Imao je 103 godine

Preminula holivudska legenda i oskarovac Kirk Douglas, ožalošćeni sin poručio: ''Za svijet je bio legenda, meni je bio samo tata''

Kirk Douglas (Foto: AFP) Kirk Douglas (Foto: AFP) Afp 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Kirk Douglas (Foto: AFP) Galerija

Legenda Hollywooda i oskarovac, glumac Kirk Douglas preminuo je u 104. godini. Poznat je po brojnim ulogama, među kojima su najpoznatije one u filmu "Spartak" Stanleyja Kubricka te u filmu "Champion" iz 1949., u kojemu je prvi put bio nominiran za prestižnu nagradu Oscar.

Dobitnik Oscara i glumac Kirk Douglas preminuo je u 104. godini. Kazališni i filmski glumac bio je poznat po raznovrsnim ulogama, među kojima se svakako ističe ona u klasiku iz 1960., "Spartaku", gdje je glumio glavnog lika.

"Moja braća i ja s nevjerojatnom tugom moramo objaviti kako nas je Kirk Douglas danas napustio", napisao je njegov sin Michael, inače također dobitnik Oscara.

Kirk Douglas rođen je u New Yorku 1916., a u Hollywoodu je zasjao tijekom zlatnog doba industrije, kada je bio prvi put nominiran za Oscara u filmu "Champion" iz 1949.

"Za svijet je bio legenda, glumac iz zlatnog filmskog doba, ali meni i mojoj braći Joelu i Peteru bio je samo tata", nastavio je Michael te zaključio oproštaj istim riječima koje je već rekao ocu na njegov posljednji rođendan, a koje će, kako kaže, zauvijek ostati. "Volim te jako puno i veoma sam ponosan što sam tvoj sin", zaključio je.

U nasljeđe ostavio brojna poznata filmska djela

Njegov potpis možemo pronaći na više od devedeset filmova rastegnutih kroz šest desetljeća, od četrdesetih do kraja devedesetih.

Gledateljima je vjerojatno i najpoznatiji kao Spartak iz filma Stanleyja Kubricka, koji je osvojio četiri Oscara i bio toliko popularan da je scena u kojoj govori "Ja sam Spartak" ušla u rječnik popularne kulture.

Sam Douglas bio je pak nominiran za Oscara tri puta. Ipak, jedini Oscar koji je osvojio nije bio iz filmova, već počasna nagrada iz 1996. kojom je prepoznat njegov rad i njegovih 50 godina glume.

Rođen je u obitelji židovskih imigranata iz Rusije. Iako mu je obitelj bila siromašna, kao uzoran učenik i hrvač, školovao se na Sveučilištu st. Lawrence. Nastupao je u nekoliko predstava na Broadwayu, nakon čega se priključio američkoj mornarici.

Nakon vojnog otpusta zbog ratnih ozljeda 1944. godine, vraća se kazalištu, ali nastupa i u brojnim radijskim dramama. U pedesetima snima sjajne filmove "Senzacija" i "Detektivska priča". Do nove dvije nominacije za Oscara dolazi ulogama u filmovima "Grad iluzija" i "Strast za životom".

Povijest će ga pamtiti i kao producenta, pisca, ali i humanitarca

U šezdesetima je osnovao i producentsku tvrtku, nazvanu po majčinu imenu Bryna. Prvi film koji je producirao bio je vestern "Bijeli ratnik", a snimio je i nekoliko filmova s Johnom Wayneom, s kojim se nije slagao jer je Wayne bio republikanac.

Osamdesetih se orijentira isključivo na glumu. Nastupa većinom u filmovima B-produkcije. Devedesetih privatno prolazi teško razdoblje nakon što je jedva preživio pad helikoptera te nakon moždanog udara 1996. kada je morao ponovno naučiti govoriti.

Zanimljiva je i humorna drama iz posljednjega dijela njegove filmografije - "Sve ostaje u obitelji", u kojoj nastupa sa sinom Michaelom, unukom Cameronom i bivšom suprugom Dianom.

Svoju zvijezdu na Pločniku slavnih dobio je u veljači 1960. godine. Dobitnik je i nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, Zlatnog globusa za ulogu Vincenta Van Gogha u "Strasti" za počasnog Zlatnog medvjeda Berlinskog filmskog festivala i brojnih drugih.

Napisao je deset knjiga, memoara i romana, a većinu svog života bavio se i humanitarnim radom, pa je tako bio i ambasador dobre volje američkog State Departmenta.

Bio je veliki talent koji će zasigurno nedostajati čitavome filmskome svijetu.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene