Koristi imaju samo političari

'TREĆI' Priča o nogometu koji nikad nije bio samo nogomet

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U sklopu 12. izdanja ZagrebDox Međunarodnog festivala dokumentarnog filma prikazat će se i film redatelja Arsena Oremovića 'Treći'.

Kritičar, novinar i kolumnist Arsen Oremović na ovogodišnjem ZagrebDoxu prikazuje svoj četvrti po redu filmski uradak 'Treći'.

Pogledaj i ovo Drugi dan ZagrebDoxa 2023. - 1 Svega tu ima Evo što donosi srijeda na ovogodišnjem ZagrebDoxu: Ukrajinski front i jugoslavenski ratovi, irski folk i svjetski jazz...

Dokumentarac je to o 'nogometu koji na ovim prostorima nikada nije bio samo nogomet', posebno nakon 1998. godine i osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.

'Otada se, po geslu 'kruha i igara', natjecanja nogometaša i drugih vrhunskih reprezentacija instrumentaliziraju za skretanje pozornosti s teške aktualne gospodarske situacije, kupnju dnevnopolitičkih bodova, stvaranje privida snage nacije koja rasprodaje svoje resurse i zapravo nepovratno gubi nacionalni identitet te za pretakanje javnog novca u privatne džepove. Tako se sport oduzima navijačima, sportskim rekreativcima, amaterima', stoji u opisu filma koji je na ZagrebDoxu prikazan već u utorak i četvrtak, a još jednu priliku za pogledati ga imate u subotu u 16 sati.

Evo što o filmu kaže njegov autor Arsen Oremović: "Politika je u Hrvatskoj jako dobro prepoznala sport kao nešto što može istaknuti da bi prikrila svoje neuspjehe. U Hrvatskoj nema gospodarskih i intelektualnih mitova, pa se zato okrećemo sportskim mitovima. U ovom filmu vidjet će se kako velikih koristi od sportskih uspjeha nemaju oni koji bi trebali imati - navijači, sportaši, amateri, rekreativci. Upravo suprotno - od sporta koristi imaju političari, interesne skupine i uske grupe ljudi."

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene