''uvijek je ovo posebno''

Naša klapa osvaja svijet: Od pjevanja pred Papom, svetišta u Lourdesu do nastupa na kineskom ratnom brodu!

Marko Bralić i klapa Sveti Juraj HRM - 1 In Magazin 1/17 >> Pogledaj i ovo +6 Galerija

Pjevali su pred Svetim ocem, na kineskom ratnom brodu, a svake godine s hrvatskom vojskom klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice zapjeva i u svetištu u Lourdesu. Zašto im je to mjesto posebno te kojoj je legendi posvećen njihov posljednji videospot, u prilogu In magazina donosi naša Dijana Kardum.

Mjesto Gospina ukazanja - Lourdes, nekoliko dana u drugoj polovici svibnja zauzmu vojske svijeta. Ove godine hrvatska vojska i policija po 30. jubilarni put su išle na ovo hodočašće, a ondje je zapjevala i klapa sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

''Uvijek je dolazak u Lourdes i hodočašće u Lourdes jedna posebnost za sve hodočasnike pa tako i za klapu sv. Juraj HRM jer upravo u Lourdesu smo mi imali svoj prvi javni nastup 2001. godine u bazilici Pija X. na svečanosti međunarodnog otvaranja susreta vojski svijeta na kojem je prema tada službenoj statistici Lourdesa sudjelovalo više od 30 tisuća vojnika iz 40 zemalja iz čitavog svijeta'', priča Marko Bralić. 

Ova klapa jedina je bijela klapa na svijetu, reći će Marko, jer su prepoznatljivi po svojim svečanim mornaričkim odorama. Vjera je itekako važna, zato im se u pamćenje posebno urezao nastup pred svetim ocem prije 2 godine u Rimu.

''Imamo tremu jer to je znak odgovornosti. Naravno da je trema bila zapjevati pred Svetim ocem, pred tako velikim auditorijem. Bio je prepun trg svetog Petra, međutim iz nas je zapjevala naša vjera ali i naš ponos pripadnosti hrvatskom narodu'', govori Bralić. 

A jedan od događaja koji zasigurno pamte je i nastup u Šangaju i Pekingu, kamo su došli na poziv kineske vojske.

''Prilikom našeg gostovanja u Kini, u šangajsku luku je uplovio brod kineske ratne mornarice na kojem je bio veliki transparent, pozdrav klapi HRM u Kini i ti koncerti, ti događaji su zaista posebni, u nekim neposrednim razgovorima s kineskim časnicima, generalima, kad smo ih pitali zašto su nas zvali u Kinu, onda su oni kazali da su nas pozvali jer su u našem pjevanju tijekom boravka u Hrvatskoj osjetili nešto izvorno, iskonsko, nešto što nikad i nigdje nisu doživjeli'', priča.

Klapa je prije koji mjesec predstavila i novu pjesmu pod nazivom Znamen vire, za koju bi se moglo reći da je i njihova himna. Posvećena je, naime, svetom Jurju, po kojem klapa nosi ime, ali i nebeskom zaštitniku i zaštitniku brojnih mjesta, ljudi, otoka, brodova i vrhova planina u Hrvatskoj.

''Želja nam je bila da se zapravo tom pjesmom odužimo svecu u čijem smo imenu okupljeni, a koji je kao što znate bio rimski vojnik i koji simbolizira borbu dobra i zla''. pojasnio je.

Njihov videospot, koji je sniman na nekoliko lokacija, prikazao je upravo tu legendu.

''Sveti Juraj je ubio zmaja kao simbol zla i postoji priča u kojoj je on zapravo oslobodio djevojku koja je bila žrtvovana tom zmaju. Lik svetog Jurja oživio je alkar Neno Marić za kojeg smo zatražili kod splitskih Dioklecijanovih legionara originalan kostim.'', kaže. 

Nije ovo prvi put da pjesmom prate neku legendu. I njihov prvi videospot za pjesmu Ružo crvena opisao je tragičnu ljubav hrvatskih Romea i Julije MiLJENnka i DObrile. Rijetko tko zna kako je u 17. stoljeću takva sudbina snašla ovaj kaŠTElanski par, zaBRAnivši im ljubav različitim spletkama.

''Za razliku od izmišljenih Shakespearovih likova Romea i Julije koji su živjeli u Veroni i tako dalje ovi likovi su zaista tu postojali. Tako da evo i ovo je moja poruka budite ponosni na ono što nacionalno baštinimo, na naše, na našu traqdiciju, na ovu legendu i dođite u Kaštela i doživite čari i tu romansu koja je nadahnuće i dan danas'', poručio je. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 inMagazin Nova nada Dragojevićevih: Kao da je rođena na pozornici, ali sebe ipak vidi u jednom drugom zanimanju!

1/4 >> Pogledaj i ovo +0 inMagazin Pulski filmski festival u znaku posveta: Kome su nagrađeni glumci posvetili osvojene Zlatne arene?

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS