Iz lijepe naše

Tko je sve naše gore list? Pogledajte koje slavne holivudske face vuku hrvatske korijene!

Joe Manganiello (Foto: Getty Images) Joe Manganiello (Foto: Getty Images) Getty Images 1/11 >> Pogledaji ovu galeriju John Galvin Malkovich (Foto: Getty Images) Joe Manganiello (Foto: Getty Images) Jenna Elfman (Foto: Getty Images) Joe Manganiello (Foto: Getty Images) Ivana Miličević (Foto: Getty Images) Denise Lee Richards (Foto: Getty Images) Krist Novoselic (Foto: Getty Images) Lidia Bastianich (Foto: Getty Images) Teresa Scanlan (Foto: Getty Images) Bill Rančić (Foto: Getty Images) +0 Eric Bana (Foto: Getty Images) Galerija

Među slavnim američkim zvijezdama nalaze se i one s hrvatskim porijeklom.

Oni su bogati i slavni s adresom u Hollywoodu. Među njima su planetarno popularni glumci, glazbenici, misice, ali i kuhari. Svima je pak zajedničko to što su im korijeni iz Hrvatske. Tko je sve naše gore list, doznala je Ivana Nanut.

Pogledaj i ovo Ivana Delač Što ih se dojmilo? Čarobno blagdansko putovanje: Ivana Delač sa sinom uživala na Floridi, kući se vratila prepuna dojmova

Prvi na popisu poznatih Hrvata nalazi se Eric Banadinovich. Njegov djed Mate nakon završetka Drugog svjetskog rata iz Hrvatske je emigrirao u Argentinu. Ubrzo nakon toga obitelj se nastanila u Melbourneu. Eric Bena svoju je suprugu Rebeccu upoznao zahvaljujući hrvatskom podrijetlu. Najbolja prijateljica njegove supruge, koja je čak tri puta bila u Lijepoj Našoj, jest Nicole iz Omiša. Eric je karijeru započeo prije 25 godina, nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melbourneu. A danas je jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca hrvatskog podrijetla.

John Galvin Malkovich američki je glumac, producent i redatelj hrvatskog, njemačkog i škotskog podrijetla. Rođen je u americkoj državi Illinois, u obitelji hrvatskih iseljenika s očeve strane. John je u Hrvatsku dolazio u nekoliko navrata, još za vrijeme rata. Nažalost, kako kaže, ne zna ni riječi hrvatskog jezika. Djed i baka samo su ga šaputali negdje u kutu sobe kada bi se svađali.

John Galvin Malkovich (Foto: Getty Images) John Galvin Malkovich (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Jenna Elfman rođena je pak kao Jennifer Mary Butala u Los Angelesu, kći je Sue Grace, domaćice, i Richarda Waynea Butala, koji je podrijetlom Hrvat. Njezin djed je iz okolice Karlovca emigrirao u Ameriku sredinom prošlog stoljeća. Otac joj je posjetio Hrvatsku te joj pričao kako je ondje upoznao dosta rođaka. Jenna je veliku popularnost postigla zahvaljujući seriji Dharma & Greg.

Jenna Elfman (Foto: Getty Images) Jenna Elfman (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Hrvatske korijene vuče i Joe Manganielo, suprug glumice Sofije Vergare. Njegova je majka dijete hrvatskih emigranata. Manganiello se prvo okušao u sportu kao igrač američkog nogometa, ali se nakon teške ozljede okrenuo glumi.

Joe Manganiello (Foto: Getty Images) Joe Manganiello (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Ivana Miličević rođena je u Sarajevu za vrijeme Jugoslavije i kći je majke Tonke domaćice i oca Damira Miličevića, radnika u klaonici i privatnog poduzetnika. Kada je navršila pet godina, njezina se obitelj preselila u Ameriku, gdje je i odrasla.

Ivana Miličević (Foto: Getty Images) Ivana Miličević (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Ivana ima i dva mlađa brata, Filipa i Tomislava, koji je gitarist u rock-bandu 30 Seconds to Mars, a čiji je frontman poznati glumac Jared Leto.

Denise Lee Richards, američka televizijska i filmska glumica te nekadašnji model, također ima hrvatske korijene, zahvaljujući svojoj majci, čiji su daleki preci s našeg područja. Karijeru je započela kao model. Bivša Bondova djevojka poznata je i po braku s Charlijem Sheenom, s kojim ima dvoje djece.

Malobrojni znaju kako je otok Iž mjesto odakle potječe jedan od dvaju osnivača sastava Nirvana. Krsto, Krist ili Chris, Novaselić ili Novoselic, nije važno, kaže njegov istoimeni otac. Krist je prvi razred srednje škole pohađao u Zadru, kamo ga je otac poslao da "nauči hrvatski". Otac i majka vratili su se iz Amerike i žive na otoku Ižu. A sin Chris danas se bavi politikom. U Hrvatskoj je bio i za vrijeme Domovinskog rata kako bi o tome izvijestio za jedan časopis.

Krist Novoselic (Foto: Getty Images) Krist Novoselic (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Lidia Bastianich, rođena u Puli kao Lidia Motika, američka je poznata kuharica, vlasnica lanaca restorana te autorica desetaka knjiga o hrani. Ova dobitnica Emmyja specijalizirala se u talijanskoj kuhinji, a u emisiji joj, uz poznata holivudska lica, često gostuje i njezina simpatična majka Erminia.

Teresa Scanlan postala je prije pet godina Miss Amerike. Ova ljepotica ponosno ističe svoje hrvatske korijene, zahvaljujući baki Nives i djedu Franku Jeliću s otoka Ilovika. Često ih posjećuje u Lijepoj Našoj.

Bill Rančić uživa pak u činjenici što je dio moćnog para američke TV industrije. On i supruga Gulliana uspješno grade karijere, i zajednički i samostalno. Ona vodi show na popularnoj američkoj televiziji, dok je on pobjednik prve sezone reality showa Donalda Trumpa Pripravnik. Bill, koji je podrijetlom Hrvat i Irac, osvojio je milijun dolara početnog kapitala za vođenje jedne od Trumpovih tvrtki.

Bill Rančić (Foto: Getty Images) Bill Rančić (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Posljednji, ali nikako manje važan bio je Gerald David Musić, čiji je otac početkom 20. stoljeća došao trbuhom za kruhom u Ameriku iz Hrvatske. U mladosti je promijenio ime u Lorenzo. Prije 34 godine Musić je pobijedio na audiciji za glumca koji će Garfieldu davati glas. Autor stripa Jim Davies rekao je kako je Musić bio idealan jer je, za razliku od ostalih kandidata, imao sve osobine mačke. U Garfieldovoj koži bio je 12 godina. Umro je 2001. godine.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene