''mladi rade buku!''

Hiljson Mandela o velikom uspjehu koji je postigao: ''Od trepa nismo mogli živjeti kad smo počeli, ali...''

Trap je pozicionirao Hrvatsku na Billboardovu ljestvicu slušanosti, a Hiljsona Mandelu smatraju začetnikom ovog glazbenog pravca u Lijepoj našoj. Može li se živjeti od te vrste glazbe, kako majka, operna pjevačica, reagira na njegove stihove i tko mu je najveća potpora, otkrio je našoj Dorotei Filipaj za In magazin.

Jedan od pionira hrvatske trap glazbe Hiljson Mandela, pravim imenom Ivan Hilje, 31-godišnji dečko s Trešnjevke, novim singlovima osvojio je publiku. Uspjeh koji danas doživljava, nije mogao ni sanjati. Prvi put je hrvatska glazbena scena, upravo zbog trepera, visoko pozicionirana na Billboardovoj ljestvici slušanosti.

''Definitivno se ljudi imaju s čim pohvaliti jer konačno evo na jednom mjestu ti piše ako si najslušaniji u državi. Prvi put se dogodilo da je cijela ta scena nekako konačno zajedno jaka i da postoji. Tako da evo Miach, Peki, Baks, Grše i ja, svi smo mi bili na Billboardu jednom ili više puta, tako da.. kako se ne bi spominjalo. Velika je stvar da Hrvatska konačno ima scenu. Mladi rade buku koja se više ne može ignorirati'', govori Hiljson Mandela. 

Val glazbe koji je zaludio mlade u cijeloj regiji, oni nešto stariji još promatraju sa zadrškom. No milijuni pregleda govore da je trep broj 1. Od njega se danas, kaže Hiljson, može pošteno i živjeti.

''Ja mislim da se nije moglo živjet na nekoj adekvatnoj razini kad smo tek počeli i bili među prvima. Moglo se imat za džeparac, a onda se nakon nekog vremena moglo i preživljavat. A sada se može i živjeti'', kaže. 

10 je godina na našoj sceni, a osim solo karijere - svestrani Hiljson svira saksofon i sudjeluje u radu još dvije grupe - KUKU$ i Prazna lepinja.

''Inspiraciju crpim u životu, a najviše toga se napravi ovdje, što se moje solo karijere tiče. U lockroomovom studiju. Najbolje stvari nastaju na licu mjesta'', kaže. 

Ljubav prema glazbi naslijedio je od majke, operne pjevačice HNK-a Dijane Hilje. Zbog nje, proveo je velik dio djetinjstva u kazalištu, a ona danas na njegov glazbeni izričaj reagira vrlo pozitivno.

''Ona se sama javi kad ima neki favorit, obično su to radijske pjesme, blaže, malo više good vibes pjesme'', kaže.

A neke od pjesama posvećuje i dugogodišnjoj djevojci Luciji.

''Ona je i najveća podrška. Mislim da je puno toga posvećeno njoj, nekako je i moj sam život kada si s partnerom posvećen drugom partneru. Mislim da se iz toga može iščitati kako razmišljam o ljubavi kao takvoj'', kaže.

Koliko god mu je djevojka najveća potpora, on je samom sebi toliko velik kritičar.

''Nikad nije dovoljno dobro i jedine trenutke neke kad odahhnem i kad se odmaknem sa strane od tog suludog i destruktivnog perfekcionizma je tada kad dobijem stvarnu neku dobru reakciju publike'', kaže.

A na jesen će tu dobru reakciju zasigurno i dobiti:

''Ekipica, vidimo se 05.10. u Boćarskom domu na mom najvećem koncertu do sad. Hiljson Mandela samo za vas!'', poručio je.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 inMagazin TBF je na splitskim Prokurativama održao koncert za pamćenje: ''Uvijek smo poštovali jedni druge...''

1/28 >> Pogledaj i ovo +24 inMagazin Pjevačica Colonije o blagoslovu koji je ušao u njezin život: ''Jako smo sretni što je tu, uspjelo nam je doslovno iz prve"

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS