Irina se oprostila od natjecanja u emotivnom završetku stres-testa. Nakon nominacija, u kojima Anamarija nije iskoristila svoj imunitet kako bi spasila kolegu, Sergio, Sanja i Irina našli su se u borbi za opstanak, suočeni s izazovom balansiranja složenih okusa i rada s egzotičnom namirnicom – tarom.
Nakon dogovora kandidata oko nominacija za stres-test odabrani su Sergio, Sanja i Irina. Anamariji, koja posjeduje zlatni imunitet, ponuđeno je da iskoristi svoju prednost i spasi jednog kandidata, no odlučila je da nikome neće dodijeliti imunitet te ostavila natjecatelje u borbi za opstanak.
Irina, koja je dobila najmanje bodova od žirija, oprostila se od natjecanja, a nama je priznala je li razočarana nakon ispadanja iz showa.
"Iskreno govoreći, ponosna sam i sretna jer znam da nakon ovoga moj kulinarski show tek počinje. Ne vidim nijedan razlog za razočaranje jer je sami ulazak u top 23 bio velik uspjeh. U natjecanju mislim da sam bila negdje zlatna sredina i ponosim se time jer je konkurencija od samog starta bila jaka. Duboko vjerujem da se sve u životu događa s razlogom i za moje najveće dobro, u pravo vrijeme, pa tako i ovo ispadanje iz natjecanja. Tako da zaista nemam razloga biti razočarana", istaknula je Irina.
Smatra li da je trebao ispasti netko drugi?
"O tome je li i tko je trebao ispasti, žiri je odlučio i to je sad gotovo. Smatram da je moj odgovor na ovo pitanje suvišan i bespotreban. Ne bavim se time što bi bilo, kad bi bilo'', kaže.
Jesu li je komentari žirija poticali ili obeshrabrivali?
"Obožavam čuti komentare žirija i sa svakim njihovim komentarom osjećam da rastem i napredujem. Znate, komentari su vrlo korisna stvar ako znamo kako ih prihvatiti na pravi način. Posebno komentari od iskusnih ljudi, prepunih znanja i vještina koje nesebično dijele, kao što su Mario, Stipe i Goran", priznala je.
Hoće li iskustvo u showu poslužiti za novu knjigu?
"Moja nova knjiga koja govori o psihologiji prehrane, a koju sam počela pisati prije ulaska u MasterChef, bit će bogatija za sve iskustvo i znanje koje sam stekla tijekom natjecanja, baš kao što sam i ja postala bogatija", rekla je Irina.
Poznato je da je imala anoreksiju, pa nam je priznala koji je bio okidač njezina poremećaja u prehrani.
"Da, sa svojih 15 godina imala sam anoreksiju i ovim putem želim naglasiti da je anoreksija težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Anoreksija u 95 posto slučajeva nema nikakve veze s izgledom. Iako je u središtu te bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. A ono što je potaklo taj poremećaj osobno kod mene je vjerojatno u tim godinama dosta emocionalnih faktora koji su vezani za samopouzdanje, osjećaj da nisam dovoljno dobra, uspoređivanje s drugima... Moram vam reći da se ja nisam izgladnjivala da bih bila mršava. Previše mršavo nije ni zdravo ni lijepo, zar ne? Tako da, ima tu dosta toga i ta tema zahtijeva pažnju i vrijeme. Iskreno se nadam da ću imati prilike o tome i opširnije govoriti u cilju edukacije i prevencije mladih ljudi kako ne bi prolazili kroz pakao koji sam ja prošla i, hvala dragom Bogu, ostala živa", ispričala je Irina.
Koliko je kod nje važna poslovica "U zdravom tijelu zdrav duh"?
"Da bih imala zdrav, vitalan i kvalitetan život, težim koliko god mogu svakodnevno sprovoditi upravo tu poslovicu u djela. Sklad uma i tijela neraskidiva je veza i samo ako su oni u balansu, možemo reći da imamo zdrav i sretan život. Važno je biti svjestan da zdravlje ne ovisi samo o onome što jedemo, odnosno, o stilu prehrane. Put ka zdravlju započinje od osnovnih stvari koje samo i isključivo od nas zavise i koje možemo kontrolirati (zdrava pravilna prehrana, fizička aktivnost, san, naš dom...). Uvođenjem svakodnevnih malih zdravih navika gradimo zdrav životni stil. Ono što svaki dan činite za sebe i svoje tijelo određuje kako će vaše zdravlje duha i tijela biti sutra", kaže.
Je li joj suprug najveća podrška s obzirom na to da se zbog njega preselila u Dubrovnik?
"Ne samo moja najveća podrška, već i moja najveća ljubav!" rekla nam je Irina.
Kako je počela njihova ljubavna priča i čime ju je osvojio?
"Ha-ha-ha... O tome bih mogla čitav ljubavno-avanturistički roman napisati. Naša ljubavna priča počela je na prekooceanskom kruzeru na kojem smo oboje radili. A osvojio me upravo tom podrškom, poštovanjem i pažnjom koju mi i dandanas pruža", priznala je.
Nedostaje li joj Beograd i tamošnja hrana?
"Beograd, moj rodni grad koji jako volim, mi ne nedostaje zato što ga često posjećujem", kaže Irina.
Koju hranu najviše voli spremati?
"Hrana koju najviše volim pripremati bazira se na povrću, voću, dosta začina, morskih plodova i ribe. Pored sirove, u mojoj kuhinji ima dosta kuhane hrane jer se kuhanjem otpuštaju skrivene arome. Volim da je hrana koju pripremam jednostavna, hranjiva, osvježavajuća za tijelo, ali i dušu. Sve namirnice u mojoj kuhinji većinom su iz prirode. Ja koristim namirnice kojima znam porijeklo i čiji je sastav prirodan", istaknula je.
Je li usavršila poneki dalmatinski recept?
"Puno je dalmatinskih recepata koje sam naučila i obožavam kuhati i kušati. Kako se uskoro bliže blagdanski praznici, izdvojila bih bakalar, koji sam zaista i usavršila, a rado bih ga i vama pripremila", kaže Irina.
Što bi poručila onima koji razmišljaju o prijavi na MasterChef?
"Da ne razmišljaju mnogo, već da se prijave ako žele izaći iz svoje zone komfora i promijeniti sebi život jer MasterChef zaista mijenja živote", zaključila je Irina.