64. Berlinale

Filmska krema došla po svoje 'medvjede'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Premijerom filma 'The Grand Budapest Hotel' američkog redatelja Wesa Andersona otvara se 64. Berlinski filmski festival.

 Na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu prikazat će se više od 400 filmova, a njih dvadeset natjecat će se za Zlatnog medvjeda.

Pogledaj i ovo showbuzz Bizarno ponašanje FOTO S papirnatom vrećicom na glavi prošetao crvenim tepihom!

Hrvatski i bosanski filmovi trijumfirali na Berlinaleu!

Berlinski filmski festival za konkurenciju tradicionalno bira većinom premijere, svjetske i europske, a ove godine ih je 18. Prvi premijerni naslov još je jedna 'enigmatska tragikomedija' Wesa Andersona, redatelja koji je dosad dvaput sudjelovao u konkurenciji Berlinalea. U toj priči o hotelskom conciergeu iz dvadesetih godina prošlog stoljeća u glavnim su ulogama Ralph Fiennes i Adrien Brody.

 

Od američkih uradaka tu je i 'Boyhood' Richarda Linklatera, koji prati dječaka na putu njegova odrastanja, s Patriciom Arquette i Ethanom Hawkeom u glavnim ulogama te, izvan konkurencije, ratna drama 'Monuments Men' Georgea Clooneya, koji se pojavljuje u vodećoj ulozi, uz Matta Damona, Billa Murraya i Johna Goodmana.

 

U Berlinu će se dogoditi i svjetska premijera integralne verzije filma 'Nimfomanka' Larsa von Triera, o ženi (glumi je Charlotte Gainsbourg) koja kroz osobnu priču o neutaživoj želji za seksom progovara o potrazi za smislom i ravnotežom u životu.

Forest Whitaker, Harvey Keitel i Brenda Blethyn glavni protagonisti filma 'Two Men in Town' Rachida Bouchareba, 'kafkijanske' drame smještene u teksaški gradić okružen pustinjom.

Doajen francuske kinematografije Alain Resnais dolazi s filmom 'Life of Riley', što je treća njegova adaptacija djela britanskog dramatičara Alana Ayckbourna, a japanski veteran Yoji Yamada s filmom 'Little House', u kojem kroz priču o emocionalnom životu svojih likova daje povijesnu sliku Japana u razdoblju prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Za nagrade će se natjecati i debitanti, Argentinac Benjamin Waishat s 'History of Fear' te Sudabeh Mortezai s filmom na granici fikcije i dokumentarca 'Macondo' o čečenskom dječaku u bečkom izbjegličkom naselju.

U konkurenciji su čak tri kineska filma, 'Blind Massage' Loua Yea, 'Black Coal, Thin Ice' Diaoa Yinana i 'No Man´s Land' Ninga Haoa.

Dodjela nagrada Berlinskog filmskog festivala održat će se 15. veljače, a njegovim će crvenim tepihom, najavljeno je, prošetati i velike zvijezde, među ostalima, George Clooney, Tilda Swinton, Charlotte Gainsbourg i Forest Whitaker.

Oko 400 filmova svih žanrova prikazuje se raspoređeno u više programa, od 'Panorame' do 'Foruma', u kojemu ove godine sudjeluje i jedna slovačko-češko-hrvatska koprodukcija 'Baršunasti teroristi' Petera Kerekesa. Film prati tri priče o manjim slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke o govore ih sami protagonisti iz naslova. Programska sekcija Forum je među važnijima na festivalu i predstavlja odmak od srednje struje i konvencionalnih filmskih pristupa. (HINA)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene