Što je haskap i zašto su likovi naše iduće priče baš od njega odlučili stvoriti pravi biznis?
Sada odlazimo do sela Vrbovec Samoborski, nedaleko od Samobora, gdje se nalazi voćnjak s više od 6 tisuća sadnica haskapa - ukusnog bobičastog voća. O kakvom je voću riječ i zašto su likovi naše iduće priče baš od njega odlučili stvoriti pravi biznis, zna Matea Slogar.
Haskap, odnosno sibirska borovnica - neobično voće na koje većina nas nije naletjela u životu. Popularizirati u Hrvatskoj odlučili su ga Ivica i Ivana, koji ga uzgajaju.
''Istraživali smo dosta oko tih bobica, još 2014. prije 10 godina i gledali što bi mogli uzgajati i došli smo do tih podataka da se u Kanadi dosta uzgaja ta voćna vrsta haskap'', priča Ivica Babojelić.
Želja da imaju svoju plantažu i proizvodnju bila je jaka pa su krenuli u istraživanje.
''Stupili smo u kontakt s Kanađanima koji su nam objasnili dosta o toj voćnoj kulturi, koji na svom kanadskom institutu razrađuju asortiman te voćne vrste te nas uputili u rasadnike u Poljskoj gdje možemo nabaviti sadnice gdje smo napravili sadnice i počeli proizvodnju haskapa kao voćne vrste'', dodao je Ivica.
''Ja sam inače gradsko dijete, nakon što su mi roditelji umrli od bolesti onda smo se nekako težili prebacit i krenut zdravijim načinom života i tako da je to krenulo jedno s drugim'', govori Ivana.
Bračni par Babojelić tako je krenuo u ekološku proizvodnju nutritivno bogatih bobica, koje su, kažu, prirodni izvor kalija i željeza.
''Ta sorta nam je bila zanimljiva jer dolazi u rano proljeće kad su ljudi željni voća nakon zime'', priča Ivana.
''U početku smo mislili da ćemo imati samo bobice, a onda kak smo se krenuli razvijati i kak su nam krenule dolaziti bobice sve više i više počeli smo razmišljati o proizvodnji. Onda smo shvatili da ne možemo imati samo jedan tip proizvodnje tipa 100% hladno prešani ekološki sok ili da ne možemo imati samo zamrznute bobice onda evo mi sad imamo 3 potpuno odvojene proizvodnje. Imamo proizvodnju zamrznutih bobica, proizvodnju ekoloških džemova i proizvodnju 100% sokova i sve eko certificirano'', dodao je Ivica.
I sada ova tri proizvoda, u kojima uživaju djeca i odrasli, predstavljaju u projektu Startaj Hrvatska.
''Očekujemo da što više ljudi dođe u kontakt s haskapom, da ga konzumiraju i na taj način da idemo dalje. Zato smo se i prijavili - očekujemo puno koliko se očekuje od nas i pripremali smo se dugo - jedno 3-4 godine da bi jednog dana mogli uć u tak neki veliki projekt, sve smo radili po pravilima ozbiljne proizvodnje, još uvijek smo nas dvoje eventualno nam netko pomogne i to će nam bit vjetar u leđa da zaposlimo ljude i da nam pomognu u cijelom našem poslu'', poručili su.
Zanimljivu poduzetničku priču o haskap borovnicama, koje bi mogle postati vaše novo omiljeno voće, ne propustite pratiti ove nedjelje u emisiji Startaj Hrvatska.
IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novaplus.hr.
1/12 >>
Pogledaj i ovo
1/10 >>
Pogledaj i ovo