OGLAS

Njemački horor koji već više od 100 godina straši ljude diljem svijeta

PR PR Foto: PR

Nosferatu – Simfonija strave, kako glasi puni naziv remek-djela F. W. Murnau, postavio je temelje cijelom jednom žanru, a njegova priča je i dalje aktualna, što se vidi i prema najavljenoj novoj adaptaciji koju će režirati Robert Eggers.

KINOFILM – hrvatski filmski web magazin donosi vam ovu priču

Kažu da dobrog povjesničara krasi vještina da se ubaci u duh i perspektivu vremena koje obrađuje i da kritički analizira te podatke iz tadašnje perspektive. Ne znam jesam li dobar povjesničar, ali mogu zamisliti kako je film o kojem ćemo ovdje pričati prije 100 godina strašio svaku osobu koja ga je u međuratnoj Europi gledala. Film u pitanju je Murnauov klasik Nosferatu, čiji ćemo remake gledati krajem ove godine u kinima te povodom toga putujemo kroz vrijeme kako bismo objasnili zašto se uopće bavimo ovim remek-djelom.

Malo smo lagali kada smo rekli da je film premijerno prikazan prije 100 godina – prošle su 102 godine i nešto sitno mjeseci; film Nosferatu premijerno je prikazan 4. ožujka 1922. godine u Njemačkoj, tadašnjoj Weimarskoj Republici, i već je tada bio hit o kojemu se govorilo i naširoko pisalo. Podatke o zaradi nemamo, ali vjerujemo da se za ondašnje standarde film može opisati kao blockbuster.

No, osim što je film kao film bio uspješan, lansirao je i karijeru Friedricha Waltera Murnaua, kojemu Nosferatu nije bio ni približno prvi film, ali je za njegovu karijeru učinio ono što će Metropolis (1927.) i M (1931.) nekoliko godina kasnije učiniti za karijeru Fritza Langa. Međutim, vratimo se mi Nosferatuu.

PROČITAJTE VIŠE NA KINOFILMU:

Jeff Nichols: Prvo sam počeo voziti motor, a tek onda napisao 'Bajkere'

'Čovjek koji nije mogao šutjeti': Krik ljudskosti koji ostaje dugo u sjećanju

Donald Sutherland: 10 filmova po kojima ćemo ga pamtiti

Ovaj je Murnauov film zapravo slobodna obrada Stokerovog Drakule, kultnog gotskog romana koji je postao predložak za sva kasnija djela koja tematiziraju vampire. Murnau nije napravio doslovnu obradu, ali je u svoj film ubacio dovoljno elemenata da se Nosferatu može promatrati i iz te perspektive; scenarij je, inače, napisao Austrijanac Henrik Galeen, kojemu je ovo bio daleko najvažniji uradak.

Radnja samoga filma u ovom je trenutku manje važna s obzirom da ne pišemo klasičnu filmsku kritiku već govorimo o važnosti ovoga filma i njegovom povijesnom utjecaju, ali ukratko možemo reći da se film fokusira na dobroćudnog i naivnog Thomasa Huttera koji u fiktivni gradić Wisborg dovodi zloglasnog Grofa Orloka, koji je zapravo vampir i počinje ubijati ljude po mjestu.

Sve o filmu „Nosferatu“ pročitajte na Kinofilmu, web magazinu koji donosi najzanimljivije vijesti iz svijeta filma.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene