povijest zlatnog kipića

Prvi Oscari bili su bez tona, nisu bili tako svečani i samo je jedna žena bila dobitnica

Ilustracija (Foto: AFP) Ilustracija (Foto: AFP) Afp 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Ilustracija (Foto: AFP) Galerija

Kada su se dodjeljivali prvi Oscari, zvuka još nije bilo u većini filmova, Charlie Chaplin dobio je posebnu nagradu, a najskuplji film u to vrijeme koštao je dva milijuna dolara

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti osnovana je 1927. godine kao neprofitna organizacija kojoj je glavni cilj unaprjeđenje filmske industrije. Idejni je začetnik Akademije Louis B. Mayer, čelnik moćnog MGM studija, a dvije godine kasnije, točnije 16. svibnja 1929. godine dodijeljeni su prvi Oscari.

Pogledaj i ovo Parazit (Foto: IMDB) Predviđaju mu uspjeh Cijeli svijet hvali film koji je snimljen u samo 77 dana, a ideju za film redatelj je dobio još 2015. godine

Ceremonija dodjele nije bila ni blizu svečana kao što je danas, ali ne treba zanemariti važnost te ceremonije i činjenicu da traje već gotovo 100 godina. Tog svibnja davne 1929. godine u holivudskom Roosevelt hotelu okupilo se 250 ljudi na večeri, a neki od njih kući su otišli s prvim Oscarima u rukama.

U vrijeme prve dodjele Oscara zvuk je tek uveden u filmove, a film Warner Brosa "The Jazz Singer" nije se smio utrkivati jer je akademija smatrala kako nije fer da se natječe s nijemim filmovima. Prva nagrada za najbolji film u povijesti Oscara otišla je filmu "Wings" u režiji Williama Wellmana. To je ujedno bio i najskuplji film tog vremena s budžetom od dva milijuna dolara.

Njemački glumac Emil Jannings dobio je prvog Oscara za najboljeg glumca, a u kategoriji za najbolju glumicu slavila je Janet Gaynor, koja je ujedno i jedina žena koja je te večeri slavila na dodjelama Oscara.

Charlie Chaplin trebao je biti nominiran za najboljeg glumca, najboljeg pisca i najboljeg režisera komedije, no sve nominacije su mu povučene jer je na prvim Oscarima dobio posebnu nagradu za njegov doprinos glumi i filmu. Mnogi tvrde kako je upravo ta nagrada rezultirala njegovom nepopularnošću u Hollywoodu kasnije.

Akademija je službeno počela koristiti nadimak za nagrade Oscar 1939. godine nakon što je izvršna direktorica Akademije Margaret Herrick izjavila da zlatni kipić, tj. nagrada izgleda poput njezina ujaka Oscara.

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Geena Davis (Foto: Dnevnik.hr) Dodjela nagrada (Foto: Dnevnik.hr) Leonardo di Caprio u publici (Foto: Dnevnik.hr) Jennifer Lopez (Foto: Dnevnik.hr) +3 Tom Hanks (Foto: Dnevnik.hr) Celebrity Dodijeljeni počasni Oscari: Filmska holivudska elita okupila se u Los Angelesu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene