Nevjerojatna priča!

Ova žena stajala je iza najjačeg kozmetičkog brenda, a cijelu imovinu na prevaru je dobio njen fotograf

Liliane Bettencourt - 1 Liliane Bettencourt - 1 Profimedia 1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Liliane Bettencourt - 7 Liliane Bettencourt - 6 Liliane Bettencourt - 5 Liliane Bettencourt - 4 Liliane Bettencourt - 3 Liliane Bettencourt - 2 +0 Liliane Bettencourt - 1 Galerija

Uz njezino ime vežu se brojni skandali, a mnogi ne znaju da se upravo Liliane Bettencourt skriva iza imena jednog od najjačih brendova šminke u svijetu L'Oreala.

Kći osnivača svjetskoga kozmetičkog brenda broj jedan - L'Oreala, Liliane Bettencourt, bila je najbogatija žena na svijetu s imovinom od 44 milijardi eura i to s 95 godina.

Liliane je rođena 1922. kao jedinica Louise Madeleine Berthe i Eugènea Schuellera, osnivača L'Oréala. Kako joj je majka umrla kad je imala samo pet godina, s ocem je bila vrlo bliska. Otac se oženio njezinom guvernantom, a Liliane je počela pomagati ocu već s 15 godina.

S 28 godina udala se za francuskog političara Andréa Bettencourta, koji je bio ministar u vladi Charlesa De Gaullea. U braku su dobili samo jednu kćer Françoise jer suprug nije bio zainteresiran za taj brak, ali su ga uz Liliane vezali interesi.

Imenovan je potpredsjednikom L'Oreala, a kad je Lilianin otac umro 1957., ona je postala jedina nasljednica većinskog paketa dionica. Kako se ona nije previše brinula o novcu, njezin suprug je preuzeo vođenje tvrtke. Inače, André Bettencourt je tijekom Drugoga svjetskog rata bio član zloglasne nacističke grupe La Cagoulea koju je financirao Lilianin otac.

Liliane s kćeri Françoise Bettencourt nikad nije imala puno zajedničkih interesa pa je kćeri zamjerala da živi previše skromno, daleko od očiju javnosti.

A ona je, za razliku od kćeri, uživala u luksuzu. Milijarderka Liliane živjela je u dvorcu s brojnom poslugom. Imala je osobnu računovotkinju i odvjetnika koji se brinuo za njezinu imovinu i svima im je plaćala u gotovini. Vrtlar je imao najmanju plaću 3 tisuće eura mjesečno. Pričalo se kako su si, zahvaljujući Liliane Bettencourt, sobarice, batler i kuhar kupili stanove i osigurali se do kraja života.

A imala je i fotografa. Francuski fotograf François-Marie Banier ušao je u život ove bogatašice, kada je Liliane dala intervju za jedan časopis, a strani mediji pišu da joj se odmah svidio zbog svoje drskosti.

Predložio joj je da promijeni odjeću, prstima joj je skinuo ruž s usana i naredio da stavi jarkocrveni te da pokaže da je žena puna života. Shvatio je da Liliane Bettencourt zapravo nije sretna te da žudi za izlascima i druženjem s ljudima, što joj je on na kraju i pružio. Izvodio ju je na razne domjenke, koncerte, izložbe, a u njezin dvorac dolazio je biciklom. Upoznao ju je sa slikarima, glazbenicima i glumcima te ju uveo u svijet koji nije prije doživjela.

Milijarderka je financirala njihova zajednička putovanja po svijetu te mu je darivala najskuplje darove. Njezin suprug ga je smatrao ženinim prijateljem s puno simpatija i odobravanja, osobito jer je Banier bio homoseksualac.

Kad je 2007. postala udovica, postala je još više ovisna o Banieru, a on ju je maksimalno koristio pa od nje na kraju zatražio i bizarnu stvar - zamolio ju je da ga posvoji, odnosno da postane punopravni nasljednik njezine kompletne imovine kao i kći Françoise Bettencourt.

Navodi se da mu je ukupno od 1997. do 2007. navodno dala 917 milijuna eura, što u novcu, što u umjetninama i drugim darovima, a od 2006. do 2009., razdoblja tijekom kojeg je Bettencourt patila od demencije, Banier je primio niz gotovinskih isplata u ukupnom iznosu od više od 160 milijuna eura, kao i slike Picassa i Matissea, između ostalih.

Pascal Bonnefoy, dugogodišnji Lilianein batler, shvatio je Banierov cilj pa na kraju osmislio plan. Podmetao je diktafon u dnevni boravak u kojem je milijarderka primala svog odvjetnika i računovotkinju, ali i Baniera gdje su se vodili razgovori o imovini, novcu, donacijama, porezima. Batler je tajno snimio 25 sati razgovora i predao ih milijarderkinoj kćeri koja nije znala kako zaustaviti majku u rasipanju novca.

Kako Françoise nije imala nikakav kontakt s majkom, odlučila se na očajnički potez, iako nije imala iskustva s medijima. Sve tajno snimljene razgovore predala je francuskim novinarima, ali nije znala da će oni detaljno preslušati svih 25 sati materijala i otkriti mnogo zanimljivije pojedinosti od razbacivanja nasljedstva stare milijarderke i njezinog odnosa s Banierom.

U dobivenim materijalima, novinari su otkrili da je Liliane sakrila 65 milijuna dolara u drugoj državi što joj je savjetovao njen odvjetnik. Zatim su saznali za još jednu pikanteriju koju im je odala dugogodišnja Lilianeina računovotkinja Claire Thibout. Ona je u međuvremenu dala otkaz jer ju je bilo strah da će biti optužena za korupciju pa je novinarima priznala da je prema naredbi Liliane morala u omotnice zamatati desetke i stotine tisuća eura za izborne kampanje raznim strankama, a najpoznatije ime je tada bio aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy, za kojeg je Thibout rekla da je s večere u domu Bettencourtove otišao bogatiji za 150 tisuća eura.

Sarkozyja je ta priča stajala političke karijere te je umalo završio u zatvoru, ali nisu mu uspjeli ništa dokazati pa je oslobođen optužbi.
Kći je nakon skandala htjela riješiti i svoj problem s rivalom Banierom. Zatražila je stručno vještačenje nad majkom kako bi joj mogla postati skrbnica jer se sumnjalo da njezina majka pati od demencije. Na snimci se jasno čulo da u razgovoru sa svojim odvjetnikom ni ne zna kako se zove privatni otok D'Arros, koji je davno kupio njezin pokojni muž dvjestotinjak milja zapadno od Sejšela.

Kada bi joj odvjetnik spomenuo D'Arros, Bettencourt bi ga tri puta pitala: "Kako si rekao? Carlos?".

Liliane se dugo opirala skrbništvu pa je dala i nekoliko intervjua, a novinarima je rekla:

"Ja uživam u životu i dijelim novac. Kad ga dajem manje, onda me pitaju zašto tako malo, kad dajem puno, onda kažu da je previše i da sam poludjela. Ne obazirem se na ta sra**!" Kad ju je novinar pitao što bi poručila kćeri, nakon kraćeg razmišljanja je rekla: "Želim joj da pronađe svoju sreću i kad je pronađe, da je više ne ispušta!"

Bettencourt je konačno dijagnosticirana Alzheimerova bolest nakon više godina pravnih bitki, a posljednjih pet godina života je provela pod kćerinim skrbništvom.

Tada su počela suđenja pa su njezin odvjetnik i Banier optuženi da su zlostavljali milijarderku koristeći njezinu mentalnu bolest ne bi li joj uzeli imovinu. Zakoniti nasljednici L'Orealovih dionica postali su Françoise, njezina dva sina i suprug.

Liliane Bettencourt je preminula 21. rujna 2017. godine.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Koncert Aleksandre Prijović u Areni Zagreb Koncert Aleksandre Prijović u Areni Zagreb Koncert Aleksandre Prijović u Areni Zagreb Koncert Aleksandre Prijović u Areni Zagreb +25 Koncert Aleksandre Prijović u Areni Zagreb Celebrity Najemotivniji trenutak na koncertu Aleksandre Prijović: Na pozornicu je izvela četverogodišnjeg sina, cijelo vrijeme bodrio ih je i tata!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Sin Nives Celzijus Dino Drpić i Nives Celzijus - 4 Dino Drpić i Nives Celzijus - 3 Dino Drpić i Nives Celzijus - 2 +25 Dino Drpić i Nives Celzijus - 6 Celebrity Nives Celzijus pokazala sina, koji je slika i prilika svojeg oca, a i on im se pridružio na jednoj fotki!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene