Vraća se Neo

Kultni film koji je pomeo sve pred sobom dobiva četvrti nastavak: Sjećate li se legendarnih scena borbi u zraku?

Matrix (Foto: Profimedia) Matrix (Foto: Profimedia) profimedia 1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Matrix (Foto: Profimedia) Matrix (Foto: Profimedia) Matrix (Foto: Profimedia) Matrix (Foto: Profimedia) Matrix (Foto: Profimedia) Matrix (Foto: Profimedia) Keanu Reeves (Foto: Profimedia) Keanu Reeves (Foto: Getty Images) Keanu Reeves (Foto: Getty Images) +0 Matrix (Foto: Profimedia) Galerija

Kultni SF "Matrix" prije dvadeset godina promijenio je povijest filmografije, a sada je potvrđeno kako nam dolazi četvrti nastavak legendarnog filma. Mi smo se prisjetili zbog čega se "Matrix" smatra toliko revolucionarnim.

Prije 20 godina povijest kinematografije se promijenila, a novi tip znanstvene fantastike ušao je u Hollywood na velika vrata. Premijera filma "Matrix" izazvala je oduševljenje počasnih gošća, a fascinacija ovim akcijskim SF-om proširila se gledateljstvom diljem svijeta.

"Matrix" je na prijelazu tisućljeća obilježio ulazak filmova i vizualnih efekata u posve novu eru - onu milenijsku, distopijsku i do tada - neviđenu. Režija braće Wachowski i fantastična gluma zvjezdane postave na čelu s Keanuom Reevesom, Laurenceom Fishburnom, Carrie-Anne Moss i Hugom Weavingom rezultirala je visokokvalitetnim SF-om koji je postavio nove standarde akcijskih filmova.

Sada je potvrđeno da će se snimati i četvrti nastavak kultnog filma, a Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss utjelovit će glave likove. Snimanje bi trebalo krenuti početkom iduće godine.

Prikaz distopijske budućnosti u kojoj je čovječanstvo zarobljeno u simuliranoj stvarnosti, Matrixu, koji su stvorili strojevi koji su se pobunili protiv čovječanstva oduševio je gledatelje. Strojevi funkcioniraju i napajaju se Sunčevom energijom, no izmislili su i novi, perfidniji način hranjenja - uzgajaju ljude u čahurama i izvlače njihovu toplinu i biolektricitet. Ljudske umove kontroliraju kibernetskim implatantima koji ih povezuju s virtualnom stvarnošću, s Matricom. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

پوچی دنیا را تعریف میکند دنیایی که واقعیت نداره و باید تلاش کنیم تا به اون واقعیت برسیم فیلمی که به عصر باروک در اروپا شباهت دارد که زندگی را یک توهم میدانستند🤨 #matrixmovie

Objavu dijeli majid.sadeghi (@majid_musical_film)

Kada kompjutorski programer Thomas Anderson, pod hakerskim pseudonimom "Neo", otkrije istinu, započinje borba čovječanstva protiv strojeva. 

"Matrix" je svojom složenom radnjom, uvelike inspiriranom filozofijom, kao i vizualnim efektima akcijskih scena pomaknuo granice snimanja filmova u to vrijeme. Pristup scenama borbe i fizičkih sukoba inspiraciju je crpio iz japanske animacije i borilačkih filmova, a sve je i visokostilizirano baš kao u azijskim akcijskim filmovima. 

Popularizacija vizualnog efekta koji se naziva "vremenom metka" zasalužna je gotovo u potpunosti upravo ovom filmu. Usporeni pokreti likova, a normalna brzina pomicanja kamere rezultiraju vizualnim spektaklom koji omogućava da se brzi pokreti čine normalnima. Tako su scene borbi i skakanja u zraku iz "Matrixa" postale legendarne. 

Za glavnu ulogu Nea redatelji su odmah imali na pameti glumca Keanua Reevesa, koji je bio apsolutno oduševljen scenarijem prvi put kada ga je pročitao. Reeves je navodno odabran za ulogu baš zbog svoje strasti prema "Matrixu", ali i zbog dječačkog izgleda koji u sebi sadrži dozu nevinosti, koja se kroz film transformira u muževnost i snagu. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matrix | Irmãs Wachowski estão envolvidas no reboot . As Irmãs Wachowski estarão de volta para o novo filme de Matrix. Chad Stahelski, que trabalhou na trilogia original como coordenador de dublês, revelou ao Yahoo Movies UK que Lana e Lilly Wachowski não só voltaram ao universo do filme como estão ampliando a mitologia: . “Estou super feliz que as Wachowskis não estão só fazendo um Matrix, mas estão expandindo o que amamos. E se for algo do que já fizeram antes, não seria preciso mais do que uma ligação meio ‘Ei, você quer ser um dublê?’ e eu provavelmente iria para ser atropelado por um carro” . Stahelski, que dirigiu John Wick 3: Parebellum, não soube dizer se as irmãs estão envolvidas na direção do novo filme. . Vale lembrar que o interesse da Warner Bros. em fazer novos filmes de Matrix foi confirmado por Kevin Tsujihara, ex- CEO do estúdio, em março. . #matrix #thematrix #thematrixisreal #matrixworld #matrixbrasil #wachowski #wachowskis #wachowskisisters #matrixmovie #matrixfan #warnerbrasil #warnerbros #warnermovies #movies #films #cinefilos #moviesaddict #instamovies #instafilms #matrixtrilogy #filmes #reboot #matrixreboot

Objavu dijeli canal_nerdoo (@canal_nerdoo)

Uloga Trinity, hakerice koja se bori bok uz bok s Neom, pripala je glumici Carrie-Anne Moss, nakon niza audicija. Redatelji su već mislili kako neće pronaći svoju idealnu Trinity, no čim su ugledali Moss, znali su da je ona ta. Njezin androgen izgled i oštrina bile su idealna podloga za stvaranje kultnog lika akcijske junakinje. Sama Moss priznala je kako je prije "Matrixa" bila totalna anonimka te da joj je ta uloga omogućila da pokrene svoju glumačku karijeru. 

Moss se nije trebala dugo brinuti kako će plaćati račune - uloga u "Matrixu" osigurala joj je milijune i planetarnu slavu. 

Ovaj je kultni film u svojoj prvoj godini prikazivanja zaradio 460 milijuna dolara na kinoblagajnama diljem svijeta, a dobio je i četiri Oscara te mnoge druge značajne filmske nagrade. Iako su kritičari većinom hvalili ovaj film, mnogi su isticali i kako je njegov filozofska dimenzija potpuno zasijenjena vizualnim efektima i akcijskim scenama koje su privukle mase u kina. 

Zbog velikog uspjeha filma producenti su odlučili iskeširati još novca, pa su tako 2003. snimljeni nastvci pod nazivom "Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions". Popularnost ove sage nije jenjavala, pa su braća Wachowskis potpisala ugovore za cijeli niz prijekata koji su dalje popularizirali njihov "Matrix". Bilo je tu svega, od stripova, videoigrica, pa sve do animiranih filmova. Prema predlošku "Matrixa" čak su se i knjige počele pisati, a mnogi profesori filozofije na fakultetima diljem svijeta odlučili su u svoje kolegije uključiti i filozofska načela ovog filma. "Matrix" se tako od crvenih tepiha probio sve do sveučilišnih katedri. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There is no spoon^^ #matrixmovie , #thematrix , #matrixreloaded , #matrixrevolutions , #keanureeves , #carrieannemoss , #laurencefishburne , #matrix

Objavu dijeli jankazama90 (@jankazama90)

Utjecaj koji je "Matrix" imao na filmsku industriju doista se može nazvati revolucionarnim. Odjednom je postalno moderno inkorporirati u akcijske scene borbi više istočnjačkih borilačkih stilova, a zaboravljeno je nekoć popularno prevrtanje automobila i eksplozije. Čisti pokreti i estetska dojmljivost "Matrixa" promijenili su svijet akcijskih filmova. 

Taj utjecaj mogao se vidjeti u SF i akcijskim hitovima koji su uslijedili nakon "Matrixa". Tako su i "X-Men" (2000.) i "Charlievi Anđeli" (2000.) bili sofisticirani, a američka se publika zainteresirala za azijske hit-filmove za koje inače ne bi ni čuli. 

"Matrix" se danas smatra jednim od najbitnijih znanstveno-fantastičnih filmova koji je bio kulturološki, estetski i povijesno značajan, a na popisima najboljih SF-ova svih vremena uvjerljivo se već 20 godina nalazi u prvih pet mjesta. 

Nadajmo se da će i oni četvrti nastavak biti jednako dobar kao i oni prije. 

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Jane Seymour i Joe Lando (Foto: Instagram) Jane Seymour i Joe Lando (Foto: Instagram) Jane Seymour i Joe Lando (Foto: Instagram) Jane Seymour i Joe Lando (Foto: Getty Images) +1 Jane Seymour (Foto: Instagram) Celebrity Izgledaju bolje nego ikad: Žena vrač i Sully objavili zajedničku fotku nakon 21 godinu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene