Odličan festival!

5. Starigrad Paklenica Film Festival 2014.

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Peti po redu Starigrad Paklenica Film Festival - međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma održat će se od 2. do 7. kolovoza 2014. i u sjajnom ambijentu Paklenice predstaviti najjači program do sada.

Svjetska premijera filma Tonči Huljić: Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće, europska premijera filma Everything is Forever, američkog redatelja Victora Zimeta o hrvatskom glazbeniku Nenadu Bachu te 17 hrvatskih premijera čine natjecateljski dio ovogodišnjeg SPFF-a.

Dobro strukturiran i grupiran natjecateljski program tako donosi različite ali jednako zanimljive naslove - od sjajnih filmova s predznakom političkog angažmana poput Mama Africa o Miriam Makebi velikog Mike Kaurismakija, Pussy Riot : A Punk Prayer Maxima Pozdorovkina i Mikea Lerenera ili pak filma Julije Oelkers Can't be Silent preko vrlo tople priče o Mostaru ispričane iz kuta Mostar Sevdah Reuniona i Amira Grabusa (Tales From Forgotten City) do iznimno duhovitog ostvarenja Mladena Kovačevića Unplugged.

Uz već spomenutu Juliju Oelkers treba istaknuti i ostale autorice prisutne na SPFF-u poput Louise Hooper s filmom o sjajnoj kombinaciji Björk i Sir Davida Attenborougha (When Björk Met Attenborough) ili pak nizozemsku redateljicu Lindu Hakeboom s filmom Douwe Bob: Whatever Forever (koredatelj Rolf Hartogensis). Šećer svakako dolazi na kraju, a to je američki redatelj Ryan White koji dolazi u Starigrad predstaviti svoj film Good Ol’ Freda o Fredi Kelly, legendarnoj tajnici još legendarnijih Beatlesa. White je inače osvojio publiku i pobrao veliki uspjeh s ovim filmom prošle godine u SAD-u i Kanadi.

Svakako je bitno istaknuti i činjenicu da je na SPFF-u svake godine prisutan sve veći broj hrvatskih autora, a publike u Paklenici će ove godine moći vidjeti, uz film Marija Grabovca o Tončiju Huljiću, i filmove Arsena Oremovića Sudar u Dvorcu, Davora Borića Lijeričari i zdravičari, dok Al Jazzera donosi kratku priču o Gibonniju pod naslovom S okusom soli (red. Nebojša Grabež).

Sve gore navedeno, barem se tako čini, neće biti nimalo lagan zalogaj za tročlani žiri kojeg ove godine predvodi Oscarom nagrađeni Roger Ross Williams, a društvo će mu praviti Vlatko Stefanovski i Magnifico.

Uz filmove koji će se ove godine natjecati za nagrade, pet naslova bit će prikazano izvan konkurencije – prošlogodišnji pobjednik Searching For Sugar Man, kultni naslovi Stones in the Park (1969.) i Kako je propao rokenrol (1989.) s kojim ujedno i započinje ovogodišnji Festival, film Vanje Vascarca Papaya Make Some Noise te Elektrokohle, poznatog njemačkog redatelja Ulija Schueppela.

Valja napomenuti i da je Zemlja partner ovogodišnjeg SPFF-a Makedonija koja će predstaviti recentna izdanja u ovom filmskom žanru i to kroz 13 naslova od kojih izdvajamo filmove Mori soko svira o Vlatku Stefanovskom ili pak film o Kirilu Džajkovskom (Kiril Džajkovski – Contemporary Music For The Modern Age).

Da će u Paklenici zaista biti pakleno ovog ljeta garantiraju Koja & Trese.Lupa.Udara koji sviraju odmah nakon projekcije filma Kako je propao rokenrol, koji ujedno slavi 25 godina od prvog prikazivanja, a u narednim danima plesat će se još i uz TBF i Tončija Huljića & Madre Badesu. Jako puno dobre zabave koja svakako zove na rezervaciju tjedna od 2. do 7. kolovoza za film, glazbu i dobru vibru.

Vidimo se na 5. SPFF-u!

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene