Ponovno u centru pažnje!

Iza okrutnosti i bahatosti bivše prve dame kriju se duboke traume: Narod joj je umirao od gladi, a ona je nosila cipele od milijun dolara!

Imelda Marcos Imelda Marcos Profimedia 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Imelda Marcos Imelda Marcos Imelda Marcos Imelda Marcos Imelda Marcos +0 Imelda Marcos Galerija

Vijest da se obitelj Marcos vraća na prijestolje filipinske zajednice vratila je svijetu ne baš lijepa sjećanja na Imeldu Marcos, koja je ostala zapamćena kao najbahatija prva dama u povijesti.

Na nedavno održanim predsjedničkim izborima na Filipinima pobjedu je odnio Ferdinand "Bongbong" Marcos, sin pokojnog istoimenog diktatora, a velika proslava odvijala se u domu njegove majke, Imelde Marcos, poznatije kao najbahatije prve dame u povijesti.

Desetljećima nakon što je pobjegla s Filipina s torbama i kutijama punima draguljima, zlata i gotovine danas 92-godišnja Imelda ostvarila je konačnu svoju glavnu ambiciju - njezin voljeni sin osvojio je izbore.

Novoizabrani predsjednik opisao je svoju majku kao vrhovnog političara u obitelji i onu koja ima vrlo veliki utjecaj. Poznata po svojoj raskošnoj potrošnji, Imelda inače simbolizira pohlepu diktature svojeg pokojnog supruga, koja je završila 1986. godine nakon što ga je narodna pobuna svrgnula s vlasti. Procjenjuje se da je tijekom njegove brutalne i korumpirane 20-godišnje vladavine ukradeno 10 milijardi dolara iz državne blagajne, što je zemlju dovelo do velikog siromaštva.

Imelda je u to vrijeme smatrana neopisivo lijepom ženom, možda i najljepšom, s ogromnom dozom šarma, ali je njezina sebičnost uništavala sve ono što je bilo lijepo izvana i postajala je sve okrutnija. Bila je prva dama Filipina gotovo 21 godinu, u periodu od 1965. do 1986. godine, a ostala je zapamćena po neviđenoj rastrošnosti. Dok je narod umirao od gladi i molio za kruh, Imelda je nosila cipele vrijedne čak milijun i pol dolara.

Protiv Marcosovih su u posljednjih 36 godina pokrenuti deseci kaznenih i građanskih sudskih postupaka u kojima su odnijeli pobjede. U jednom od rijetkih neuspjeha Imelda je 2018. godine osuđena na dugotrajnu zatvorsku kaznu jer je prije nekoliko desetljeća pronevjerila otprilike 200 milijuna kroz švicarske zaklade, ali oslobođena je kazne jer je platila jamčevinu.

Revolucija bez krvi

Mnogi se i dandanas sjećaju filipinske "revolucije bez krvi", kada je predsjednički bračni par pobjegao sa svoje troje djece na Havaje, gdje je Ferdinand tri godine kasnije preminuo.

U predsjedničkoj palači tada je pronađeno 1060 pari Imeldinih cipela, 15 bundi, 508 svečanih haljina i tisuću torbi. No, ovo ne govori dovoljno o njezinoj ovisnosti o štiklama. Imelda je nosila sve što je ikada bilo u trendu, a ukupno je tijekom svoje vladavine kupila više od tri tisuće pari cipela.

Zapravo, napravljen je i izračun koji kaže da je svaki dan nosila drugi par obuće, trebalo bi joj osam godina da promijeni sve koje je imala u svom ormaru, a zanimljivo je da je 2001. godine otvoren muzej njezinih cipela u Manili.

Imelda je konstantno trošila državni novac na sve što je vezano za ljepotu, a zanimljiva činjenica je da je, recimo, kupovala parfeme u ogromnim bocama. Bila je opsjednuta svojim izgledom, garderobom, nakitom, a govori se da je spavala u barskoj stolici kako ne bi pokvarila frizuru. I sve to dok je narod Filipina plakao od gladi, molio za malo kruha i živio u siromaštvu.

Svoju ovisnost o cipelama opravdala je govoreći da je samo htjela promovirati novu filipinsku industriju obuće.

"Ako bi mi rekli da sam jedna od najškrtijih, najškrtijih za istinom, to bi bilo u redu. I najokrutnija za ljepotom, ja bih priznala da sam kriva. Ne možete nikada biti dovoljno sebični kada je riječ o ljepoti. Sebičnost je ako želite sve za sebe", izjavila je jednom prilikom.

Pet godina nakon smrti svojeg supruga vratila se s djecom na Filipine, naravno, natrag u političke vode, a 2011. godine priznala je da ima imovinu vrijednu 22 milijuna dolara. No, priča se kako je u stvarnosti puno veća od navedenog iznosa.

Iza Imeldine okrutnosti i bahatosti krile su se duboke traume iz djetinjstva, vremena kada je bila djevojčica koja je odrastala u malenoj garaži s betonskim podom. Bila je lijepa i draga, ali bosa, nije imala nijedan par cipela. Jedan prijatelj se na kraju sažalio i kupio joj cipelice, a ona taj dan nikada nije zaboravila i njezina opsjednutost nije dobila kraj.

1/24 >> Pogledaji ovu galeriju Suzy Cortez - 3 Suzy Cortez - 7 Suzy Cortez - 1 Suzy Cortez - 4 +19 Suzy Cortez - 9 Celebrity Oglasila se seks-bomba s kojom je Pique varao Shakiru, otkrila sočne detalje i što je od nje tražio!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Louis i kraljevska obitelj - 1 Princ Louis i Kate Middleton Princ Louis i kraljevska obitelj - 7 Princ Louis i kraljevska obitelj - 4 +25 Princ Louis i kraljevska obitelj - 3 Celebrity Nestašni princ Louis servirao novu dozu urnebesnih grimasa, Kate ga je morala smirivati, a evo što mu je išlo na živce!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene