Bliži se kraj neznanju!

Višestoljetni misterij ubojstva mogao bi se konačno riješiti? Kralj Charles pristao je na nešto što je Elizabeta stalno odbijala!

Kralj Charles Kralj Charles Afp 1/27 >> Pogledaji ovu galeriju Meghan Markle i kralj Charles III. Kate Middleton, Charles III., princ William Kralj Charles Kralj Charles Kraljica Elizabeta, princ Philip, princeza Anne i kralj Charles Kraljica Elizabeta i kralj Charles Kralj Charles Kralj Charles III. - 2 Kralj Charles III. - 1 Kralj Charles, princ Harry i princeza Anne +16 Kralj Charles - 2 Galerija

Zloglasni 539 godina star misterij ubojstva ''Prinčeva u kuli'' mogao bi uskoro biti riješen, a kralj Charles navodno podržava planove za DNK istraživanje kostiju za koje se vjeruje da pripadaju njegovim rođacima.

Misterij ubojstva prije 539 godina mogao bi konačno biti riješen.
Iako se dogodilo davno, Britanci su od ove priče napravili jednu od svojih najpoznatijih narodnih predaja, a njoj se sada posvetio i novi kralj.

Pogledaj i ovo Kralj Charles III. - 2 Zahvalio na podršci Kralj Charles prvi put javno se oglasio o teškoj dijagnozi: "Kao što znaju svi oni koji su bolovali od raka…"

Naime, Charles III. navodno podržava da se napravi DNK analiza kojom bi se ustanovilo radi li se o njegovim daljnjim precima.

Kraljica je uvijek odbijala dopuštenje za testiranje ostataka koji su pronađeni, ali novi monarh, koji je obožavatelj arheologije jer ju je studirao na Cambridgeu u svojim mladim godinama, navodno podržava istragu kostiju za koje se vjeruje da pripadaju prinčevima Edwardu i Richardu.

Priča kaže da je Edwarda, koji je trebao postati kralj nakon očeve smrti, i njegova mlađeg brata 1483. u Londonskom tornju zaključao njihov ujak koji je želio krunu za sebe.

Dvojica braće, koje je Rikard, tada vojvoda od Gloucestera, dok su bili u zatvoru, proglasio nezakonitim nasljednicima, nikada više nisu viđeni živi. Legenda kaže da je dvojac ubijen na Rikardov zahtjev.

Ta teorija, koju je popularizirao William Shakespeare u svojoj drami Rikard III., postala je uobičajena teorija iako neki povjesničari sugeriraju da je priča jednostavno dio Tudorove propagande koja se širila nakon njegove smrti kako bi se okaljala njegova ostavština. No, bez izvještaja iz prve ruke ili DNK dokaza nestanak braće ostaje misterij.

Godinama su stručnjaci i ljubitelji povijesti željeli provesti testove na ostacima četvero djece, dvoje pronađenih u londonskom Toweru 1600-ih i dvoje u dvorcu Windsor 1700-ih, za koje neki sugeriraju da bi mogli biti prinčevi.

Budući da su tijela sada pokopana u kraljevskim kriptama, stručnjacima je potrebno dopuštenje monarha za provođenje testova. Prema Tracy Borman, glavnoj kustosici udruge Historic Royal Palaces, koja upravlja nekim od nenaseljenih kraljevskih palača, pokojna kraljica blokirala je svaku takvu istragu. Međutim, Charles ima sasvim drugačiji stav i navodno podržava DNK testiranje, kaže Borman.

''Rekao je da bi volio da se istraga nastavi kako bismo mogli jednom zauvijek utvrditi kako su mladi članovi kraljevske obitelji umrli'', rekla je.

Inače, Shakespeare je u svojoj drami "Rikard III." tvrdio da je svemoćni regent vojvoda od Gloucestera ubio prinčeve u Londonskom tornju.

Brat Rikarda III., Eduard IV., iznenada je umro 1483., ostavljajući Rikarda kao lorda zaštitnika zaduženog za svoje nećake, Edwarda V. i Richarda od Shrewsburyja, vojvode od Yorka.

Djeca su imala 12 i devet godina kada ih je 1483. u pritvor stavio njihov ujak i nestali su ubrzo nakon toga. Dok su bili u kuli, vitezovi i gospodari kraljevstva tražili su da Rikard preuzme prijestolje, što je on i učinio 1484.

Rikard je slavno dočekao svoj mračni kraj u bitci kod Bosworth Fielda, a zamijenio ga je Henrik VII. Njegovo tijelo odvezeno je u obližnji Leicester i pokopano bez ceremonije, samo da bi 2012. bilo pronađeno ispod onoga što je postalo parkiralište.

Fotografije ostataka i forenzičkih dokaza podijelio je i Daily Mail.

Upravo otkriće tijela Rikarda III. potaknulo je ponovno zanimanje za priču o prinčevima u kuli.

Međutim, Engleska crkva, uz potporu kraljice i ministara, opetovano je odbila dopustiti forenzičko testiranje kako bi se utvrdilo jesu li kosti prinčeva pokopane u Westminsterskoj opatiji.

Prošle su godine istraživači tvrdili da su pronašli dokaze da Rikard III. možda nije ubio prinčeve, već je dopustio starijem dječaku Edwardu da živi u tajnosti pod lažnim imenom u ruralnom selu u Devonu.

Ova priča zasigurno će imati zanimljiv nastavak, a njezinim rješavanjem odahnuli bi brojni britanski povjesničari i istražitelji koji već godinama kopaju sve o ovom slučaju.

1/18 >> Pogledaji ovu galeriju Heidi Klum, Leni Klum Heidi Klum, Leni Klum Heidi Klum, Leni Klum Heidi Klum, Leni Klum +13 Heidi Klum, Leni Klum Celebrity Fotografije Heidi Klum i njene kćeri u seksi donjem rublju izazvale su podijeljene reakcije: ''Ovo nije primjereno!''

1/37 >> Pogledaji ovu galeriju Rita Ora Rita Ora Rita Ora Rita Ora +32 Rita Ora - 9 Celebrity Kao da je zafalilo materijala: Tijelo je omotala u najmanju moguću haljinu, a nije čak uspjela sve ni prekriti!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene