selfie iz sobe

Svestrani domaći autor i glazbenik poručio: "Čuvajte sebe i svoje bližnje, ne paničarite, proći će sve ovo"

Toni Starešinić Toni Starešinić PR 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Toni Starešinić Galerija

U rubrici "Selfie iz sobe" vodimo vas u svakodnevicu glazbenika koji uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Pogledaj i ovo Ivan Huljić selfie iz sobe Splitski autor Ivan Huljić o izolaciji i glazbi: "Ova vremena glazbenicima nisu nimalo lagana"

Rubriku otvara Toni Starešinić, svestrani autor i glazbenik, osnivač bendova Chui i Mangroove.

Kako se aktualna situacija odrazila na tebe i tvoj bend budući da si jedan od koncertno aktivnijih izvođača?

Evo svi koncerti su otkazani i odgođeni za neka bolja vremena. Sad je taman bilo vrijeme kad se slagala i koncertna križaljka za cijelo ljeto pa se svi nadamo da će ovo sve do ljeta proći i da ćemo uhvatiti bar nešto od tih koncerata budući da je ljetna sezona i glavna koncertna sezona. Nadamo se da ćemo do tad izdržati, početkom ljeta ide i isplata ZAMP-a i HUZIP-a što će nam značiti sad više nego ikad.

Koliko je ovo poticajno vrijeme za stvaranje? Radiš li na novoj glazbi, možeš li s nama podijeliti neku ekskluzivu, neki novi naslov, stih?

Život freelancera je sam po sebi jako težak i bez corone. Pogotovo ako se bavite alternativnom glazbom čini se kao nemoguća misija. Meni i Željki (Veverec, op.a.) je godišnji odmor duži od nekoliko dana totalna nepoznanica već nekoliko godina. Stalno jurite amo-tamo po koncertima, studijima i probaonama, komponirate, bavite se promocijom, srećom bavite se onim što volite i za što živite pa sve izdržite. Sad kad je sve stalo mogu iskreno reći da sam napokon došao do daha, radim i dalje sviram, komponiram i snimam, ali nekim normalnim tempom. Napokon imam vremena za preslušati neki album, istražujem novu glazbu, čitam i gledam što nisam stigao pogledati i pročitati. Trenutno završavam snimanje ritam sekcije i klavijatura za Željkin “Je Veux” album prvijenac, nakon toga se bacam na par suradnji koje bih ipak još zadržao za sebe dok se ne krenu konkretnije razvijati. Arsen Oremović je snimio i novog materijala za drugu sezonu dokumentarnog serijala “Nesreća” tako da mi posla ne manjka do ljeta, a onda ćemo vidjeti kako će se sve ovo dalje razvijati.

Što misliš o live streamingu izvedbi iz soba, jesi li se pridružio aktualnom trendu?

Iskreno nisam uopće fan slušanja glazbe preko mobitela zbog preloših zvučnika mobitela, a i kvaliteta zvuka takvih snimki često nije na nekom uhu ugodnom nivou. Mislim da ćemo snimati doma videe da održimo kontakt s publikom, ali probat ćemo bar zvuk tih snimki dobiti na što boljem nivou koliko možemo to doma izvesti.

Koji su, po tvom mišljenju, koraci koje glazbena industrija može i mora poduzeti da bi pomogla svojim dionicima?

Glazbena industrija bi mogla pomoći tako da bude poštenija u raspodjeli prihoda od digitalnih servisa, s obzirom da su oni trenutno debelo na strani izdavača. Država bi mogla zakonom zaštiti domaće izvođače u radijskom emitiranju. Glazbene udruge koje prikupljaju tantijeme bi mogle prenamijeniti financiranja s obzirom da su mnoge stvari koje su planirale podržati i financirati sada neizvedive i onda bi s tim novcima mogli pomoći svojim najugroženijim članovima.

Koje ćemo poruke izvući iz ove situacije, i kao publika i kao glazbenici?

Nadam se da ćemo svi malo promijeniti sustav vrijednosti, nadam se da ćemo biti odgovorniji jer sloboda ne ide bez odgovornosti. Nadam se da ćemo više cijeniti to što imamo, shvatiti koliko smo se zatrpali i opteretili nebitnim glupostima. Nadam se da ćemo više cijeniti svoje vrijeme i imati, prije svega, više vremena za sebe i svoje bližnje.

Za kraj, imaš li neku poruku svojim kolegama i javnosti?

Čuvajte sebe i svoje bližnje i budite odgovorni prema sebi i svima oko vas, smirite se, ne paničarite, proći će sve ovo. Do tad iskoristite ovo vrijeme za sebe, napokon imamo vremena, ništa ne moramo, nema nikakvih rokova, nikakvog presinga. Udahnimo duboko, slušajmo glazbu koju volimo, čitajmo knjige, stripove, gledajmo filmove, serije, igrajmo se sa svojima u kući, razgovarajmo, šalimo se, ljubimo, volimo!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene