POKROVITELJ TELEMACH

DJ škola ide dalje: Kandidati moraju ovladati playlistom, ali i kontrolirati svu DJ opremu

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi +0 Otkrij svoj talent 2023: Održan prvi sat u DJ školi Galerija

U DJ školi kandidati su odradili polovinu svoje edukacije. Iza njih je šest marljivih sati, ali i nebrojeno mnogo sati u samostalnom radu kako bi što prije savladali DJ-ing.

U projektu Otkrij svoj talent kandidati, najčešće bez iskustva, započinju svoj put učenja nove umjetničke vještine. Kandidati u DJ školi Davora Venoma odradili su polovinu svoje besplatne edukacije i sve su bliže stvaranju cijelog seta.

Razgovarali smo s Patrikom Sumanom, jednim od kandidata koji predano radi na usavršavanju svih DJ tehnika koji kaže da je zadovoljan razinom znanja koju je do sada prikupio na ovoj edukaciji.

Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Foto: Nova Studio

„Najvažnije mi je da sam usvojio kako kombinirati pjesme. Sada mogu raditi mixeve od različitih žanrova glazbe i mislim da je to sada zapravo najbitnije“, priča nam Patrik.

Kao i u svakoj vještini, i u DJ-ingu ima lakših i težih koraka. Patriku je bilo lakše naučiti kako izabrati ulaznu i izlaznu frazu u svakoj pjesmi kako bi mogao kombinirati jednu pjesmu s drugom. A najteže mu je još uvijek kontrolirati svu DJ opremu.

„Mislim da se svi pogube nakon dvije, tri, četiri pjesme kad sve treba biti rutina, da se onda malo zaborave i onda naprave nekakvu grešku koju smo radili možda na prvom satu, upadne im krivi beat, nešto nije dobro s levelima, s glasnoćom, te neke trivijalne stvari, ali to je zbog manjka iskustva“, objašnjava mentor.

Da bi sve izgledalo kao po špagi, kandidati moraju savladati osnovnu tehniku beatmatch koja se koristi sinkronizacijom dviju traka na osnovi tempa i fraze. Polaznici uče o tehnici beatjuggling, ručno rađenim loopovima na gramofonima, a u svrhu atraktivnije završnice u aranžmanu prije prelaska na sljedeću frazu ili traku.

Scratch tehnike predstavljaju instrumentalno ritmičko izražavanje kombinacijom crossfadera na mikseru i snimljenog zvuka na ploči, a DJ-i ih koriste da obogate trake samplovima ili kao intrumentalnu solažu. Izbor glazbe za set ostaje na polazniku, naravno uz potrebnu pomoć oko redoslijeda i stila.

„Imamo i ovdje situacija gdje moramo biti vješti za računalom, gdje moramo biti vješti u kombinaciji signala s igle, prilagođavanju time koda, očitavanju pjesma s računala, vješti s dodavanjem efekata, ali i dalje koristimo velike tanjure – gramofone, kao kontrolu“, objašnjava mentor.

Također, važan dio naobrazbe DJ-a su i kognitivne i motoričke sposobnosti. Bez obzira na savladane tehnike, najveća kvaliteta DJ-a je da zabavi publiku.

„Imam još puno za vježbati, ne bih izašao pred ljude ako nisam spreman s obzirom da sam perfekcionist. Morao bih se jako dobro pripremiti. Ako budem pripremljen i ako usvojim dovoljno znanja da bih ja bio zadovoljan kako mogu to izvesti pred ljudima, onda bi to mogao napraviti“, kaže nam Patrik.

Iako 12 sati poduke mogu puno značiti, mentor Davor zapravo je siguran kako je gotovo nemoguće biti spreman za besprijekoran set u tom kratkom periodu obuke i učenja. U finalnoj izvedbi zato će se naglasak staviti na to kako su kandidati savladali aranžman, poklapaju li se pjesme, ima li set početak, zaplet, vrhunac i na kraju rasplet.

Partner na projektu je Telemach, koji podupire mlade koji žele razvijati svoj talent, uz vlastitu misiju da 5G uslugu učini dostupnom svima. Mobilni paketi s još više giga i Telemach 5G telefon po izuzetno pristupačnoj cijeni idealni su alati putem kojih svaki pojedinac svoje talente može podijeliti sa svijetom. Baš kao i kandidati, Telemach je odlučio da je vrijeme za pomicanje granica. Što to znači u radionici koju ovi kandidati prolaze saznajte u priloženom videu, a što to znači u svijetu partnera Telemach otkrijte na linku.

Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Otkrij svoj talent 2023.: Kandidati na pola puta u DJ školi Foto: Nova Studio

Davor Venom, DJ Venom, klupski je DJ i turntablist s 25 godina karijere u natjecanjima i klupskom programu. Višestruki je prvak Hrvatske i dvostruki finalist DMC svjetskog prvenstva. Već 15 godina vodi DJ radionice na kojima se bavi podučavanjem i proučavanjem raznih tehnika za miksanje glazbe na gramofonskim pločama koje i sam proizvodi.

Otkrij svoj talent 2023: Održan prvi sat u DJ školi Otkrij svoj talent 2023: Održan prvi sat u DJ školi Foto: Nova Studio

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene