Neki će za nju reći da je eliksir mladosti, neki je zovu čak i tekućim zlatom ili jednostavno gljiva. Radi se o kombuchi, sve popularnijem piću kod nas, koji u svijetu već uživa status omiljenog. Na ideju proizvodnje ovog osvježavajućeg napitka došla je i jedna ekipa iz Zagreba. Njihovu priču o poduzetništvu i prijateljstvu gledajte u ovotjednoj emisiji projekta Startaj Hrvatska.
Život na drugom kraju svijeta donio je Mariju iskustvo, ali i poslovnu ideju.
''Priča je krenula dok sam ja još živio u Australiji i vidio sam kombuchu tamo da je na svakom koraku, da je ljudi jako puno piju, vide to kao jednu zdravu opciju, koja je svuda prisutna i došao sam na ideju da, mogli bi u Hrvatskoj tako nešto napraviti'', priča Mario Likar.
Kad se vratio u Hrvatsku, uključio je najbliže prijatelje – Roka i Zdravka. A pridružila im se i Almira koju je Mario upoznao još na Novom ZeIandu. I tako je nastala Ekipa Kombucha.
''Prvenstveno želimo da ljudi upoznaju tu vrstu pića i da ga zavole kao što smo ga mi zavoljeli te se nadamo da će ljudi uvidjeti koji su stvarno benefiti i zamijeniti ta neka tradicionalna pića'', Roko Romić.
U Kini je koriste već punih 2200 godina, kao snažan eliksir. Iako je od davnina poznat i spravljan u kućanstvima diljem svijeta, tek posljednjih godina, porastom svijesti o važnosti zdrave prehrane, ovaj prirodni napitak doživljava svoju veliku popularnost.
''Pa kombuchu već tisućama godina ljudi piju kako bi si pospješili imunitet i probavu ponajprije. Benefiti su ti da prvo i osnovno okrepljuje, bogata je organskim kiselinama, vitaminima B skupine, vitaminom C, tako da čak i podiže imunitet'', priča Zdravko Džeba.
Ekipa svoju Kombuchu proizvodi prema tradicionalnoj recepturi od prirodnih sastojaka i bez pasterizacije. Uz klasičan okus zelenog čaja, ovaj osvježavajući blago gazirani napitak dostupan je i u okusima bazge, bobičastog voća te đumbira.
''Pripremamo čaj, koristimo mješavinu crnog i zelenog čaja, dodajemo šećer. Šećer se koristi kao hrana za kulture, ostavimo da fermentira 5-7 dana. U tom vremenskom periodu kušamo ga, provjeravamo razinu kiselosti i one točke između slatkog i kiselog'', kaže Almira.
Kako bi proizvodnja zaživjela punim plućima, potreban im je vjetar u leđa, zbog čega su se prijavili u Startaj Hrvatska.
''Bili smo presretni. Ta prilika je jednom u životu. Nismo mogli vjerovati da ćemo dobiti priliku da sudjelujemo u ovom showu'', govori Mario Likar.
''Smatramo da ćemo prvenstveno dobiti to, da ćemo se maknuti iz nekog poluhobija, ajmo reći malo više od hobista, od nekog tko je prodavao u ovako nekih par dučančića u nekog tko će biti u dućanu poput Spara'', kaže Roko Romić.
Njihova kombucha sada je u utrci za HIT Proizvod 2021.
''Da svi budemo dio te priče i da pokušamo neku lijepu priču napraviti ovdje doma i da pokažemo drugima svojim primjerom da su i ovdje dobre stvari moguće'', zaključio je Mario.
Kako je tekao njihov poduzetnički put, ali i priču o prijateljstvu Ekipe pogledajte ove nedjelje u 18:15 u novoj epizodi projekta Startaj Hrvatska.