena poput Anite Matić Delić, Darie Lorenci Flatz, Sanje Milardović, Ecije Ojdanić i Luke Petrušića.

Na Natječaju za novi dramski tekst koji su Kazalište Moruzgva i Ludens teatar raspisali 22. svibnja 2017. godine, javnim pozivom tražio se novi dramski tekst, komedija čija tema je slobodna.

Pogledaj i ovo Ecija Ojdanić, Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović, Anita Matić Delić (Foto: PR) Genijalna izvedba Predstava "Brodolomke" koja je osvojila srca publike priprema svoju stotu izvedbu

Zajednički cilj oba kazališta bio je pružiti priliku novim autorima i predstaviti ih javnosti te pokazati publici komad koji će ih nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje te pozitivne promjene u društvu u kojem živimo. Kao i u mnogim dosadašnjim Moruzgvinim produkcijama, naglasak je stavljen na položaj žena i žensku perspektivu. Od mnogobrojnih pristiglih tekstova, pobijedio je onaj poznate glumice Ane Maras Harmander koja se ovaj puta okušala u ulozi pisca. Prema njezinoj ideji i predlošku, nastao je autorski projekt „BRODOLOMKE“ .

U tijeku su završne probe najnovijeg kazališnog hita pod nazivom „ BRODOLOMKE“ u režiji poznatog redatelja Krešimira Dolenčića uz dramaturgiju Ane Tonković Dolenčić čija će se svečane praizvedbe održati u četvrtak, 27. rujna u 20 sati u Ludens teatru u Koprivnici te u nedjelju, 30. rujna 2018. u 20 sati, na Sceni Vidra u Draškovićevoj 80. Svečana premijera Brodolomki u Splitu održat će se 17.11. u 20 sati te time otvoriti „Mjesec Moruzgve u Dalmaciji.“

U predstavi glume snažna umjetnička imena poput Anite Matić Delić, Darie Lorenci Flatz, Sanje Milardović, Ecije Ojdanić i Luke Petrušića.

"Brodolomke su dirljiva i tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu. Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost. Ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale.

Zamislite samo što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom? A što bi tek napravili da ste u nemogućnosti suočiti se sami sa sobom zatvoreni s još troje koji se traže? Biste li pjevali? Biste li plesali?
To naše žene rade. One u nesreći pokušavaju otkriti novi život, svojstveni put i možda promijeniti sudbinu. Je li sudbina zaista zapisana ili zaista imaš izbor? Nevjerojatne transformacije, glumačko autorstvo i vještina, ples i pjesma, duhovitost i neposrednost, jednostavnost i kompleksnost svakog ponaosob, najbolji su primjeri vrhunske izvedbene umjetnosti, u koju se gledatelj jednostavno mora zaljubiti.“ Ana Harmander Maras

„Bilo koja ovisnost istodobno je općenita i duboko intimna. Između redaka statistika nagurane su ljudske sudbine od kojih svaka ima svoje specifičnosti u brojniku te isti, zajednički nazivnik. Ipak, nekoga označiti samo dijagnozom čitavu skupinu čini tek anonimnom krivuljom na tablici broja stanovnika i nečega po glavi. Pragmatičnost svojstvena brojanju postotaka ne može nikome donijeti utjehu ili olakšanje. Zato predstava „Brodolomke“ nije samo priča o alkoholizmu, dapače, to je tek okvir kojim je istaknuta ljudska, odnosno ženska krhkost. Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju. Dinamika njihovih odnosa otkriva osobne konflikte koji na posve neočekivan način svoja razrješenja pronalaze kroz podršku i suosjećanje. Terapijska izolacija predstavlja pusti otok na koji su nasukane putnice s različitih brodova, kruzera , gumenjaka, jedrilica ili teretnjaka. Iako ne pripadaju istoj floti, sudbine ovih brodolomki nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao svakodnevno sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, predrasuda i intimnih pitanja. Četiri vrsne glumice i jedan glumac, kroz situacije pune gorkoga humora, glazbe i plesnih brojeva, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih krajnosti do priče o prihvaćanju, razumijevanju, prijateljstvu i oprostu. Dramaturška obrada improvizacija i promišljanja izvođača na temu iz predloška Ane Harmander Maras ovom materijalu daje jednu vrlo iskrenu nijansu, pa tako predstava progovara i o osobnim razmišljanjima te intimnim obračunima izvođača sa svijetom u kojemu svi živimo." Ana Tonković Dolenčić

Sljedeće izvedbe u najavi:

29.9. Karlovac

2.10. Zagreb (Scena Vidra, Draškovićeva 80)

11.10. Zagreb (Scena Vidra, Draškovićeva 80)

21.10. Zagreb (Scena Vidra, Draškovićeva 80)

22.10. Bobijevi dani smijeha

27.10. gostovanje Čavle

28.10. Zagreb (Scena Vidra, Draškovićeva 80).

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene