Ostat će vječno upamćena

Hrvatsku kraljicu tambure pokušali su zabraniti zbog domoljublja, a ona je kasnije pjevala na ratištima: ''Nikad me nije bilo strah''

Vera Svoboda - 2 Vera Svoboda - 2 Zarko Basic/Pixsell 1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Vera Svoboda - 3 Vera Svoboda - 2 Vera Svoboda - 1 Vera Svoboda - 5 Vera Svoboda - 4 Vera Svoboda - 3 Vera Svoboda - 2 Vera Svoboda - 1 Vera Svoboda Vera Svoboda +1 Vera Svoboda - 1 Galerija

Neustrašiva Vera Svoboda pjevala je i na ratištima, a svojoj narodnoj nošnji uvijek je bila odana.

U 88. godini preminula je Vera Svoboda, hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama.

Pogledaji ovo Vera Svoboda Celebrity Preminula je Vera Svoboda, jedna od legendarnih hrvatskih pjevačica, tužnu vijest potvrdila je njena kći

Njeno ime u hrvatskoj glazbenoj industriji poznato je već desetljećima, a na svoju Slavoniju uvijek je bila ponosna.

Rođena je 15. kolovoza 1936. u Osijeku, gdje je završila glazbenu školu. Diplomirala je engleski jezik na Pedagoškoj akademiji, no već sa 16 godina počela se baviti glazbom. Kratko je radila u školi, a jednom je prilikom ispričala da su joj učenici plakali kad je dala otkaz.

Prvo je pjevala u kazališnim predstavama i na Radio Osijeku, a zatim su uslijedila i sudjelovanja na brojnim festivalima, smotrama, Đakovačkim vezovima.

Udala se za 12 godina starijeg Julija Njikoša, doajena hrvatske tamburaške glazbe, a njih su dvoje bili zaštitni znak Festivala tamburaške glazbe u Osijeku. U braku su bili sve do njegove smrti 2010. godine.

Prvi je nastup održala 1990. godine, a održala je više od 400 koncerata u dobrotvorne svrhe.

Za svoj je rad dobila nekoliko nagrada pa je tako 1995. odlikovana Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2012. primila je Zlatnu plaketu "grb Grada Osijeka" u području kulture.

"Moj otac je negdje iz Češke, Moravske, a mama je folksdojčer, no ja sam ipak Slavonka. Odrasla sam u Osijeku. Djetinjstvo pamtim kao jako lijepo jer u Slavoniji je uvijek bilo jako puno snijega", rekla je u jednom od starih intervjua.

Jedna je od rijetkih pjevačica koja se mogla pohvaliti da je snimala u počecima Jugotona, koji je kasnije postao Croatia Records, a kada je 70-ih godina prošlog stoljeća dala intervju za Glas Koncila, nakratko su je počeli cenzurirati.

"Skinuli su me s programa bez obzira na to što mi je suprug bio urednik na radiju. Nitko nije smio puštati moje pjesme", izjavila je pjevačica, koja je tijekom Hrvatskog proljeća imala problema zbog isticanja domoljublja.

Publika ju je 1971. izabrala za najbolju pjevačicu tradicionalne glazbe, a kad je tjednik objavljivao njezinu fotografiju, sliku su okrenuli zrcalno kako bi izmijenili crveno-bijelo-plavu hrvatsku trobojnicu.

Pjevala je svugdje po svijetu, ali i na ratištu, a nikad nije otkazala koncert.

"Nikad me nije bilo strah, ni kad sam iz blizine gledala kako gori crkva sv. Lovre u Petrinji", izjavila je jednom prilikom.

Nekoliko godina, zbog operacije srca, nije mogla nastupati.

"Operirala sam srce, imam metalni zalisak i pacemaker, ali idem dalje", rekla je tada.

Veru su nazivali ''kraljicom tambure'', proglasili su je pjevačicom stoljeća narodnih i starogradskih pjesama, primila je državno odlikovanje za doprinos u kulturi te brojna priznanja i zahvale iz čitavog svijeta. 2022. godine dobila je i Porin za životno djelo.

"Moje je najveće postignuće to što trajem toliko dugo. Toliko to volim da još uvijek pjevam", poručila je jednom prilikom.

Vera je u svom životu otpjevala jednu od najpoznatijih vjerskih pjesama ''Rajska djevo, kraljice Hrvata'', a neki od njezinih hitova po kojima će ostati upamćena su i ''Na te mislim'', ''Jedna je Hrvatska'', ''Ima dana'', ''Kad bi ove ruže male'' i brojni drugi.

Iza nje su ostale kćeri Vesna i Mirna te unučad.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Severina - 5 Severina i Danijela Martinović Severina - 3 Severina - 2 +25 Severina i Miroslav Lilić, 1999. godina Celebrity Sjećate li se kako je Seve izgledala s 18 godina? Tada je pozirala za svoju prvu naslovnicu časopisa, evo koliko se promijenila

1/29 >> Pogledaji ovu galeriju Garbiñe Muguruza i Arthur Borges - 8 Garbiñe Muguruza i Arthur Borges - 5 Garbiñe Muguruza i Arthur Borges - 4 Garbiñe Muguruza i Arthur Borges - 7 +24 Garbiñe Muguruza i Arthur Borges - 6 Celebrity Bivša tenisačica muškarca svog života upoznala je na ulici, ovo je njihova priča: ''Bilo mi je dosadno i odlučila sam prošetati...''

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene